FIFA
FIFA.PNG
Perustaminen Jerusalemissa 1099
Johtaja Sepp Blatter, Gianni Infantino (vir.)
Alue Globaali, päämaja Zürichissä
Jäsenmäärä Useita tuhansia
Rikollinen toiminta Rahanpesu, korruptio, veronkierto, vakuutuspetokset, vedonlyöntipetokset, ihmiskauppa, kavallukset, kiristys, huumekauppa, filmaaminen, koronkiskonta, indentiteettivarkaudet, väärät valat, väärennökset, lipputrokaus, sveitsiläisyys, orjatyövoima, salakuljetus, liikenteen vaarantaminen
Liittolaiset Kansainvälinen olympiakomitea (IOC), IAAF, Adidas, Coca-Cola, Gazprom, Hyundai, Visa, Budweiser, FSB, Illuminati
Vastustajat ja kilpailijat Interpol, FBI, Pepsi, NFL, ’Ndrangheta, Johanniitat

Fédération Internationale de Football Association eli FIFA on globaalisti toimiva pahamaineinen rikollisorganisaatio, joka pitää päämajaansa Sveitsin Zürichissä. Kaikkiaan 209:stä aluejärjestöstä koostuva FIFA perustettiin alun perin katoliseksi ritarikunnaksi ensimmäisen ristiretken aikana, mutta vuosisatojen saatossa siitä on muovautunut häikäilemätön rikollisjärjestö, joka tekee arvioiden mukaan satojen miljoonien euron tuloksen vuosittain laaja-alaisella laittomalla toiminnalla. Peitetoimintanaan FIFA käyttää jalkapalloa, ja sillä väitetään olevan tiiviit yhteydet useiden valtioiden johtoportaisiin.

HistoriaMuokkaa

 
Bartholomeus Auxerrelainen perusti FIFAn vuonna 1099. 1200-lukulaisessa genovalaisessa käsikirjoituksessa hänet kuvataan valmistautumassa rangaistuspotkuun.
 
Legendaarinen Siinain Kultaisen vasikan kives, FIFAn varallisuuden perusta. Keskiaikaisen venetsialaisen käsikirjoituksen muk.

FIFAn perusti valloitetussa Jerusalemissa vuonna 1099 burgundilainen ritari Bartholomeus Auxerrelainen, joka toimi järjestön ensimmäisenä suurmestarina. Ritarikunta sai virallisen aseman paavi Paschalis II:lta vuonna 1101. Virallisesti järjestön tarkoituksena oli suojella Pyhälle Maalle matkaavia pyhiinvaeltajia, mutta se omistautui nopeasti oman varallisuutensa ja vaikutusvaltansa kartuttamiselle ensin Jerusalemin kuningaskunnassa, sitten muissa ristiretkeläisvaltioissa ja lopulta koko kristikunnan alueella. Järjestön varallisuuden pesämunana toimii legendan mukaan Salomon temppelin raunioista löydetty tarunhohtoinen Kultaisen vasikan kives, kultaisen pylvään päähän istutettu kultapallo, joka jäi jäljelle, kun Mooses tuhosi kultaisen vasikan palvelijat Siinain erämaassa. Tätä artefaktia väitetään säilytettävän FIFAn päämajan suuressa holvissa, ja se on tiettävästi FIFAn maailmancupin esikuva.

FIFAlaisten vaikutusvalta kasvoi nopeasti sydänkeskiajan Euroopassa, ja he perustivat mahtavat paikallisjaostot Kirkkovaltioon, Napoliin, Ranskaan, Burgundiin, Kastiliaan, Portugaliin ja Baijeriin. Heillä oli jonkin aikaa konttori jopa maurilaisessa Granadassa. FIFAn toimintaan kuului keskiajalla valonarka sijoitustoiminta, rahanlainaus, julkkisten imitointi, flagellanttitapahtumien sponsorointi ja juutalaisten käyttö omien toimiensa syntipukkeina. Ranskan kuningas Filip VI karkotti FIFAlaiset valtakunnastaan vuonna 1348 syyttäen näitä juonittelusta, koronkiskonnasta, kyseenalaisista sponsorisopimuksista ja nunnien turmelemisesta. Tästä alkoi järjestön myöhäiskeskiajan alamäki. Pian tuli julkisuuteen dokumentteja, jotka viittasivat siihen, että FIFAn edustajat olisivat manipuloineet vuoden 1294 paavinvaalia Bonifatius VIII:n hyväksi huomattavia taloudellisia privilegioita vastaan. Vuonna 1350 julkaistiin Veronassa anonyymi pamfletti, jossa väitettiin FIFAlaisten osallistuneen saatananpalvontaan, pyhitettyjen öylättien häpäisyyn ja Savoijin päärynäviljelmien laiminlyöntiin. Seuraavana vuonna paavi Klemens VI kielsi ritarikunnan ja julisti sen johtajat kirkonkiroukseen.

FIFAn toiminta siirtyi vuodesta 1351 alkaen maan alle. Useita järjestön johtohenkilöistä surmattiin, ja muutama teki itsemurhan ollessaan joutumassa inkvisition käsiin. Ritarikunnan ydinryhmä muodosti huippusalaisen ns. Potkupalloprioraatin, joka alkoi kokoontua helposti käsistä riistäytyvien keskiaikaisen jalkapallo-otteluiden aikaan, jolloin viranomaisilla oli täysi työ vahtia pelitapahtumia, jotka saattoivat alueellisesti kattaa kokonaisia kirkonkyliä. Potkupalloprioraatista sukeutui täysiverinen salaseura, joka omistautui järjestön muinaisen viisauden ja mystisten reliikkien häikäilemättömälle varjelemiselle.

FIFAn toiminnasta myöhäiskeskiajalta 1800-luvulle on vaikea löytää varmaa tietoa. Järjestö on yhdistetty muutamiin kiisteltyihin keisarinvaaleihin, ja monien merkittävien henkilöiden on väitetty olleen sen jäseniä. Mm. Marsilio Ficinon, Leonardo da Vincin, Cesare Borgian, Blaise Pascalin, Englannin Jaakko II:n, W. A. Mozartin ja Alessandro Voltan on väitetty toimineen FIFAssa.

Modernin FIFAn historia alkaa 1800-luvulla, kun Siinain reliikin väitetään ilmaantuneen Pariisiin. Oli tässä perää tai ei, FIFA aktivoitui, kun rosvoparoni Pierre de Coubertin perusti vuonna 1894 Kansainvälisen olympiakomitean, radikaalin talousrikollisliigan, Lausannessa. Moderni FIFA muodostettiin 21. toukokuuta 1904 pariisilaisen oopiumiluolan takahuoneessa. Läsnä oli ansioituneita rikollisia Ranskasta, Espanjasta, Sveitsistä, Belgiasta, Alankomaista, Tanskasta ja Ruotsista. Tämän lisäksi konferenssiin osallistui lennättimen välityksellä Saksan suurin absinttirinki. Järjestö erikoistui laaja-alaiseen talousrikollisuuteen, jota johdettiin hierarkkisesti maittain. Sen pitkä yhteistyö olympiakomitean kanssa alkoi Lontoossa 1908.

 
FIFAn pitkäaikainen johtaja Sepp Blatter (vas.) riistää maailmancupin Peléltä. Kuva: Interpol

FIFAn toiminta kääntyi todella maailmanlaajuiseksi satojen miljoonien dollarien bisnekseksi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Koko 1900-luvun alkupuolisko oli suursotineen huonoa aikaa suuria urheilutapahtumia kulisseikseen tarvitseville rikollisjärjestöille, mutta 1950-luvulla tietty naiivi idealismi löysi uuden ilmaisun massiivisista urheilutapahtumista, jolloin muodostui perusta FIFAn nykyiselle mahdille.

Järjestö joutui 1950–60-luvuilla veriseen jengisotaan Calabrian mafiaa vastaan: FIFAn johtajat Rodolphe Seeldreyers (1954–55) ja Arthur Drewry (1955–61) surmattiin drive by -ammuskeluissa. FIFA onnistui kuitenkin pysymään koossa, ja johtaja Stanley Rousin valtakaudella (1961–74) järjestö pyrki luomaan ystävälliset välit Etelä-Afrikan ja Rhodesian apartheid-hallintoihin. Rous sai 1970-luvulla haastajan kunnianhimoisesta brasilialaisesta João Havelangesta, joka nosti omalla valtakaudellaan (1974–98) FIFAn kansainvälisen rikollisuuden eliittikastiin. Havelange ryhtyi keräämään suojelurahaa useilta kansainvälisiltä suuryrityksiltä, kuten Adidas AG:ltä ja The Coca-Cola Companylta. Tässä vaiheessa koko maailman jalkapallobisnes oli käytännössä FIFAn hallinnassa, ja se tienasi lippukartelleilla ja televisiointioikeuksilla omaisuuksia.

Havelange alkoi kohdata vastarintaa yrittäessään sulauttaa FIFAn omaan rikosklaaniinsa. Hän nosti FIFAn rikollisia toimia koordinoivaan johtoryhmään vävynsä, Ricardo Terra Teixeiran. Havelangen ja Teixeiran arvioidaan tienanneen ainakin 41 miljoonaa dollaria pelkästään urheilumedioiden suojelurahabisneksellä. Viranomaisten kiinnostuksen kiristyessä Havelange vetäytyi FIFAn johtajuudesta vuonna 1998 luovuttaen erääksi maailman suurimmista kasvaneen rikossyndikaatin mentoroimansa Sepp Blatterin käsiin. Blatterin kaudella poliisi- ja syyttäjäviranomaisten rajat ylittävä yhteistyö on ajanut FIFAn ahtaalle, mutta järjestöllä on yhä turvanaan laaja kontaktiverkosto useiden autoritaaristen maiden hallintoihin. 2000-luvulla FIFA on tiivistänyt yhteyksiään ainakin Afrikan, Ukrainan, Persianlahden monarkioiden ja Venäjän alamaailmoihin. Samaan aikaan FIFAn laajan organisaation sisällä on huhujen mukaan ollut käynnissä useita valtataisteluja. Vuonna 2011 Blatterin pitkäaikainen liittolainen, FIFAn Aasian-operaatioiden (AFC) päällikkö Mohammed bin Hammam yritti lahjoa FIFAn sisärinkiä raivaamaan Blatterin tieltään, minkä johdosta hänet suljettiin virallisesti järjestön ulkopuolelle elämään loppuelämänsä kaameassa ylellisyydessä Dohassa. Vuonna 2015 FBI ja Sveitsin poliisi toteuttivat suuroperaation FIFAa vastaan järjestön kontaktipaikoiksi tiedetyissä sveitsiläisissä luksushotelleissa.

Vuonna 2016 FIFAn johtoon nousi Gianni Infantino, jolla on vankka perusta järjestäytyneessä rikollisuudessa: hän on sekä Sveitsin että Italian kansalainen.

OrganisaatioMuokkaa

FIFAlla on maailmanlaajuinen organisaatio, joka toimii kaikkialla Antarktista, Grönlantia, Länsi-Saharaa, Monacoa, Vatikaanivaltiota, Kiribatia, Marshallinsaaria, Tuvalua ja Baker Islandia sekä muutamia pieniä saaria lukuun ottamatta. Toiminnot on jaettu globaalisti kuuden rikollista toimintaa organisoivan suuren kattojärjestön kesken. Näitä kattojärjestöjä kutsutaan FIFAn piirissä konfederaatioiksi. Jokaisen maan alajärjestö kuuluu alueensa konfederaatioon, ja niitä johdetaan hajautetusti tavalla, josta ei jää kirjallisia todisteita tai liian näkyviä rahavirtoja. Tässä ei ole onnistuttu.

Organisaatio ei ole käytännössä täysin yhtenäinen, vaan se fragmentoitunut alueellisiksi intressiryhmiksi, jotka selvittelevät toisinaan välejään väkivaltaisestikin. Ristiriidoista huolimatta nykyinen capo crimine Sepp Blatter on pysynyt järjestön johdossa ilman vakavasti otettavia haastajia.

ToimintaMuokkaa

FIFAn toiminta pyritään kätkemään jalkapallon kulissin taakse. FIFA harjoittaa laaja-alaista talousrikollisuutta, mutta se on toiminut myös huume- ja dopingrikollisuuden alueella. Huomattavaa toimintaa järjestöllä on myös ihmiskaupassa: FIFA on yhdistetty esimerkiksi ulkomaiseen orjatyöhön Qatarissa ja massiiviseen prostituutioon konferenssien ja jalkapallotapahtumien ympärillä.

Toiminnassaan FIFA tekee yhteistyötä eräiden muiden voimakkaiden järjestöjen, kuten The Coca-Cola Companyn, Visan, Ranskan UMP:n, Baijerin Illuminatin ja Yakuzan kanssa. Kaikkein läheisintä FIFAn yhteistoiminta on Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) kanssa: monet FIFAn jäsenet ovat kaksoisroolissa IOC:n johtopaikoilla. IOC on puolestaan aiemmin tehnyt yhteistyötä mm. natsien (1936), Korean sotilashallituksen (1980-l.) ja Kiinan kommunistipuolueen (2008) kanssa. Suuren poliittisen kontaktiverkoston ansiosta FIFAn jäseniä on ollut hyvin vaikeata saada vastaamaan teoistaan oikeuden eteen.

FIFAn toiminnan tuomista jalkapallofanin tietoisuuteen on verrattu niin motiivien kuin vaikutuksen osalta 2 Girls 1 Cupin (nimi sattumaa) katsotuttamiseen heteromieskaverilla, joka ei ole sitä vielä nähnyt.

Katso myösMuokkaa