Jos muut hyppäisivät kaivoon, menisitkö itse perässä?

Muut hyppäämässä kaivoon.

"Jos muut hyppäisivät kaivoon, menisitkö itse perässä?" on filosofisesti suuntautuneiden vanhempien käyttämä dilemma. Se kohdistetaan lapseen, kun tämä perustelee vanhempien paheksumaa tekoa yleisellä mielipiteellä. Toistaiseksi kukaan ei ole pystynyt kehittämään ongelmaan Buddhaa tai vanhempia tyydyttävää ratkaisua, vaikka monet ovat toki yrittäneet.

Dilemman epämääräisyysMuokkaa

 
Perimmäisten kysymysten
äärellä

Yhtenä vastaamista vaikeuttavana tekijänä on pidetty sitä, että kysymys sisältää monta määrittelemätöntä muuttujaa. Esimerkiksi kaivon syvyyttä ja veden määrää sekä lämpötilaa ei määritellä. Olisi myös tärkeää tietää, kuinka kauan aikaa pitää kulua muiden hyppäämisestä, ennen kuin itse saa mennä. Tämä johtaa samalla kysymykseen, ovatko muut vielä silloin kaivossa. Kysymyksenasettelussa ei oteta kantaa siihen, mikä alun perin saa muut hyppäämään tai onko jotain erityistä syytä, miksi muiden pitäisi olla hyppäämättä. Vaikeuksia syntyy myös siitä, että ei kerrota mitä kaivoon hyppääjille käy, eikä sitä kauanko he ovat kaivossa.

Ennen kaikkea kertomatta jää se, keitä nämä "muut" ovat;

  1. Hallituksen UFO-salaliiton edustajia, jolloin maailman rakenne muuttuu, ja totuus onkin "in there" eikä "out there".
  2. Koko muuta ihmiskuntaa, jolloin vaihtoehtoina ovat kaivoon hyppääminen ja mahdollisesti ikuinen yksinäisyys.
  3. Onko "muu" vain lempinimi nautaeläimille.
  4. Ovatko "muut" esimerkiksi hihhuleita, jolloin kaivossa on ikävä olla.
  5. Lisäksi kysymyksenasettelussa ei suljeta pois myöskään sitä mahdollisuutta että itse kuulut niihin "muihin", jolloin koko kysymyskin muuttuu tämän tulkintatavan valossa luonteeltaan hieman erikoiseksi.

Ongelmia syntyy lisäksi siitä, että vastaaja joutuu päättelemään kontekstin varassa, että kaivoon hyppääminen on muka jotenkin huono juttu. Tämä johtuu siitä, että harva Buddha tai vanhempi on ikinä ollut kaivossa. Mikäli vastaaja koettaa saada tarkennuksia edellä mainittuihin ongelmiin, kysyjän kommentti on tavallisesti jokin seuraavista:

  • Älä näsäviisastele.
  • Sinne meni tämän viikon viikkoraha.
  • Ole hiljaa tai tukistan.
  • Taasko sinut pitää laittaa arestiin?

Väärät vastauksetMuokkaa

"En" implikoi, että lapsen äsken suorittama/ehdottama teko oli väärä.

"Joo" – tällainen vastaus koetaan epäkypsänä uhitteluna tai itsetuhoisuutena.

"Ihminen on syntynyt vapaaksi ja kaikkialla hän on kahleissa" olisi pelkästään... hölmöilyä. Vai vastaisitko muka näin? Mikä ihme sinua riivaa, neropatti?!

"En, jos naapurin Matti hyppäisi kaivoon, voisin pelata hänen PlayStationillaan - tai mitä muuta sitten oletkin kinuamassa - , jota nyt joudun vain kerjäämään." taas viittaa siihen että olisit psykopaatti, joka ei välitä ystävistään.

SelitysMuokkaa

Lähes kaikki saman ongelman edessä painiskelevat ovat tulleet siihen lopputulokseen, että vanhemmat eivät itsekään tiedä, mitä kysymykseen pitäisi vastata. Todennäköisesti vanhemmat käyttävät kysymystä, koska heidän omat vanhempansakin käyttivät sitä, kun heidän lapsensa koettivat vedota joukkovoimaan päätöstenteossa.

On tietenkin selvää, että tämän selityksen lausuminen vanhemmille on vielä pahempi ratkaisu kuin Ihminen on syntynyt vapaaksi ja kaikkialla hän on kahleissa -vastauksen käyttäminen. Voit toki halutessasi pahentaa tilannetta entisestään esittämällä vastakysymyksenä: jos muut pitäisivät vaatteita, kulkisitko sinä alasti? Vastakysymykset palkitaan koko kuukauden viikkorahojen menetyksellä tai vaihtoehtoisesti juottamalla myrkkyä.

Oikea vastausMuokkaa

"En, vaan hyppäisin ensin."

Kuuluisia Jos muut hyppäisivät kaivoon, menisitkö itse perässä? -kysyjiäMuokkaa

Katso myösMuokkaa