Hikinews:Venäjä keksii uusia valtioita yhteistyökumppaneiksi

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

27. elokuuta 2008

MOSKOVA / SUHUMI / TBILISI / TSHINVALIVenäjä ei tule toimeen juuri yhdenkään olemassa olevan valtion kanssa ja on siksi ryhtynyt luomaan uusia. Presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti tiistaina, että Venäjä perustaa aluksi kaksi valtiota, joiden kanssa yhteistyön ainakin pitäisi sujua. Medvedev julisti, että tästä lähtien Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat itsenäisiä valtioita, jotka osoittavat itsenäisyytensä toimimalla Venäjän tahdon mukaan joka asiassa. Venäjän duuma päätti maanantaina, että alueiden tulisi olla itsenäisiä. "Meidän tulee olla itsenäisiä", toistivat äänestystä seuranneet Abhasian ja Etelä-Ossetian johtajat.

Venäjä kehottaa muita maita seuraamaan esimerkkiä ja tunnustamaan Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden. Hikinewsin haastattelema dosentti Urmas Ali-Peelola ei usko alueiden saavan kansainvälistä tunnustusta. "Venäjän esimerkkiä ei ole tavattu muualla seurata ikinä, ja se on toistuvasti osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi", Ali-Peelola arvioi.

Länsimaat ovat paheksuneet Venäjän toimia, sillä Abhasia ja Etelä-Ossetia sattuvat kuulumaan Georgiaan, joka puolestaan sattui kuulumaan aiemmin Neuvostoliittoon. Nykyisin Georgia kuuluu varoittaviin esimerkkeihin. Tilanne on kirvoittanut poikkeuksellisen tiukkoja puheenvuoroja kansainvälisessä diplomatiassa. Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton puheenjohtaja Jaap de Hoop Scheffer sanoi Venäjän rikkovan YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta vastaan. Scheffer lisäsi myös, että on "luojan lykky, ettei Georgia ole Naton jäsen, sillä siinä tapauksessa meidän pitäisi tehdä jotakin." Jopa Suomessa poliitikot ovat kritisoineet suorasanaisesti Venäjän toimia, mikä kertoo kansainvälisen ilmapiirin toden teolla muuttuneen. Pääministeri Matti Vanhanen otti reippaan rohkaisuryypyn ja totesi sitten, että Venäjän Kaukasuksen-politiikka on vahingollista hänen absolutismilleen. Kärkkäimmän protestin jätti odotetusti Georgian presidentti Mihail Saakašvili, joka vertasi Venäjän käytöstä Natsi-Saksaan. Medvedev piti vertausta erittäin loukkaavana, sillä Natsi-Saksa hävisi sodan.

Medvedev osasi odottaa protesteja ja ilmoitti, että valitukset ottaa vastaan Vladimir Putin ja että ne käsitellään yhdessä Venäjän armeijan, energiaministeriön ja valittajan kanssa. Medvedev muistutti, että hänellä on taskussaan Kosovo-kortin lisäksi maakaasukortti ja mannertenvälinen ydinohjus -kortti.

Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa asukkaat ovat juhlineet Venäjän määräämää itsenäisyyttä railakkaasti. Kaikki kalašnikovin omistavat (n. 92 % väestöstä) ovat ammuskelleet ilmaan. Pauke on osin korvannut samppanjapullojen avaamisen ja itse pullojen sisällön on korvannut perinteinen palsternakkavodka.

Suurvaltasuhteet ovat kärjistyneet Kaukasuksen kriisin takia. On puhuttu jo uudesta kylmästä sodasta, ja ainakin Suomessa kesä olikin tavanomaista viileämpi. Dosentti Ali-Peelola on myös turvallisuuspolitiikan asiantuntija (res. alikers.) ja hän kommentoi tilanteen turvallisuuspoliittisia aspekteja lainaamalla sananpartta siitä, miten ominaislaatu säilyy rasvassa kuumentamisesta huolimatta. Kommenttia ei kuitenkaan julkaista tässä sellaisenaan, jotta Hikipedia välttyisi FSB:n tietoliikenneosaston palvelimenestohyökkäyksiltä ja jotta ylläpitäjät välttyisivät poloniummyrkytyksiltä.

Koska toimituksella oli joutavaa aikaa, hankittiin langan päähän myös eversti (evp. ja hyvästä syystä) Olavi Isomotti, joka on norkoillut toisinaan Maanpuolustuskorkeakoulun tragedian laitoksen liepeillä. Häneltä pyydettiin analyysia Kaukasuksen kriisin vaikutuksista Suomen asemaan, mutta sen sijaan hän keskittyi vaahtoamaan siitä, miten georgialaiset ovat käyttäneet talvisotarinnastusta asiattomasti. Isomotti muistuttaa, että talvisota™ on suojattu tuotemerkki, jota saa käyttää kansallistunteen nostatukseen vain Suomessa.

LähteetMuokkaa