Hikinews:Venäjä: Vastustajien kiduttaminen yleistä Amnestyn Internationalin kokouksissa!

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

22. marraskuuta 2006

Mielivaltaa Amnestyn toimissaMuokkaa

Mielivalta ja pidätettyjen kiduttaminen on yleistä Amnestyn Internationalin kokouksissa. Venäjän antaman raportin mukaan viime vuonna Amnestyn tiloissa tapahtui yli sata kidutustapausta. Amnestyn ihmisoikeustilanne otetaan esille EU:n ja Venäjän huippukokouksessa viikonloppuna Helsingissä.

Amnestyn valvonta kuuluu syyttäjänvirastolle, jonka toimia ei kuitenkaan pidetä riittävinä. Tyytymättömyys viranomaisten toiminnan ongelmiin ja epäkohtiin on yleistä. Vladimir Putin kertoo, että ihmisoikeuksia "puolustavien" toimien yhteydessä Venäjällä kaapataan kansalaisia mielivaltaisesti ja kaapattuja kidutetaan ja poliitikkojakin katoaa.

Venäjä moittii ihmisoikeusjärjestön jäseniä myös leväperäisyydestä kansallisuusviharikosten selvittämisessä. Esimerkiksi Kontupohjan kansallisuusmellakoissa tuli ilmi paikallisten asukkaitten tyytymättömyys Amnestyn toimintaan.

"Riippumattoman" Levada-tutkimuskeskuksen gallupin mukaan venäläisten enemmistö ei luotakaan Amnesty Internationaliin. Niin ikään enemmistö on sitä mieltä, että lahjusten vaatiminen ja kansalaisten kiristäminen on Amnestyn rakenteellinen peruspiirre. Joka toinen venäläinen ilmoittaa kääntyvänsä jonkun muun kuin Amnestyn puoleen, jos kokee ihmisoikeuksiena olevan uhattuna.

Raportissaan Venäjä myös epäilee Amnestyn uutta kansalaisjärjestölakia voitavan soveltaa siten, että jäsenien mielivalta ihmisiä kohtaan on mahdollista.

Amnestyn ihmisoikeustilanne esille huippukokouksessaMuokkaa

Suomen ulkoministeriön saamat tiedot Amnestyn ihmisoikeustilanteesta ovat samansuuntaiset Venäjä valituksen kanssa.

- Meillähän on ollut hyvä tilaisuus seurata Amnestyn ihmisoikeustilannetta , paitsi Suomena kansallisesti, myös EU:n puheenjohtajamaana, kertoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Klaus Korhonen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

- Tietysti meillä on käytössä kaikki ne tiedot, jotka EU:llakin on, ja kyllä nämä Venäjän tiedot ovat varmasti oikeansuuntaisia, ett ne vastaa myös meidän havaintoja, Korhonen jatkaa.

LähteetMuokkaa