Valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin

Johtaja (saks. Führer) on henkilö, joka johtaa organisaatiota, esimerkiksi yritystä, valtiota, yhdistystä, kuntaa, luolamieslaumaa tai muuta järjestöä.

Johtajaksi voi päätyä tarkoitushakuisesti tai epähuomiossa. Johtajiksi voidaan valita henkilöitä, joiden oletetaan kykenevän johtaa, mutta joskus valinta tehdään nimenomaan ehdokkaan johtamiskyvyttömyyden vuoksi. Suurin osa johtajista kuitenkin päätyy johtajaksi syistä, joilla ei ole mitään tekemistä heidän kykyjensä kanssa.

Johtajien valintatapojaMuokkaa

  • Huutoäänestyksellä valittiin muunmuassa puna-armeijan upseerit ja muut johtajat
  • Vaaleilla valitaan suoraan ja epäsuorasti etenkin poliittisia johtajia
  • Nyrkkitappeluilla (joskus myös painilla, puremalla ja potkimalla) valitaan johtajat mm. apinalaumoissa ja oikeistopuolueissa
  • Työhaastatteluilla valitaan joskus johtajia yrityksiin. Useimmiten yritysjohto valitaan kuitenkin suhteilla.
  • Suhteilla valitaan suurin osa johtajista yrityksiin ja muihin merkittäviin organisaatioihin. Johtaja saa paikkansa koska hän on valinnan tekevän henkilön tai henkilöiden sukulainen, toveri tai seksikumppani - ja etenkin Yhdysvaltain etelävaltioissa kaikki kolme. Valintatapahtuma naamioidaan usein työhaastatteluksi, ja näön vuoksi saatetaan haastatella myös muita henkilöitä.
  • Syntymällä oikeaan sukuun pääsee joskus johtajaksi, halusi sitä tai ei. Tätä kutsutaan mm. monarkiaksi.

Johtajista eroon hankkiutuminenMuokkaa

Johtajista voidaan hankkiutua eroon lukuisilla tavoilla. Suoraviivainen ja tehokas tapa on yleensä elävän johtajan muuntaminen kuolleeksi johtajaksi. Yleensä johtajat korvataan uusilla niiden kuoltua, viimeistään siinä vaiheessa kun ne alkavat haista. Kautta historian myrkytys, ampuminen, puukottaminen ja dekapitaatio ovat olleet suosittuja kuolemantuottamustapoja. Näistä jälkimmäinen on tilastollisesti tehokkain.

Erilaisia johtajiaMuokkaa

Johtajalla on yleensä vastuu kokonaisuudesta, mutta taitava johtaja kykenee vierittämään vastuuta. Kaikenkarvaisia johtajia ovat muunmuassa toimitusjohtajat, valtakunnanjohtajat, prikaatinkenraalit, pormestarit, alfa-urokset, marsalkat, rehtorit, heimopäälliköt, maatalousministerit, keisarit, päiväkodintädit ja uusipaavalniemet.