Formula 1

F1:n vaarallinen tilanne.

Formula 1 eli F1 on laji, jossa nopeiten maaliin tullut – eli Michael Schumacher – voittaa kisan. Autot ovat hitaampia kuin mitkään muut urheiluautot ikinä (n. valovuosi sekunnissa), mutta silti niiden arvostus on yllättävän suurta. Formula 1 -sarjaa kilpaillaan maailmancupissa, johon kuuluu erittäin paljon osakilpailuja, joiden määrä vaihtelee kaudesta riippuen. Formula on sairaalan vastakohta. Formulassa yritetään saada mahdollisimman paljon vammoja.

Euroopassa ajetaan selvästi eniten kisoja (n. 16 vuonna 2006), seuraavaksi eniten Amerikassa (n. 10 vuonna 2006), sitten Aasiassa (n. 8 vuonna 2006) ja vähiten Afrikassa ja Oseaniassa (n. 2 vuonna 2006). Lajiin kohdistuvaa vihaa harjoitetaan monissa maissa kuten Neuvostoliitossa, missä se on kokonaan kielletty.

Formula 1 -sarjan diktaattorin paikasta ovat pitkään taistelleet Bernie Ecclestone ja Max Mosley. Kilpailua heidän välillään on ollut jo vuodesta 1950 lähtien.

Tekniikka

Runko

F1-autojen rungot ovat puisia. Autot ovat n. 10 metriä pitkiä ja 5 metriä leveitä. Autojen sisällä on ohjaustanko, jolla ohjataan autoa.

F1-autojen rungossa voi olla myös siivekkeitä, joilla yritetään saada auto lentämään. Toistaiseksi ainut kuljettaja, joka on saanut autonsa lentämään siivekkeiden ansiosta on suomalainen Mika Häkkinen, joka lennätti auton lisäksi itseään siivekkeiden avulla.

Moottori

F1-autoissa on tällä hetkellä turbomoottorit, jotka toimivat urealla (vähentää helevetisti kuluja). Moottorit käynnistetään yleensä auton etupäässä sijaitsevasta kammesta kääntämällä. Moottori käy sen verran kierrosvoimia, kuinka monta kertaa sitä kääntää ja toimii sen verran sekunteja ennen kuin sammuu taas. Esim. jos kampea kääntää 10 000 kertaa, moottorin teho on n. 10 000 hevosvoimaa ja se pyörii 10 000 sekuntia (n. 167 minuuttia = 2,78 tuntia). Nykyään F1-kisat ratkaistaankin varikkokäyntien ansiosta, joille mennään kun hevosvoimat loppuvat.

Moottorit hajoavat nykyään niin helposti, että niitä joutuu vaihtamaan paljon. Nykyään yhden ja saman moottorin tulee kestää kaksi kokonaista kautta. Jos moottorin joutuu kuitenkin vaihtamaan ennen sitä, seuraa 100:n lähtöruudun pudotus aika-ajoissa.

Renkaat

F1-autot ovat siinä mielessä poikkeuksellisia, ettei niissä ole renkaita, vaan jalakset niin kuin esim. suksissa tai kelkassa.

Jalakset voidellaan riippuen kelistä. On tarjolla neljää vaihtoehtoa; kuivan- ja märänkelinvoiteita, sekä kesä- että talvikelinvoiteita.

Jalakset kuitenkin poistuvat käytöstä 2009 (FIA009/A4) ja tilalle tulevat umpikumirenkaat, joiden on tarkoitus kestää koko kausi. Kun renkaat kuluvat loppuun, niin auton pohjassa oleva kipinägeneraattori ilmaisee maavaran loppumisen. Tällöin renkaat on vaihdettava ja kuljettaja menettää rangaistukseksi kaikki koko kauden aikana saamansa pisteet.

Siivekkeet eli ohjauspellit

Menneen talven lumiksi osoittautunut downforce eli autoa alaspäin painava voima on kokonaan poistunut ja tilalle on otettu upforce. Tämä upforce ohjaa ilmaa auton alle ja vierintävastuksen voittamiseksi nostaa auton radasta irti. Tämä myös vähentää auton nopeudelle haitallista kitkaa.

Korkeus radasta voi olla max. 288,50 cm, sillä tätä korkeampi rata saattaa leikata kipeästi radan yli meviin betonisiin kulkuramppeihin ja aiheuttaa kuljettajan rikkoutumisen.

Vaihteisto

F1-autoissa on yhteensä 21 vaihdetta, jotka säädetään ohjaustangosta, kunhan osaa kertotaulun. Esim. ohjaustangon toisesta päässät ovat vaihteet 1-3 ja toisessa päässä 1-7. Jos haluaa isoimman vaihteen pitää laittaa vain 3 * 6 = 21 (vai oliko se 18?)

Jarrut

F1-autoissa on käsijarru, jolla pystyy hieman hidastamaan vauhtia, mutta ei ihan täysin. Yleensä ainoa tapa jarruttaa on laittaa jalka ulos autosta ja painaa se asfalttia vasten.

Suorituskyky

F1-auto kiihtyy 0-100 km/h vain puolessa tunnissa. Tämän jälkeen meno onkin haipakkaa.

Kilpailuviikonloppu

 
F1-autot on suunniteltu kestämään.

Ensimmäiset vapaat harjoitukset käydään klo 00.00-01.00 paikallista aikaa yöllä. "Vapaista harjoituksista" kaikkien tallien on pakko käydä siellä, muuten tulee piiskaa.

Lauantaiaamulla käydään taas vapaat harjoitukset aikaan 05.00-06.00 paikallista aikaa.

Tämän jälkeen autot ryhmittyvät klo 12.00 lähtöruudukkoon siten, että MM-sarjan viimeinen lähtee paalulta ja johtava kuljettaja viimeisestä lähtöruudukosta. Valoja on yhteensä 13. Kun ne kaikki ovat syttyneet, alkaa 100 kierroksen kilpailu, jonka aikana kuljettajat käyvät varikolla. Voittaja on se, joka tulee ekana maaliin päässyt eli Michael Schumacher.

Sunnuntaiseen kilpailuun lähdetään sillä polttoainekuormalla, joka oli tankissa lauantain kilpailun loputtua. Kilpailuun lähdetään edellisen kilpailun käännetyssä järjestyksessä. Tämä kilpailu kestää puolestaan 200 kierrosta. Tälläkin kertaa kilpailijat tekevät varikkopysähdyksiä, ja voittaja on taas Schumi.

Radat

F1-ratoja on monenlaisia. On mm. hiekka-, sora-, maasto-, lumi-, jää-, kaupunki- sekä vesiratoja. Ennen vanhaan kilpailtiin myös asfalttiradoilla, mutta niistä luovuttiin ennen pitkää.

Nykyään radat kunnostaa ja merkkaa kuuluisa ex-natsi Hermann Tilke. Tilke sääteli ennen myös lähtövaloja, ennen kuin Miran Tepes korvasi hänet.

Turvallisuus

Formula 1 on maailman turvallisin urheilulaji. Lajissa Jokaisessa kilpailussa noin 10 ajajaa loukkaantuu. Vakavasti loukkaantuneita tulee yhdellä kaudella on 200. Turvallisuutta alettiin parantaa kun Fernando Alonson pikkusormi jäi ratin väliin kesken kilpailun.

Nykyään F1-sarjassa on seuraavat turvallisuussäännöt:

 1. Ei turva-aitoja (niihin voi osua)
 2. Ei pehmusteita (liian kallista)
 3. Ei reunavalleja (katsojat voivat kompastua niihin)
 4. Ei hiekkaa radan sivuun (voi lentää silmiin)
 5. Ei ratavirkailijoita (voivat jäädä alle)
 6. Ei vaahtosammuttimia (voi osua kuljettajaa päähän)
 7. Ei turva-autoja (liian hiljaisella vauhdilla moottori voi ylikuumentua)
 8. Ei varikonnopeusrajoituksia (sama juttu kuin edellisessä)
 9. Ei kaasupoljinta (ei uskalla edes ajatella mitä voi tapahtua)
 10. Ei helikopteria (voi tippua ja kuolla)
 11. Ei tikkarimiestä (voi jäädä alle)
 12. Luistonesto (ettei aja ulos radalta ja loukkaannu)
 13. Ei renkaita (saattaa puhjeta ja käydä pahasti)
 14. Ei kypärää ( saattaa mennä silmille eikä nää mitään )