Antero Mertaranta

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Ihanaa leijonat ihanaa!”

~Antero safarilla. Kesken lajeinvälisen raiskauksen. (Osallisena.[1])

Antero "Ihanaa-leijonat-ihanaa" Mertaranta (s. 17. tammikuuta 1956) on suomalainen tee-se-itse-mies. Antero tykkää leijonista. Mertaranta muun muassa itse käsikirjoittaa, ohjaa ja juontaa kaikki jääkiekko-ottelut. Mertaranta tunnetaan kuitenkin paremmin selostajana Se on siinä -otteluissa.

Mertaranta on valittu neljä kertaa maailman itsekkäimmäksi mieheksi (1996, 1999, 2000 ja 2004), useammin kuin kukaan toinen. Hän on soittanut myös kuuluisassa bändissä Leijonat.

Mertaranta on yksi maailman vihatuimpia henkilöitä. Mertarannan arkkivihollisiin kuuluvat Risto Kaskilahti, Jukka Laaksonen, Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA), Kanadan valtio sekä jänikset (sekä välikevennysjänikset että tavalliset).

ElämäMuokkaa

LapsuusMuokkaa

Mertaranta syntyi pimeänä tammikuun päivänä. Hänen syntymänsä vuoksi uuttavuotta piti juhlia 18 päivää aikaisemmin. Mertarannan syntymä uhkasi jopa olympiakisojen läpivientiä, varsinkin jääkiekon. Jääkiekon MM-kisat peruttiinkin tämän vuoksi. Mertaranta aiheutti erittäin paljon kohua, sillä kaikki, joihin hän koski, alkoivat puhua norjaa. Vanhemmat alkoivat pelätä poikaansa ja jättivät hänet asumaan yksin taloonsa.

Pikku-Antsa ei käynyt koulua vaan pelasi yksin jääkiekkoa kotitalossaan. Hänen tarvitsi vain astua lattialle niin se muuttui tekojääksi. Hän treenasi jääkiekkoa yksin kotonaan kolmesti päivässä ja kehittyi nopeasti huippupelaajaksi.

Mertarannan jääkiekkouran huipennus oli tapahtumassa huhtikuussa 1967, vain 11-vuotiaana, hänen pelattua ottelussa Ilves-Tappara. Mertarannan saavuttua halliin tapahtui sähkökatkos ja kaikki pakenivat pois paikalta. Peliaika jäi kuitenkin päälle ja Mertaranta pelasi ainoana pelaajana koko ottelussa. Hän tekikin ottelussa kaikkiaan 600 maalia, joilla pelkästään hän sijoittui kolmanneksi tuon kauden maalipörssissä. Mertaranta ei saanut kuitenkaan pelaajasopimusta seuraavalle kaudelle, jolloin hän päätti lopettaa lätkän.

KäsikirjoittajaMuokkaa

Töitä Antero löysi lopulta Neuvostoliitosta. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta suunnitella MM-kisojen mitalikolmikko. Katkerana pelaajauransa tuhoamisesta Mertaranta ei laittanut Suomea kertaakaan mitalikolmikkoon. Vuonna 1974 Antsan käsikirjoituksessa oli kirjoitusvirhe, jonka mukaan Suomi olisi ottanut pronssia. Mertaranta korjasi kuitenkin tilanteen täyttämällä pelkällä katseellaan Suomen maalivahdin Stig Wetzellin efedriinillä. Doping-käry kävi ja Antero sai palkkansa.

Mertarannan palkan väitettiin olevan viisi ruplaa/päivä. Neuvostoliiton voitettua mestaruuden joka kerta Anteron palkkaan lisättiin toiset viisi ruplaa.

IIHF:n palvelukseenMuokkaa

Neuvostoliiton hajottua 1991 Antsa joutui etsimään töitä, koska ei suostunut jatkamaan yhteistyötä IVY:n kanssa. Antsa siirtyi Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n palvelukseen. Mertaranta päätti antaa myös anteeksi Suomelle ja antaa tämän voittaa yhden mestaruuden, 1995. Sittemmin Mertarannasta tuli suorastaan lempeä ja Suomi voitti toistamiseen 2011. Lopulta pahimmat kaunat olivat niin mennyttä, että Mertaranta päätti antaa mestaruuden myös 2019 Suomelle, vaikka joukkue näyttikin aluksi kovin hauraalta ja haavoittuvaiselta.

ViitteetMuokkaa

  1. Ei raiskaajana.