Daniel Craig

Top Secret.png
Tämä artikkeli tai osio sisältää huippusalaiseksi luokiteltua tietoa, ja sen tuhoaminen ja levittely voivat johtaa vakaviin seurauksiin!
Daniel Craigin myötä James Bondista tuli James Blond.

Daniel Wroughton Craig (s. 2. maaliskuuta 1968 Chester, Cheshire, Englanti) on brittiläinen näyttelijä.

Lännessä Daniel Craigia pidetään harmittomana miehenä, mutta me Hikipedian käyttäjät ja ylläpitäjät tiedämme totuuden Daniel Craigista. Totuus on se, että Daniel Craig on suurelta osin vastuussa Vladimir Putinin ja Venäjän maineen tahraamisesta maailmalla. Tämän lisäksi hänen onnistui tuhota Putinin onnellinen perhe-elämäkin. – Craig ei tosin tiedä tästä itse. Kuinka tämä voi olla mahdollista? Kerromme sen pian. Emme kuitenkaan suosittele ketään lukemaan tätä artikkelia loppuun asti, joten nyt on hyvä tilaisuus siirtyä laadukkaamman luettavan pariin ja unohtaa koko juttu.

UraMuokkaa

Uran alku (1992–2005)Muokkaa

Daniel Craig aloitti elokuvanäyttelijän uransa vuonna 1992, ja ennen vuotta 2006 hän ehti tehdä monia sekalaisia rooleja vähän minkälaisissa elokuvissa sattuun. Craigin uran varhaisia vuosia voisi luonnehtia kuvailemalla häntä elokuva-alan sekatyöläiseksi, joka otti vastaan vähän minkälaisia töitä tahansa. Yleensä ne olivat sellaisia, jotka eivät syistä tai toisista muille kelvanneet. Uransa alussa hän esiintyikin varsin usein kevytkenkäisissä rakkauselokuvissa.

Samoihin aikoihin Vladimir Putin valittiin Venäjän presidentiksi vuonna 2000. Alku oli lupaava. Putinin ensimmäisellä kaudella näytti siltä, että hän oli todellakin viemässä Venäjää eteenpäin edeltäjänsä Boris Jeltsinin viitoittamalla tiellä. Putinin johdolla Venäjä eli tuolloin talouskasvun aikaa reaalisella bruttokansantuotteella mitattuna, mikä nousi tasaisesti vuosien 2001 ja 2008 välisenä aikana[1].

James Bondina (2006–)Muokkaa

Cash in Oh Roy Ale (2006)Muokkaa

 
Daniel Craig debytoi James Bondina elokuvassa Cash in Oh Roy Ale. (Toim huom. Kuvateksti on hikipedistien lisäämä.)

Pierce Brosnan jätti James Bondin, eli salaisen agentti 007:n, roolin vuonna 2002. Hänet muistettiin resuisissa vaatteissa, pitkässä parrassa ja roikkuvassa tukassa rohkeasti poseeraavana pultsari-Bondina. EON Productions jatkoi rohkeaa linjaansa myös seuraavaa Bondia valittaessa. Maailmanhistorian noloimman pelkuriagentin rooliin oli tarjolla monia mustatukkaisia ja pitkiä brittejä, mutta tuottajat Barbara Broccoli ja Michael G. Wilson päätyivät lopulta kirveellä veistetyillä kasvoilla ja harhailevan jäisellä katseella varustettuun lyhyeen, vaaleatukkaiseen ja vähäpuheiseen Vladimir Putinin kaksoisolentoon. Craig olisi ollut kuin nakutettu Felix Leiterin – Bondin parhaan kaverin – rooliin tai istunut näyttelijänä selvästi paremmin Aki Kaurismäen Suomi-fantasioiden kuvastoihin[2], mutta kun oli kerran kokeiltu jo sitä pitkää partaa ja roikkuvaa tukkaa, niin menköön nyt sitten vaihteeksi tällainen blondi.

Kun maailmanhistorian pitkäveteisin pokerinpeluuelokuva Cash in Oh Roy Ale (2006) ilmestyi teatterilevitykseen, niin Craigia alettiin tuttuun tapaan vertailemaan muihin Bondia näytelleisiin miehiin:

”Hänellä on Sean Connery -tyylinen hiusraja.”

~Bond-fani #1

”Hänellä on samanlainen rautanaama kuin George Lazenbylla.”

~Bond-fani #2

”Hänellä on Roger Mooren silmät.”

~Bond-fani #3

”Hänellä on Timothy Daltonin hymy.”

~Bond-fani #4

”Hänellä on Pierce Brosnanin leuka.”

~Bond-fani #5
 
Myös Craigin esittämän Bondin aseen käyttötaidot ovat surkeat, ja Bond joutuu edelleen harjoittelemaan tähtäämistä ahkerasti.

Hikipedistejä lukuun ottamatta kenelläkään ei tullut mieleen, että Craig olisi edes jollakin tavalla Vladimir Putinia muistuttava. Ei todellakaan.

Elokuvan ilmestymisen jälkeen maailman tunnetuimmat aikakauslehdet alkoivat kuitenkin kirjoittamaan vähemmän mairittelevia juttuja Venäjän presidentistä. Muutamiín lehtiin ilmestyi juttuja, joissa oli kuvia pokeria pelaavasta Putinista, otsikoituina tyyliin: "Näin presidentti Putin käyttää valtionsa rahoja". Lisäksi lehtiin ilmestyi kuvia, joissa Putin ryyppäsi ankarasti, ja maailmalla alettiin epäillä vahvasti, että hänellä on vaikea alkoholiongelma, joka saattoi vaikeuttaa huomattavasti hänen kykyään toimia korkeassa virassaan.

Lisäksi maailman aikakauslehdet esittivät suurta huolta myös Putinin mielenterveyden tilasta. He julkaisivat runsaasti kuvia, joissa Putin istuu verisenä ja ilman vaatteita tuoliin sidottuna ja itseään nuoremman miehen ruoskittavana. Joissakin kuvissa Putinin veriset kasvot näyttävät jopa hymyilevän näiden kovakouraisten käsittelyjen aikana. Useat lehdet totesivat, että Putinilla on "varsin erikoisia ja suorastaan jopa vaarallisia mieltymyksiä".

Vuonna 1992 Etelä-Ossetian separatistit olivat solminneet tulitaukosopimuksen Georgiassa. Georgian kriisi kiihtyi, kun Venäjän joukot siirtyivät Georgian mukaan Etelä-Ossetiaan 7. elokuuta 2008. Lisäksi väitettiin, että Etelä-Ossetian separatistit olisivat rikkoneet tulitaukosopimusta ja tulittaneet georgialaisia kyliä.[3] Dmitri Medvedev oli nyt Venäjän presidentti ja Putin pääministeri. Uudesta asemastaan huolimatta, Putinin kritisointi jatkui entistä rajumpana. Hänestä julkaistiin lisää pokerinpelauskuvia, nyt entistä kovasanaisemmin otsikoin: "Pääministeri Putinin tapa hoitaa valtionsa taloutta on vastuuton: Kun hän häviää, se on poissa kansalaisten hyvinvoinnista. Kun hän voittaa, rahat kanavoidaan sotatoimiin Georgiassa."

Usein on pohdittu sitä, että mitä eroa kaikkien kuuden eri Bond-näyttelijöiden alokuvien tyyleissä on. Sitä on mahdollista arvioida monellakin tavalla, mutta otetaanpa esimerkiksi niiden naurettavuus. On sanottu, että Mooren elokuvia katsoessa katsoja istuu paikallaan ja välillä korkeintaan hymähtelee itsekseen. Conneryn[4], Lazenbyn ja Brosnanin elokuvia taas katsotaan istuen ja kovasti hohottaen. Sitten ovat Daltonin ja Craigin elokuvat, joita on parempi katsoa kokonaan istuimettomissa elokuvateattereissa: Niitä katsotaan lattialla kierien ja vatsa huutonaurusta kippuralla vääntelehtien.

Quantum of Shoelace (2008)Muokkaa

Pokerinpelaamisen jälkeen Bond pääsi erikoistumaan kengännauhoihin elokuvassa Quantum of Shoelace, ja kyseisessä elokuvassa hän pääsee jäljittämään suurennuslasin kanssa erään kengännauhan päähän piilotettua salaista ja pienenpientä mikrofilmiä. Elokuvaa ylistettiin yhdeksi parhaimmista Bondeista. – Se oli hyvin viihdyttävä erittäin raskaan pokerinpeluuelokuvan jälkeen, joka oli saanut hyvin huonoja arvosteluja ympäri maailman. Myös Jack Whiten ja Alicia Keysin esittämä elokuvan tunnuskappale "This Dead-end Not to Live" sai osakseen runsaasti kehuja ja sitä ylistettiin ensimmäisenä kunnollisena laulettuna Bond-tunnuskappaleena ikinä. Craigin jatko Bondina oli siis turvattu.

Vladimir Putinin kannalta tilanne ei ollut lainkaan viihdyttävä. Moni Putinia kritisoinut henkilö oli kuollut epäilyttävällä tai väkivaltaisella tavalla. Vuonna 2006 kuolleen Alexander Litvinenkon tapauksesta kiinnostuttiin uudelleen.[5] Nimittäin vuoden 2009 vaihteessa useat aikakauslehdet ympäri maailman julkaisivat kuvia, joissa Vladimir Putin oli dumppaamassa kuollutta miestä roskakoriin. Miehen kasvot eivät erottuneet kuvista selvästi, mutta ruumiin oletettiin kuuluneen Litvinenkolle. Lehdistö uskoi Putinin osallistuneen tapahtumien kulkuun henkilökohtaisesti, ja häntä kohtaan kohdistettiin yhä kovempaa kritiikkiä ulkomailla. Tämän jälkeen Venäjän talouskasvu kääntyi laskuun eikä ole enää noussut 2000-luvun huippulukemiin[1].

Skyfail (2012)Muokkaa

 
Skyfailissa feilattiin rankasti – myös elokuvan harjoituksissa.

Vuonna 2012 EON Productions tuotti jälleen hyvin heikosti menestyneen Bond-elokuvan, Skyfailin, joka nimensä mukaisesti feilasi rankasti. Odotetusti elokuva keräsikin runsaasti ankaraa kritiikkiä. Kyseinen elokuva muistetaan parhaiten siitä, että Craigin piti kasvattaa sitä varten parta. Kävi kuitenkin niin, että Craig ei saanut tuotetuksia leukaansa kuin vain mitättömän pienen sängen, joka suorastaan kalpeni vuonna 2002 Pierce Brosnanin leuassa komeilleen puliukko-parran rinnalla. Vaikka elokuvasta ei haluttu paljon puhua, niin silti se synnytti Vladimir Putinin elämään episodin, josta tuli hänen elämänsä katkerin. Monet maailman aikakauslehdet julkaisivat vuoden 2013 vaihteessa rohkeita kuvia, joissa Vladimir Putin suutelee intohimoisesti Berenice Marlohea tai hänen näköistään naista.

Putinin silloinen vaimo, Lyudmila Putina oli mennyt eräänä päivänä kirjastoon ja lehtiä selaillessaan nähnyt kyseiset kuvat. Hän oli ollut hyvin järkyttynyt ja mennyt puhumaan presidentiksi edellisenä vuonna palanneen Putinin luokse. Putin oli kuunnellut itkevää vaimoaan ja alkanut itkeä itsekin. Hän oli kiistänyt olleensa valokuvissa oleva mies ja lähtenyt vaimonsa kanssa näyttämään lehtiä Kremlin taitavimmalle valokuva-asiantuntijalle. Muutaman tunnin hermostuneen odotuksen jälkeen valokuva-asiantuntija kertoi suru-uutiset: Kuvat eivät olleet photoshopattuja vaan aitoja. Putin oli tyrmistynyt. Hän ei ollut tajunnut mitään. Hän oli kuvissa, joissa ei ollut ikinä ollutkaan. Putina vaati avioeroa, koska todisteet olivat Putinia vastaan, ja sai eronsa. Myöhään illalla itkevä sydänkuvioiseen pyjamaansa pukeutunut Putin naukkaili sänkynsä reunalla vodkaa, kännäsi, nukkui silmät punaisina, heräsi krapulassa, yrjösi ja itki uudelleen. Hän otti avioeron hyvin raskaasti. Kun pari kertoi lehdistölle eron syyn, niin kumpikaan heistä ei sanonut sitä suoraan, vaan kierteli ja kaarteli vastauksissaan kautta rantain[6].

SPECTRE a.k.a. The Second Life of the Cat-petting Man (2015)Muokkaa

 
Daniel Craig harjoittelemassa tulevan Bond-elokuvan taistelukohtausta varten – ja siinä häviämistä nololla tavalla.

Elokuvassa SPECTRE, eli kissaa silittävän miehen toinen elämä paljastuu, että Bondin savupiippuun vuosikymmeniä sitten nakkaama mies, Kissaa silittävä mies, oli yhä elossa. Kävi ilmi, että Bond oli erehdyksissään nakannut miehen käytöstä poistettuun savupiippuun, joka oli muurattu ylhäältä umpeen. Blofeld oli näin ollen pudonnut vain muutaman metrin, saanut pahoja murtumia luihinsa ja onnistunut säilymään hengissä. Nyt hän oli palannut jälleen piinaamaan ja kiduttamaan Bondia. Uusi elokuva sai jälleen positiivisempia arvosteluja, ja Craig sai option jatkaa halutessaan Bondina myös seuraavassa elokuvassa. Craigin ja muiden pääosan esittäjien harmiksi elokuvassa esiintynyt valkoinen persialainen kissa voitti kaikki palkinnot.


  VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että hirviö onkin komea prinssi. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

Jo ennen uuden elokuvan ilmestymistä, Putinia oli alkanut vaivata, kuka oli tuo mies, joka oli aivan hänen näköisensä. Niinpä hän palkkasi parhaat SVR:n agenttinsa ottamaan asiasta selvää. Asia saatiin selville melko nopeasti jo keväällä 2013, ja Putin tiesi nyt itse, että tuo mies oli brittiläinen Daniel Craig. Putin ei halunnut pahaa Craigille, vaan päätti taistella tätä vastaan mahdollisimman puhtain ottein[7][8][9][10]. Pian Putinin henkilökohtaisesti kokeman suutelukuvakohun jälkeen Venäjällä alettiin tiukentamaan sananvapautta koskevia lakeja yhä rajummin[11][12]. Maailmalla Venäjän uusia lakeja on kauhisteltu, koska ne ovat kohdistuneet pääsääntöisesti juuri kaikkein liberaaleimpia median muotoja kohtaan. Todellisuudessa niillä on kuitenkin pyritty takaamaan muun muassa se, ettei maassa levitettäisi presidentti Putinista virheellistä tietoa. Näin ollen maailmanlaajuisesti ilmestyneiden aikakauslehtien kohukuvat Putinista Monica Belluccin seurassa eivät ole päätyneet Alina Kabaevan käsiin, jota Putin on viime vuosina todennäköisesti tapaillut[13]. Nyt Putin sai huokaista helpotuksesta.

Putin oli päättänyt yrittää palauttaa mainettaan vuonna 2014 ja julisti Sotshin olympialaisten yhteydessä rakkauden (venäjäksi lubov) sanomaa maailmalle[14]. Tämä ilo loppui kuitenkin lyhyeen. Vuoden 2015 loppupuolella maailman aikakauslehdet julkaisivat jälleen kohukuvia Putinista. Niissä Putin seisoo seuraamassa massiivista räjähdystä ase oikeassa kädessään.

 
Joskus Craig tekee asiat harjoituksissa väärin.

Alkuvuodesta 2014 Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan, joka oli kuulunut Ukrainan alueisiin vuodesta 1954 lähtien, ja ollut sitä ennen hyvin pitkään osana entistä Neuvostoliittoa ja sitä edeltänyttä Venäjää.[15] Myöhemmin vuonna 2014 Ukrainan erämaassa oli sattunut kaasuputken räjähdys, joka oli singonnut liekkejä yli 200 metrin korkeuteen. Venäläinen energia-alan yritys Gazprom oli sanonut katkaisseensa kaasun viennin Ukrainaan hinnoittelusta johtuneen kiistan seurauksena. Ukrainassa kuitenkin uskottiin, että putki oli räjäytetty pommilla.[16] Valokuvat Putinista antoivat valtavasti lisää vahvistusta pommiväitteille. Ei ollut mikään ihme, että Venäjän suhteet Ukrainaan ja länsimaihin kiristyivät entisestään. Jo keväällä 2014 Ukrainan kriisi oli syventynyt ja kaakkoisukrainalaiset venäjämieliset separatistit olivat vallanneet SBU:n päämajan Luhanskissa[17].

Vuoden 2017 alkupuolella Vladimir Putin oli vaikeassa tilanteessa. Hän oli alkanut jo unelmoida eläkepäivistä ja haaveilla jättävänsä Äiti-Venäjän hyviin käsiin seuraajalleen[18]. Hänellä oli vajaa vuosi aikaa pelastaa maineensa, mutta se oli kiinni Daniel Craigista. Putin oli laskeskellut, että hänen maineensa pelastaminen oli mahdollista vain, mikäli hän olisi Venäjän presidenttinä kauemmin kuin Craig Bondina. Vain se takaisi, että hänelle suotaisiin mahdollisuus pelastaa maineensa. Jos Craig jatkaisi Bondina, niin hänenkin pitäisi hakea presidenttiehdokkuutta uudelleen. Niin siinä kävikin: Loppukesällä 2017 Craig ilmoitti jatkavansa Bondina[19], ja heti perään seurasi Putinin ilmoitus siitä, että hänkin päättäisi yrittää jatkaa seuraavat neljä vuotta maansa johdossa[20].

Vuoden 2017 loppupuolella aloitettiin uusi tempaus Putinin maineen palauttamiseksi, kun Superputin-näyttely lähti kiertämään Moskovasta kohti muita Euroopan maita[21]. Putin on varautunut uuteen median suunnalta häntä vastaan järjestettävään lokakampanjaan vuoden 2021 loppupuolella, ja nyt hän oli päättänyt vastata siihen laittamalla kovan kovaa vastaan.

Time Not to Live (2021)Muokkaa

Daniel Craig jatkaa Bondina myös vuonna 2021 julkaistavassa elokuvasarjan 25. osassa, Time Not to Live. Kyseinen elokuva oli määrä päästää teatterilevitykseen huhtikuussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi sitä on lykätty aina vain eteenpäin[22]. Tästä johtuen Vladimir Putin tunsi aluksi syvää helpotusta. Hän ei kuitenkaan osannut aavistaa, että seuraava kohu syntyisi jo pelkän elokuvan trailerin julkistamisen jälkeen. Nimittäin jo vuonna 2020, maailman aikakauslehdet alkoivat julkaista kuvia, joissa Putin on katsomassa venäläistä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia, joka on vangittuna epäinhimillisen ahtaaseen vankikoppiin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi jo taannoin, että Venäjä kohteli Navalnyia väärin pidättäessään hänet useaan kertaan vuosien 2012–2014 välisenä aikana[23]. Lehdissä julkaistujen kuvien uskottiin mahdollisesti olleen otettu jo Navalnyin ensimmäisten pidätysten aikana, mutta silti ne tarjosivat Venäjän poliittiseen tilanteeseen myös uudenlaisen näkökulman. Elokuussa 2020 Navalnyi yritettiin myrkyttää Siperiassa, ja hänet tuotiin hoitoon Saksaan. Palattuaan Venäjälle alkuvuodesta 2021, hänet pidätettiin jälleen odottamaan oikeudenkäyntiä koskien seitsemän vuoden takaista poliittisena pidettyä rikosjuttua. Euroopan parlamentti hyväksyi äänestyksessään 21. tammikuuta 2021 päätöslauselman, jossa se tuomitsi jyrkästi Navalnyin ja hänen kannattajiensa pidätyksen.[24] Moskovassa järjestettiin laajamittaisia tukimielenosoituksia Navalnyille ja poliisi käytti raakaa voimaa sattumanvaraisesti mielenosoittajia vastaan. Mielenosoituksissa huudettiin myös Putin-vastaisia iskulauseita.[25]

Siinä, missä Venäjällä on rajoitettu sananvapautta jo paljon[12], eivät venäläiset opposition kannattajat ole silti jääneet neuvottomiksi. Ulkomailla asuneet Venäjän opposition kannattajat keksivät leikellä uusia kohukuvia maailman aikakauslehdistä ja lähettää niitä kirjepostin ja pakettien mukana Venäjällä asuville opposition kannattajille. – Jos oli pelkoa kirjesalaisuuden rikkomisen mahdollisuuksista, niin kuvia oli helppo piilottaa esimerkiksi pakettien saumoihin tai vanhojen mummojen uusien mummojen sisälle. Putin oli kokenut todellisen Troijan hevosten muodostaman yllätyshyökkäyksen. Hän oli joutunut hermostuksissaan valvomaan lukuisia unettomia öitä.

LopuksiMuokkaa

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole väittää, että Vladimir Putin olisi täysin viaton. Hän on ihminen[26] siinä missä kaikki muutkin, ja tekee virheitä – myös suuriakin sellaisia. Putin ei ole niin paha kuin mitä Venäjän ulkopuolinen lehdistö ja media antavat ymmärtää. Putinilla ei olisi edes aikaa hautoa koko ajan sotaa. Hän on mies, jolla on kädet täynnä töitä: Poliittisen uransa ohella hän muun muassa toimii AvtoVAZin koeajajana[27], harrastaa erämaakalastusta[28] ja poseeraa naistenkalentereissa[29]. Putin on silti poliittinen vaikuttaja, ja on aivan selvää, että hänellä on osuutensa myös niissä päätöksissä, jotka ovat olleet Venäjän ja toisinaan myös koko maailman kannalta valitettavia. Toisin kuin media väittää, hän ei ole yksin vastuussa niistä kaikista.

FilmografiaMuokkaa

 
Craig on yhä arvoituksellinen tulevasta elokuvastaan. Utelijoille hän on vähäsanainen – tai ei sano yhtään mitään.

ViitteetMuokkaa

 1. 1,0 1,1 Russia Real GDP Growth – CEIC Viitattu 20.12.2018.
 2. Jostakin kummallisesta syystä Daniel Craigissa on hämmästyttävän paljon vepsäläisiä piirteitä, mikä voi olla myös puhdasta sattumaakin.
 3. Eyewitness Accounts Confirm Shelling Of Georgian Villages – Radio Free Europe/Radio Liberty Viitattu 18.12.2018.
 4. Tosin Conneryn "tädittämä" Hiili ei ole hetkellistä (1971) on vähemmän naurettava kuin yksikään Mooren "tähdittämä" Bond-elokuva.
 5. Here are 10 critics of Vladimir Putin who died violently or in suspicious ways – The Washington Post Viitattu 18.12.2018.
 6. The Putin Divorce: What Russia’s Rulers Hide – The New Yorker Viitattu 18.12.2018.
 7. Yhtenä syynä tähän on varmasti myös se, että Putin sattuu jostakin omituisesta syystä pitämään Daniel Craigia harvinaisen komeana miehenä.
 8. Mikä on tietenkin hieman ironista, sillä Daniel Craig on tieteellisin menetelmin valittu kaikista James Bondia näytelleistä miehistä kaikkein vähiten viehättävimmäksi (ks. seuraava viite).
 9. A new study says that Daniel Craig is the least attractive Bond because of his face structure – INSIDER Viitattu 26.3.2019.
 10. Edelliseen viitteeseen viitaten, on myös varsin selvää, että nämä tulokset eivät myöskään ole Vladimir Putinin ulkonäköä kohtaan kovin mairittelevia.
 11. Sateenkaarikansan oikeudet vaarassa Venäjällä ja Liettuassa – maailma.net Viitattu 18.12.2018.
 12. 12,0 12,1 Venäjä jatkaa sananvapauden rajoittamista internetissä – YLE Uutiset Viitattu 18.12.2018.
 13. FIRST MISTRESS? Who is Alina Kabaeva? Vladimir Putin’s rumoured girlfriend and Olympic gold medal-winning gymnast – The Sun Viitattu 19.12.2018.
 14. Sochi opening ceremony: From Russia with love - Swan Lake, War and Peace and the Russian Revolution – Telegraph Viitattu 18.12.2018.
 15. Historical claim shows why Crimea matters to Russia – PunditFact Viitattu 19.12.2018.
 16. Huge Ukraine gas pipeline explosion 'caused by bomb' – Telegraph Viitattu 18.12.2018.
 17. Armed pro-Russian insurgents in Luhansk say they are ready for police raid – KyivPost Viitattu 18.12.2018.
 18. Tällaisessa tapauksessa Putinin toiveena olisi tietenkin, että hänen seuraajakseen valittaisiin häntä nuorempi ja hänen ajatuksiaan kannattava Dmitri Medvedev.
 19. Daniel Craig confirms he will play James Bond again – The Guardian Viitattu 19.12.2018.
 20. Vladimir Putin announces he will run for president again in 2018 – Telegraph Viitattu 18.12.2018.
 21. Superputin esittelee voittamattoman maan isän – ”Monille Putin on kaiken yläpuolella” – Yle Uutiset Viitattu 18.12.2018.
 22. No Time to Die Release Date Expected to Be Delayed For The 3rd Time – ScreenRant Viitattu 3.3.2021.
 23. Ihmisoikeustuomioistuin: Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin toistuvat pidätykset olivat poliittisia – Yle Uutiset Viitattu 31.1.2021.
 24. EU-parlamentti haluaa kovia tiukennuksia Venäjä-pakotteisiin – verkkouutiset.fi Viitattu 31.1.2021.
 25. Moskovassa mielenosoitukset alkavat olla ohi, yli 4 000 otettu kiinni eri puolilla maata, mukana myös Navalnyin vaimo – Yle seuraa Venäjän tapahtumia – Yle Uutiset Viitattu 31.1.2021.
 26. Moni Putinin fanaattisimmista kannattajista tosin uskoo, että hän on enemmän kuin ihminen. (Tosin senhän tietävät kyllä kaikki.)
 27. Video: Uskaltaisitko kyytiin – Putin koeajoi uutuus-Ladan ja myönsi ylinopeuden – MTVuutiset.fi Viitattu 19.12.2018.
 28. Gone fishing: Russia's Putin bares chest on Siberian lake trip – Reuters Viitattu 19.12.2018.
 29. Putin-kalenterit myyvät kuin häkä Japanissa – osa ostaa läpällä, mutta japanilaisnaisiin vetoaa myös Putinin häpeilemätön machoilu – Yle Uutiset Viitattu 19.12.2018.

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Kohutut kuvat, jotka ovat lisänneet Putin- ja Venäjä-vastaisuutta maailmallaMuokkaa

Kuva, joka johti Putinin avioeroonMuokkaa

Kuva, joka saattaisi aiheuttaa Putinille vaikeuksia kotimaassaanMuokkaa

Muita kuvia Daniel CraigistaMuokkaa