Hankasalmi

Heraldinen varoitus hankasalmelaisesta hirttosilmukasta.

Hankasalmi on kunta, jonka merkittävyydestä kertoo jotakin se, ettei siitä osattu tehdä kunnon alkukirjoitusta, joten jonkin aivottoman säätäjän piti kirjoittaa siihen jotain yleispätevää sössötystä.

Historia

Hankasalmi muodostui primäärikeraamisella liitukaudella salmesta, jossa esiintyi hankausta. Miten ja kuinka tämä on tapahtunut, on vielä hämärän peitossa. Radiohiilitutkimuksissa odotetaan kuitenkin saavutettavan ratkaisevia läpimurtoja lähivuosikymmenten saatossa, joten Hankasalmen kotiseutuidentiteetti saanee näin merkittävää sisältöä kirkonkylän yläasteen juhlasalissa pidettäville juhlapuheille kotiseutujuhlien yhteydessä. Hankasalmen maaperä on savolaislähtöistä, joten murre on hassunkuuloista ja ymmärrettävyyden vastuu on usein kuulijalla - jos hänelläkään. Hankasalmella esiintyy myös synkkäsavolaista körttiläisyyttä ja tiukkapipoista raittiusintoilua, joskin päinvastaistakin tapakulttuuria tapaa kyläkuvassa. Hankasalmen kulttuuri -ja talouselämä muistuttaa kovasti naapurikunta Laukaan vastaavaa, eikä tämä ole pelkästään eduksi.

Luonto

Hankasalmen luonto on siis savolaislähtöistä. Tämä näkyy perimässä, joka on laadultaan usein hörköperseistä tai hörköperseisyyteen viittaavaa. Hankasalmen vaativat luonnonolosuhteet tasoittuvat oikeastaan vain kuntaa halkovan valtatie 9:n kohdalla, joka on yllättävän tasainen. Luonnonmullistusten uhatessa hankasalmelaiset pakenevat joukoittain Jyväskylään, jossa uskovat olevansa putoavalta taivaalta suojassa. Hankasalmella sijaitsee paljon luonnonvaraisia maakuoppia, joissa pitäjän alkukantaisin väestönosa harjoittaa omia juttujaan ja elinkeinojaan. Hankasalmen luonnonolosuhteet pakottavat merkittävän osan väestöstä hakeutumaan muualle, kuten esimerkiksi eduskuntaan.

Tyypillistä Hankasalmelaista järviluontoa edustaa Suolivesi, ja etenkin sen kirkolta etäisin osa Perä-Suolivesi, joka on tunnettu ruskeasta vedenlaadustaan.

Elinkeinoelämä

Merkittävin tulonlähde hankasalmelaisille on luontaistalous. Hankasalmella rahaa käsitellään ainoastaan pitäjän muutamassa kauppaliikkeessä ja paikallisessa majoitusliikkeessä. Hankasalmelaiset hankkivat mielellään lisätuloja osallistumalla pilkkikisoihin kevättalvisin, mutta heikentynyt lumi- ja jäätilanne saattavat tulevaisuudessa aikaansaada sen, että tämän tilapäiselinkeinon jatkuvuus on hyvinkin tilapäistä. Juhannuskokkojen sytyttäminen bensiinillä tai muilla petrokemian tuotteilla on Hankasalmella säädetty rangaistavaksi teoksi.

Väestö

Hankasalmen kotiseutuidentiteetti pohjautuu savolaislähtöiseen hörköperseisyyteen. Pitäjässä esiintyy vaatimatonta fundamentalistista mahtipontisuutta ja vierasta kohtaan suuntautuvaa ylenkatseellisuutta, joten näiden ilmiöiden vallitessa elinolosuhteet uudisasukkaan kannalta ovat usein vihamieliset tai jopa sietämättömät. Hankasalmelainen sisäsiittoisuus on kirjattu pitäjän omassa lainsäädännössä suojelukohteeksi ja sen rikkojia tullaan rankaisemaan kovemmin kuin ketään koskaan. Ainoaa helpotusta tilanteeseen tuo valtatie 9, joka tarvittaessa mahdollistaa pitäjästä poispääsyn varsin nopeasti, jos ei muuten niin liftillä.