Älykkyys

(Ohjattu sivulta Äly)
Jos nyt on ihan pakko, voit lukea paskaa täältä.
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Älykkyys (Intelligence, lyhyesti Int) on mielenkiintoinen ominaisuus, jolla osa tietystä idioottijoukosta yrittää perustella lopuille idiooteille omien mielipiteidensä ylivertaisuuden.[1] Ikävä kyllä tähän juoneen lankeavat kaikki paitsi kaikken tyhmimmät ihmiset, joten ihmiskunnan tulevaisuus näyttää synkältä, sillä usein johtoasemiin valitaan "älykkäimmät" henkilöt. Tietyt kansakunnat tosin noudattavat tietyissä määrin käänteistä metodia.

Viisaus (ei asu meissä..)Muokkaa

”Säihkyvä äly, jota on verrattu miekkaan, muuttuu varsin nopeasti narrin tiukuseksi, ellei sitä aina silloin tällöin pistetä ylvään vaikenemisen tuppeen.”

~Pentti Saarikoski

Älykkyys ei ole sama asia kuin viisaus. Viisaus on jotain, joka kertyy joko henkilön oman elämän kokemuksista tai muiden ihmisten taltioimista kokemuksista. Älykkyys taas on ominaisuus, joka ei niinkään kysy ikää tai valtavaa muistikapasiteettia. Älykkyys ja viisaus kuitenkin tukevat toisiaan tehokkaasti, ja siksi älykkäät ihmiset ovat usein myös huomattavan viisaita. Viisaus ei kuitenkaan tee ihmisestä automaattisesti älykästä, kuvittelivatpa lukiolaiset ja humanistit mitä hyvänsä. Viisauden ja älykkyyden eroa on helppo havainnollistaa seuraavalla vertauksella: "Vaikka viisas mies pystyy luettelemaan ulkomuistista piin likiarvon tuhannenteen desimaaliin saakka, älykäs mies voi laskea sen miljoonanteen."[2]

Älykkyyden merkkejäMuokkaa

Ihminen on ajan myötä lajina oppinut yhdistämään tietyt ihmisen piirteet älykkyyteen. Tälläisiä ovat esimerkiksi korkea otsa, kypsä ikä, sekä aivan lähiaikoina myös silmälasit. Älykkyyden mukana tulee kuitenkin usein muitakin ominaisuuksia, kuten poikkeava ruumiinrakenne, ystäväpiirin suppeus sekä jonkinasteinen mielenterveyshäiriö. Entisaikaan oli virheellisesti tapana pitää sivistyneitä ihmisiä älykkäinä. Sivistyneet ihmiset olivat kuitenkin vain idiootteja, joilla on hieman hienommat vaatteet, joten heitä ei voi verrata älykkäisiin ihmisiin. Kouluissa on tapana kutsua älykkäitä ihmisiä "nörteiksi" tai "hissukoiksi". Tietokoneiden yleistymisen jälkeen monet älykkäät ihmiset hankkivat sellaisen. Tämän takia tietokoneet yhdistettiin aikanaan älykkyyteen. Tarjonnan kasvattua kävi kuitenkin niin, että kaikenlaiset idiootit pääsivät käsiksi niihin, ja tulos näkyy tälläkin hetkellä silmiesi edessä.

Älykkäitä ihmisiäMuokkaa

”On vielä eräs asia, mikä blogini lukijan pitää ilmiselvästi tietää: 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa psykologi on määrittänyt yhteiskunnallisen sopeutumattomuuteni lukuarvoksi yli 160 (verbaalinen sopeutumattomuus yli 160, matemaattinen sopeutumattomuus yli 160, ja avaruudellinen hahmotuskyky vain 137, joten siinä kohtaa olen kaikista sopeutuvaisin). Eli mikäli kirjoitukseni tuntuvat joskus oudoilta, se johtuu tästä minun vammastani, ei sinusta.”

~Anu Palosaari[3]

Eräitä ihmisiä pidetään huomattavasti muita ihmisiä älymmäämpinä. Näitä ihmisiä on verrattaen[4] paljon, mutta ainoastaan Leonardo da vinci, Albert Einstein ja Stephen Hawking ovat mainitsemisen arvoisia. Leonardo da Vinci oli kymmeniä ellei jopa satoja vuosia aikaansa edellä, mutta oli pohjimmiltaan vainoharhainen sekopää, joka lopulta kuoli omaan hulluuteensa. Albert Einstein oli Aspergerin syndroomasta kärsivä saksalainen mies, joka kuitenkin keksi, että maailma on oikeastaan kolmiuloitteisesti venyvä kumipatja. Stephen Hawking ennusti mustat aukot ja aavisteli monet niihin liittyvät asiat, mutta on muotopuoli liikuntakyvytön ja äänensä menettänyt kammotus, joka olisi tapettu paholaisen sikiönä vielä sata vuotta takaperin. Tilanne näyttääkin valoisalta tämän polven älykkäille ihmisille, koska heitä ei enää polteta noitina ja tuhota saatanan lähettiläinä, mikä taas on suoraa seurausta kristinuskon vallan vähenemisestä.

ÄlykkyysosamääräMuokkaa

Koska ihmisellä ei ole oikeastaan juuri minkäänlaisia keinoja määritellä kuka on älykäs ja kuka ei, on hän keksinyt loistavan keinon sen määrittelyyn. Tätä keinoa kutsutaan älykkyysosamäärätestiksi. Tyypillisessä älykkyysosamäärätestissä testattavaa pyydetään valitsemaan tehtävien oikeat vaihtoehdot väärien vaihtoehtojen joukosta aikarajan puitteissa. Eri vaihtoehtojen määrä on tavallista suurempi, jotta varsinkin ruotsin kuuntelutesteissä suosittu, ns. "lottoaminen", menettäisi tehoaan. Saatua tulosta verrataan suuren otoksen keskiarvoon, ja keskiarvon paikkeille yltävät saavat älykkyysosamääräkseen 100. ÄO 50–69 merkitsee että olet levä. Testissä keskiarvoa paremmin pärjäävät saavat suuremman osamäärän, huonommat taas pienemmän. Koko menetelmä muistuttaa siis hieman tilannetta, jossa poppamies heittää ilmaan joukon keppejä, jotka kyläläisten pitää napata. Fyysisistä ja henkisistä eroista riippumatta virkeimmissä ja omaan normaalitilaansa suhteutettuna paremmissa tiloissa olevat kyläläiset luonnollisesti pärjäävät paremmin, kuin omaan normaalitilaansa suhteutettuna huonommissa tiloissa olevat. Saattaa jopa käydä niin, että kylän paras nappaaja tekee huolimattomuusvirheen ja hänet valitaan uhriksi Bel'Soggothille jonkun torvelon sijasta.

Tietenkin tämän takia poppamies toistaa rituaalin monta kertaa, ja vasta lopussa kepit lasketaan yhteen. Aikojen saatossa kyläneuvosto kuitenkin tajusi tämän suosivan pidempiä ja vahvempia vanhoja ihmisiä, heikompien ja lyhyempien nuorien metsästäjien kärsiessä. Siksi napattujen keppien määrä suhteutettiinkin nappaajan ikään. Luonnollisestikaan keppien nappailu ei sopinut kaikkein nuorimmille tai vanhimmille ihmisille, joten heihin ei testiä voi soveltaa lainkaan. Eivätkä he olisi Bel'Soggothille kelvanneetkaan. Ia Ia, D'hol nor klo'u fna'gru ar ka-lach ox xim yala. Ya tuay ya tuay sh'argl na manse nor kl'ox va sh'arim. na guf wo mi sharg lot'g a xo.

Tämän lisäksi on vielä hyvä muistaa, että yhdenkään internetissä olevan älykkyystestin tuloksiin ei kannata luottaa edes suuntaa-antavasti. Varsinkaan, jos testin tarjonnut sivusto tarjoaa sinulle palvelua, jossa se lähettää sinulle maksua vastaan "virallisen" diplomin, jossa älykkyysosamääräsi komeilee.

Viitteet, selvä älykkyyden merkkiMuokkaa

  1. Tai vaihtoehtoisesti ottaa plussaa statsien nostoon.
  2. Artikkelin tekijä on tässä vaiheessa selvästi miettinyt "What would Jesus do?"
  3. http://anupalosaari.blogspot.fi/
  4. Näin ei tosin ole verratessa elävien ja kuolleiden ihmisten kokonaismäärään, pikemmin sinun ja minun muistissa pitämiimme merkittäviin ihmisiin, mikäli siis sinullekin ihmisten kirjo muodostuu ensi sijassa muistamisen arvoisista historiallisista henkilöistä.