Guadalcanal

Guadalcanal on saari Tyynellä valtamerellä Salomonin saarilla, siis aika kaukana sivistyksestä ja yksinkertaisesti keskellä-ei-mitään. Sen lähimmät naapurisaaret ovat Savo ja Florida. Guadalcanalin pinta-ala on 6500 km2 ja väkiluku noin 110,000. Saaren suurin kaupunki on Honiara. Sen tärkeimmät yhteydet ulkomaailmaan ovat Honiaran satama sekä Henderson Fieldin lentokenttä.

Guadalcanal on yksi niitä paikkoja, joita ulkopuoliset pitävät paratiisisaarina, mutta jotka todellisuudessa ovat höyryäviä viidakkoja täynnä myrkkykäärmeitä, skorpioneja, moskiittoja ja malariaa. Sen ilmasto on ympäri vuoden aivan liian kuuma ja hiostava, että suomalainen viihtyisi siellä, ja siellä sateet tulevat tyypillisesti joko taifuunin tai trooppisen hirmumyrskyn muodossa. Guadalcanal on lisäksi hyvin vuoristoista seutua, joten se on vaikeakulkuista, eikä siellä oikein maanviljelykään onnistu. Kaupan päälle saaren rannat ovat täynnä kivikkoa ja teräviä koralliriuttoja, joten rantalomakohteeksikaan siitä ei ole. Kaikenkaikkiaan Guadalcanal on yksi niitä persläpiä, jonne mielellään toivottaisi pahimman vihamiehensä luonnonvoimien ja petoeläinten armoille.

Guadalcanalin suurin merkitys maailmanhistorialle on ollut olla tapahtumapaikkana yhdelle maailmanhistorian turhimmista, typerimmistä ja verisimmistä sotakampanjoista, jossa palkintona on ollut yhden lentokentän, Henderson Fieldin, omistaminen. Tämä taistelujen sarja alkoi elokuussa 1942 ja päättyi vuoden 1943 helmikuussa, ja se maksoi liki sadantuhannen miehen hengen. Tähän amerikkalaisten ja japanilaisten voimainkoitokseen, jossa lähes yhtä paljon miehiä kuoli malariaan kuin toistensa luoteihin, pistimiin ja samuraimiekkoihin, liittyi neljä isoa ja kymmenkunta pienempää meri- ja ilmataistelua, joissa upotetttiin yhteensä 67 laivaa ja tuhottiin liki 1400 lentokonetta.

Guadalcanalin ja Savon välistä salmea kutsuttiin ennen vuotta 1942 nimellä Sealark Sound. Vuodesta 1943 se on kulkenut toisen nimen, Ironbottom Sound, alla, joka voidaan kääntää suomeksi Rautapohjasalmeksi, pohjan peittyessä hiljalleen rautaoksidiin, yhdysvaltain ja keisarillisen japanin aaltojen alle vajonneiden alusten ja sotamateriaalin ruosteeseen.


800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikka ja sitä käsittelevä artikkeli ovat tynkiä.
Estä väkivaltaiset alueliitokset laajentamalla artikkelia
.