Amsterdam

Amsterdamin vaakuna.

Amsterdam (lat. Amstelodamum) on Alankomaiden pääkaupunki. Se on niin vapaa- ja vajaamielinen, että valtionhallinto on suosiolla sijoitettu Haagiin. Kaupungin nimi tulee japanilaisten tavasta ääntää Amstel-olut; kaupunki sijaitsee Amstel-olutpanimon läheisyydessä IJsselmeerin[1] rannalla. Amsterdam tunnetaan paikkana, missä voi käydä kuluttamassa pornoa ja mietoja huumeita turvallisessa, keskiluokan jälkikasvulle sopivassa ympäristössä.

Amsterdam, kuten Alankomaat muutenkin, on rakennettu erittäin runsaan paalutuksen varaan entiseen vesistönpohjaan, jonka kuivaaminen on vasta hiljattain tunnustettu virheeksi. Amsterdam muodostui 1200-luvulla, kun alueen asukkaat viimein kyllästyivät rakentamaan talojaan veden alle ja patosivat Amstel-joen. Kuivalle maalle rakentamisesta tuli niin suuri villitys, että se loppui, jolloin sitä alettiin järjestää lisää. Ja näin, lapset, syntyi Alankomaat.

Amsterdamin ankaran protestanttisesta menneisyydestä muistuttavat nykyään lähinnä tummasävyinen rakennuskanta ja äärikalvinististen sadomasokististen jalkafetisistien keksimät puukengät. Kaupungissa on useita näyttäviä protestanttisia kirkkoja, joihin ei tahdo oikein päästä tutustumaan, kun ne tapaavat olla auki vain muutamia tunteja viikossa – Hollannissa edes kuolemanpelkoiset vanhukset eivät käy kirkossa veisaamassa, vaan jammailevat reggae-tahdissa coffee shopeissa pössytellen. Toisaalta hollantilaisissa protestanttikirkoissa ei olisi sisällä mitään nähtävääkään, sillä 1600 luvun kirkonmiehet tekivät parhaansa häivyttääkseen sisältä kaikki vähänkin kiintoisat visuaaliset yksityiskohdat. Tästä syystä kirkoissa ei yleensä ole alttaritaulua, maalauksia, reliefejä, veistoksia, koristeita, alttaria tai lattiaa. Niitä pidettiin paavillisena ylellisyytenä. Kirkot varustettiin ikkunoillakin vain, koska kelmeä kalvinisti halusi säästää kynttiläkuluissa. Ainoita Amsterdamissa menestyviä uskontoja on kvasi-itämainen mystiikkavouhkaus.

Tavallinen suomalainen lomalla Amsterdamissa.

NähtävyyksiäMuokkaa

 
Polkupyörät kuuluvat oleellisesti Amsterdamin katukuvaan.
  • Kaupungin keskusaukiolla sijaitsevat vanha kaupungintalo, kruunajaiskirkko Nieuwe Kerk (avoinna ti 11:30—13:45, pääsymaksu) ja itsekseen jupiseva staattinen ikihippi, joka lemahtaa eltaantuneelle eikä ole liikkunut sitten vuoden 1982.
  • Anne Frankin talo on hieman syrjässä ydinkeskustasta, mutta sinne löytää seuraamalla jonoa. Ei ole mikään ihme, että natsit löysivät salahuoneen, kun siellä tungeksi 68 hikoilevaa, valokuvausta yrittävää turistia.
  • Van Gogh -museo on omistettu Alankomaiden historian kuuluisimman neurootikon Vincent van Goghin taiteelle. Van Gogh murhasi itsensä itse, mutta hänen elokuvaohjaajasukulaisensa hoiteluun tarvittiin tuontineurootikko.
  • Rijksmuseumissa voi yrittää nähdä vilauksen Rembrandtin Yövartiosta – hollantilaiset ovat Euroopan pisimpiä kansoja.
  • Bloemenmarkt on kukkakauppakatu, joka keskittyy tarjonnassaan tulppaaneihin, hampunviljelijän aloittelupakkauksiin, tulppaaneihin, turisteille suunnattuun täsmäkitschiin ja tulppaaneihin.
  • Kaupungin suosituimpia turistikohteita on punaisten lyhtyjen alue. Seudun suosiossa on jotakin mystistä, sillä monissa eurooppalaisissa kaupungeissa on huorakorttelit, jotka eivät kuitenkaan nauti suurta turistisuosiota. Huomattava osa alueella vierailevista turisteista on surkeita mieshenkilöitä, jotka eivät muuten pääse näkemään kiinteitä tissejä ei-googletusyhteyksissä. Oman heimonsa muodostavat tapaukset, jotka eivät kehtaa mennä edes kävelemään bordellien ohi (ei itsekunnioituksesta, vaan punastumisen pelosta) ja hankkivat muualta prostituutioaiheista, vitsikkääksi tarkoitettua matkamuistokrääsää, jota ei voi kotona lahjoittaa muille kuin vastaavan onnettomille tapauksille. Amsterdamin punalyhtyalue on kaupungin homomyönteisyydestä huolimatta rakentunut erittäin, erittäin heteronormatiivisen ajattelun (ja sen[2] puutteen) varaan.
  • Monet turistit käyvät kanavaristeilyllä, joka on kallis ja jolla ei saa käsitystä kanavaverkostosta. Sen sijaan kanavassa ajelehtivat Heineken-pullot, pohjaan nakatut polkupyörät ja kaupungin aggressiivinen vesilintukanta tulevat hyvin tutuiksi.

ViitteetMuokkaa

  1. Tuo ei ollut kirjoitusvirhe; hollannin kieli on virhe.
  2. Ajattelun. Ja myös sen.


  Tämä paikkaa käsittelevä artikkeli on tynkä.
Palauta alue kartalle laajentamalla artikkelia
.