Bibliofilia

Adult neon trans.gif Tämä artikkeli on luokiteltu K18-materiaalia sisältäväksi,
joten jos olet alaikäinen, sivu saattaa kiinnostaakin!
Kuvankaappaus kirjallisia arvoja pohtivasta eroottisesta elokuvasta vuodelta 2001.

Bibliofilia on parafilia, jossa ihmisen mielenkiinto suuntautuu kirjoihin. Bibliofiilin mielenkiinto ei niinkään kohdistu teoksen kaunokirjalliseen arvoon, vaan kirjan ulkoasuun, ikään tai harvinaisuuteen. Bibliofiili saattaa mieltyä myös tietyn aihepiirin teoksiin. Bibliofilia puhkeaa yleensä varhaisessa murrosiässä. Bibliofilia on yhtä yleistä miesten ja naisten keskuudessa. Bibliofiili on yleensä ympäristölleen harmiton, mutta haluat ehkä tunnistaa bibliofiilin läheisistäsi, koska et halua lainata hänelle tai häneltä luettavaa. Mitään yhdistävää ulkoista tekijää ei voida osoittaa, joten bibliofiilin tunnistaminen vaatii perehtymistä epäillyn käyttäytymismalleihin sekä elinympäristöön. Bibliofiliaa on syytä epäillä jos:

  • Henkilö on kiinnostunut kirjoista, mutta ei juuri käytä kirjaston palveluja.[1]
  • Henkilö säilyttää kirjahyllyssään kirjoja.[2]
  • Henkilö kertoo mielellään lukevansa sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

Bibliofilia on sairaus, kuten homoseksualismi, vegetarismi tai keuhkoahtaumatauti, joten siitä voi parantua. Tärkeää on kuitenkin tunnistaa oireet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hälyttäviä tunnusmerkkejä ovat ainakin seuraavat:

  • Yllätät itsesi antikvariaatista vaikka olit menossa pankkiin.
  • Mielestäsi vuoden 1946 painos Sinuhe Egyptiläisestä tuntuu[3] paljon paremmalta kuin uudemmat.
  • Tunnet halua poistaa kirjoista rumat, paperiset irtokannet.
  • Olet joskus tyydyttänyt itseäsi kirjan avulla.

Varoitus! Seuraava osio sisältää voimakkaita kohtauksia, jotka voivat olla haitallisia lapsille.

Bibliofilinen aktiMuokkaa

Kun bibliofiili kohtaa itseään miellyttävän kirjan, tutustuminen alkaa yleensä katselusta ja kevyestä koskettelusta. Varovasti bibliofiili tunnustelee kirjan selkää, sen karheutta ja kohokuvioitua tekstiä. Hitaasti koskettelu muuttuu intensiivisemmäksi, ulottuen kirjan kansiin asti. Lopulta bibliofiili tarraa kiinni kirjaan ja nostaa sen syliinsä. Hitaasti liu’uttaen miespuolinen bibliofiili työntää kiihkosta värisevän sormensa suoraan sivujen väliin. Nainen taas levittää jalkansa ennen kuin asettaa kirjan polviensa päälle ja aloittaa hitaan selailun. Nainen voi samalla kosketella myös ex-libristä.

Kirjoihinsekaantumisakti on sukupuolesta riippumatta yleensä sotkuinen ja rietas tapahtuma, jonka seuraukset ovat kirjaimellisesti painokelvottomat.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Tunnetaan tapauksia, joissa bibliofiilin kirjastokortti on otettu ’kuivumaan’.
  2. Tavallisestihan kirjahyllyssä säilytetään televisiota, Kreikasta tuotua ouzopulloa, Lapin matkalta hankittua helvetin rumaa poronkarvaista peikon päätä, kummilasten ja anopin valokuvia, kaukosäätimiä ja sitä parempaa Iittalan lasiastiastoa.
  3. Nimenomaan tuntuu paremmalta.