Hikinews:Vanhanen keksi Putinille nasevat vastaukset vasta vierailun päätyttyä

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

6. kesäkuuta 2009

KESÄRANTA, Pääministerin virka-asunto, Helsinki – Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keksi nasevat ja nokkelat vastasutkaukset Suomessa vittuiluvierailulla käyneen Venäjän pääministeri Vladimir Putinin letkautuksiin vasta vierailun päättymisen jälkeen. Harmistunut Vanhanen kertoi asiasta tiedotusvälineiden edustajille perjantaina. ”Sillä hetkellä kun Putin alkoi sanailla, ei tullut mieleen mitään, joten vain hymyilin väkinäisesti ja pidin katseen tyhjänä. Sitten tietysti tuli vasta Putinin jo lähdettyä mieleen, että mitä olisi pitänyt sanoa takaisin. Mutta liian myöhäistähän se sitten jo oli”, Vanhanen huokaisi toimittajille. ”Olisinpa keksinyt nyt edes vaikka sen, että ole sinä pätkä ihan hiljaa vaan”, Vanhanen harmittelee. Vanhanen on 196 cm ja Putin 132 cm pitkä.

Vanhasen kokema ilmiö on hyvin tuttu, kertoo Aleksanteri-instituutin psykologisen politiikan tutkija Rauni Oina. ”Ranskalaiset kutsuvat sitä nimellä l'esprit de l'escalier, porraskäytävän henki. Sen tuntevat kaikki, jotka ovat keksinet nerokkaan vastauksen vasta silloin, kun tilanne on peruuttamattomasti ohi. Otaksun, että tämä on erityisen tuttua nykyiselle pääministerillemme”, Oina valaisee.

Pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Putin kehotti ensin tabloidilehdistön omakseen ottaman Kohu-Antonin ja tämän isän Suomeen muiluttanutta diplomaattia hakeutumaan kirkon tehtäviin, jonne tämä Putinin mielestä paremmin sopisi. Lisäksi Putin halusi kiirehtiä Itämeren kaasuputkihanketta toppuutellutta Suomea työntämällä Vanhasen lihaan piikin. Putinin mukaan lisätarkastuksien ja -tutkimusten tarpeellisuudesta puhunut Vanhanen tietää ilmeisesti aivan tarkkaan, paljonko miinoja merenpohjassa kaasuputken reitillä on ja arveli, että Vanhanen on jopa ”pidellyt niitä kaikkia käsissään”. Vanhasta kiukuttaa, että hän keksi piikikkään vastineen Putinin pottuiluun vasta vierailun päätyttyä. ”Olisi pitänyt sanoa, että Venäjähän voisi tutkia merenpohjaa sukellusveneillään ja sitten huomauttaa, että nekin tosin tapaavat joskus jäädä romuksi sinne pohjaan”, Vanhanen sanailee viitaten Barentsinmerellä uponneeseen Kursk-alukseen. ”Ja siihen diplomaattijuttuun olisi voinut sanoa, että pääministeri Putinin olisi parasta hakeutua takaisin KGB:n tehtäviin, koska salamurhat ja vakoilu ovat enemmän hänen alaansa kuin politiikka”, Vanhanen lataa ilmeisen harmissaan siitä, että Putin ei enää ole kuulemassa.


LähteetMuokkaa