Hindenburgin tuho

Näyttäähän tuo vaikuttavalta, ei siinä mitään.

Saksalaisen ilmalaiva LZ 129 Hindenburgin tuho New Jerseyn Lakehurstissä 6. toukokuuta 1937 on maailman tunnetuimpia ilmailuonnettomuuksia, joka romahdutti suuren yleisön luottamuksen zeppeliineihin ja merkitsi raakaa loppua matkustajailmalaivojen aikakaudelle – siitä huolimatta, että kaksi kolmasosaa matkustajista selvisi onnettomuudesta hengissä. Ihan totta! Vain kolmetoista (13) matkustajaa kolmestakymmenestäkuudesta (36) kuoli onnettomuudessa tai sen seurauksena. Siis onhan se tietysti ikävää ja silleen, mutta siis tämä on olevinaan joku hirmuinen katastrofi vailla vertaa. Miehistön jäsenistäkin vain kolmasosa (22/61) menehtyi tulipallossa, joka kyllä näyttää filmillä dramaattiselta, vaikka on itse asiassa vasta historian viidenneksi tuhoisin ilmalaivaonnettomuus.[1] Hitto, Hindenburgin kapteeni Max Pruss kuoli vasta vuonna 1960! Kun yksi onneton kenttähenkilökunnan jäsen vielä jäi maahan romahtavan, keskinkertaisen vetyinfernon alle, nousee tämän järisyttävän onnettomuuden uhriluku peräti kolmeenkymmeneenkuuteen (36). Se on lukuna sillä rajalla, voiko juttua pitää edes kansainvälisen tason suuronnettomuuden kategoriassa.

Eikä tosiaan ole yhtään tarkoitus vähätellä ikävää kohtaloa palaa karrelle räjähdysmäisessä liekkimeressä, jonka tarkkaa syytä ei ole pystytty varmuudella osoittamaan, mutta ottaen huomioon, miten iso painoarvo tälle onnettomuudelle annetaan historiankirjoissa ja populaarikulttuurissa, niin luulisi siinä kuolleen vähintään jotain 300 ihmistä. Tästä tehtiin jumalauta täysiverinen katastrofielokuvakin 1970-luvulla, ja sitten koko onnettomuus onkin vähän laimea antikliimaksi lähemmin tarkasteltuna. Kolmekymmentäkuusi. Euroopassa tapahtuu joka vuosi tuhoisampia autoliikenneonnettomuuksia, mutta eivät ne jää kollektiiviseen tajuntaan, kun niissä ei ole siistin näköisiä räjähdyksiä. Eikä tule kenellekään mieleen sen takia hylätä autoilua liikennemuotona. Vähän suhteetonta on Hindenburg-hype.

Historiallisesta näkökulmasta Paul von Hindenburg oli Saksalle ja maailmalle isompi katastrofi kuin hänen nimeään kantavan zeppeliinin tuho. Ihan tosi, miljoonia kuoli sen takia, että se seniili vahanukke lahjoitti Hitlerille diktaattorin aseman. Hitlerille. Ja silti se samanniminen pössähtänyt vetypallo, joka kärvensi kamariorkesterillisen verran porukkaa, on kaksikosta se pahamaineisempi.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Lisäksi kohtalainen osa uhreista oli natsipuolueen jäseniä. Ei sillä, että onnettomuus olisi henkilökohtaisella tasolla sen takia vähemmän kauhea, mutta tulipahan mainittua.