Hiktionary:Å

Help-books-aj.svg aj ash 01.svg
Tervetuloa Hiktionaryyn, Hikipedian kadonneeseen sisarprojektiin, jonka tavoitteena on määritellä kaikki se, mikä olisi parasta jättää määrittelemättä.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö *

Å niin kuin ånyoMuokkaa

Ådåttaa tåistaiseksi enempää sisältöäMuokkaa

ÅboMuokkaa

Eräs turkulainen pitäjä. Merkitsee kirj. asua joen rannalla, minkä nojalla jokaisen asutun saaren nimi tulisi olla Öbo.

ÅkeMuokkaa

Åke on aika vitun hauska ruotsalainen nimi. Wikipedian mukaan noin joka viides ruotsalainen on nimeltään Åke. Nimen taustaa on selvitetty jo satoja vuosia, ja on saatu selville että Åke on synonyymi mm. seuraavanlaisten sanojen kanssa: 'peltomies', 'orja', 'esi-isä' sekä 'piski'. 8. toukokuuta Ruotsissa tuulee, kun Åket tanssivat ainoana vapaapäivänään naapurin rouvan kanssa ripaskaa ja pelaavat venäläistä rulettia.

Katso myösMuokkaa

ÅngströmMuokkaa

Pituusmittayksikkö, 10−10 m eli 0.1 nanometriä. Nimetty ruotsalaisen fyysikko Anders Jonas Ångströmin (1814–1874) miehuuden kunniaksi.

ÅrhusMuokkaa

Århus on tanskalainen paikannimi, joka oli alunperin Ärhus (suom. Ontalo), mutta kun ruotsalaiset valloittivat senkin paikan, paikannimessä oleva ää vaihtui ruotsalaiseksi ooksi. Asiasta on kiistelty valtavasti, mutteivät ruotsalaiset edes viitsi armahtaa tanskalaisparkoja, jotka nimenomaisesti kärsivät siitä, että heidän valtiossaan olevassa paikannimessä on ruåtsalainen åå.

SisällysluetteloMuokkaa