Argumentointivirhe

Argumenttivirheet kannattaa tunnistaa jo ulkonäöltä.

Argumentointivirhe tarkoittaa huonoa keskustelua. Eli tapoja esittää vääriä mielipiteitä, jotka muodollisesti ehkä näyttävät oikeilta, mutta joissa lähemmin tarkasteltuina on virhe. Siksi, jotta voidaan puhua järkevästi, täytyy opetella ensin valtavia listauksia siitä, minkälaisia asioita ei saa sanoa. Tämän raskaan opettelutyön tehneet eivät tietenkään yleensä opi mitään siitä minkälaista hyvä keskustelu on. Mutta toisaalta he saavat tästä huolimatta uuden, mainion, keinon päteä ja keskeyttää muiden keskustelua. Siksi sinunkin on syytä vain opetella seuraava luettelo, jotta tiedät mihin ihmeeseen nämä välikommentoijat aina viittaavat.

Luettelo argumentaation virheistäMuokkaa

 
Argumentum ad bananum luontaisessa elintilassaan.
 1. Argumentum ad pseudoksantopteriini[1] eli Väärään auktoriteettiin vetoaminen. Tosiasiassa me kaikki tiedämme, että B14 on ainut Jumala, eikä sinulla saa olla muita byrokraatteja.[2] Ja NPOV on hänen profeettansa!
 2. Argumentum ad bananum[3] : Ihmisen jalostama banaani on niin ihmiselle sopiva, että se kumoaa ateismin. Siksi banaani on ateistin pahin painajainen.[4]
 3. Argumentum ad coconut[5] : Kookospähkinän rikkominen on niin työlästä, että se kumoaa Jumalan. Kookospähkinä on siis uskovan pahin painajainen.
 4. Omenat ja appelsiinit[6]: Tässä argumentaatiovirheessä otetaan hedelmiä ja ne sekoitetaan keskenään heittämällä niitä sellaisen puhujan niskaan, jonka kanssa ollaan erimielisiä. [7]
 5. Kolmiopäätelmä eli (asian)haaroihin vetoaminen : Seksin vähenemiseen viittaaminen. Vaikka tämä keino onkin perinteisesti erittäin käytetty, se ei kuulu asialliseen keskusteluun.
 6. Kaivon myrkyttäminen[8], vaikka se toimiikin erittäin tehokkaasti esimerkiksi silloin kun väitellään sammakoiden kanssa.
 7. Savusilli[9] : Henkilö ei taivuttelekaan vastustajaansa sana-argumentein, vaan muuttaa hänen mielipiteensä uhkaamalla pahalla ruualla. Esimerkiksi jälkiruokien poistamisella. Tämä argumentointivirhe on sukua kolmiopäätelmälle.
 8. Olkinukke:[10] Tässä argumentaatiovirheessä henkilö rakentaa pelottavan olkinuken ja asettaa sen vihollisensa ikkunan taakse öisin siten, että tämä toinen poloinen perheineen saa painajaisia.[11]
 9. Chewbacca-puolustus :[12]Väittelemisen sijaan henkilö kutsuu paikalle suuren, karvaisen ja murisevan Chewbaccan puolustamaan itseään.[13]

ViitteetMuokkaa

 1. ksantopteriini = B14-vitamiinin "tieteellinen nimi". B14-vitamiini ei tosin ole "oikea vitamiini", koska kehomme tuottaa sitä kaikesta huolimatta.
 2. Paitsi MasterBlaster.
 3. tämä ei yllätykseksesi ole keksitty.
 4. Tunnetaan myös täydennysmuodossa Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. ~ En voi kuulla sinua. Minulla on banaani korvassani.
 5. Tämä on jo enemmän keksitty, mutta Skepsis RY pitää huolen siitä, että tuulesta temmattu sekään ei ole.
 6. Tämäkin on aito.
 7. Tämä keino on argumenttivirhe, vaikka se onkin aina erittäin tehokas, jos halutaan voittaa ja vaientaa erimieltä oleva.
 8. En ole keksinyt tätä, katso vaikka Wikipediasta. Kaikkea ne sielläkin opettavat!
 9. Tämäkin on Wikipediasta. Sen täytyy siis joko olla totta, tai sitten tämän artikkelin kirjoittajalla on järkyttävän huono mielikuvitus.
 10. Tämäkin on Totuus ja vain koko Totuus mitään pois jättämättä.
 11. Tämä virheargumentti on pannassa, vaikka se onkin tehokas suoja mm. variksia vastaan.
 12. Wikipedian mukaan tämä on merkittävämpää kuin Hikipedia!
 13. Ai, mitenkä Chewbacca puolustautuu? Kysymykseen vastaus tulee siitä, kun todella käsität sen "miksi kaksi- ja puolimetrinen wookie haluaisi elää Endorissa 60-senttisten ewokien kanssa."

Katso myösMuokkaa