Köysi käyttövalmiina

”Vastoin yleistä harhaluuloa, köydellä ei voi työntää.”

~Manu

Köysi on potentiaalinen solmu, jolla on teoreettisesti ääretön määrä käytännön sovelluksia mutta jolla ei käytännössä ole mitään muuta luonnetta kuin kyky toimia potentiaalisena solmuna.

Tämä on helppo testata empiirisesti[1]: Kun laittaa köyden kiepille ja varastoon tai auton tavaratilaan, niin vaikka miten huolellisesti ja siistiin kieppiin käyden olisi laittanut, niin sitten kun köyttä tarvitsisi vaikka sadomasokistisiin sitomisleikkeihin, köysi onkin kammotavan monimutkaisessa solmussa, jonka avaamiseen tarvitaan puukkoa. Lopputuloksena saat lyhyitä pätkiä, joiden sitominen yhteen solmuilla johtaa huonolaatuiseen pitkulaiseen kappalekokonaisuuteen, jota ei voi käyttää juuri mihinkään.

Temppu ei kuitenkaan toimi, jos avaa kokeeksi peräluukun ilman, että avaaja tarvitsee sitä köyttä. Silloin köysi on siistillä kiepillä. Samoin ei toimi se, että laittaisi köyden esimerkiksi purjelaivan mastoon ja sitten, kun sitä tarvitsisi, odottaisi sen menevän solmuun. Tällöin köysi kyllä taatusti menee solmuun, mutta ei tilanteeseen sopivaan solmuun. Tällöin köysi menee nimenomaan sellaiseen solmuun, joka estää oikeanlaisen solmun sitomista.

Köyden solmuunmenemisominaisuutta kutsutaan nimellä Gordionin syndrooma. Ilmiö todistettiin luonnontieteellisesti, kun koeasemalle asetettiin vierekkäin kaksi köyttä. Tämän jälkeen mentiin nukkumaan ja aamulla köydet olivat solmussa keskenään. Tieteelinen selitys ilmiölle on se, että solmussa olevalla köydellä on pienempi järjestys, joten sen entropia suurempi kuin siististi olevalla köydellä. Toisin sanoen, termodynamiikan toinen pääsäännön mukaan johdot pyrkivät solmuun. Ne tekevät sen siis ihan kiusallaan! Aleksanteri Suuri osasi käsitellä näitä kiusankappaleita, mutta monet muut ovat turhautuessaan päätyneet hirttäytymään niiden avulla.

Köyden eri käyttötarkoituksetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  Tämä artikkeli on kasa paskaa ja kaiken lisäksi tynkä.
Laita hanskat käteen ja veistä artikkeli muotoonsa.