Kalimotxo

Kalimotxo kuulostaa nimensä ja reseptinsä pohjalta joltain, joka näyttäisi tältä. Mutta ei hätää! Oikeasti se näyttää kuukautisvereltä.

Kalimotxo (nah. tämäkin kieli on Espanjalle huomionarvoisempi kuin teidän) on Baskimaan lahja koko Euroopan nuorisolle.

Kalimotxo (ääntyy "kali-motšo") on alkoholijuoma, joka on peräisin Bilbaosta, Baskimaasta. Se keksittiin opiskelijapiireissä 1970-luvulla, ja se levisi ensin Espanjaan ja sitten ympäri Eurooppaa. Juoma tunnetaan myös espanjankielisellä nimellä calimocho sekä nimillä Rioja Libre sekä Cubalitro. Kalimotxoa valmistetaan sekoittamalla kolajuomaa ja halpaa punaviiniä toisiinsa suhteessta 1:1. Seokseen lisätään muutama ruikkaus limettimehua. Tuoksu on pistävä ja siinä on selkeä kolapähkinän bouquet. Suutuntuma on jotain mineraalitärpätin ja halvan cavan, kuten Freixenetin, väliltä. Perinteinen espanjalainen tapa on juoda kalimotxoa porrónista. Porrón on lasinen, telkkää tai outoa laboratorioinstrumenttia muistuttava kontraptio, josta kallistmalla ruikataan suoraan suuhun.

Kalimotxon virallinen annostelija.

Toisin kuin alkoholijuomat yleensä, kalimotxo soveltuu yksinomaan dokaamiseen. Kalimotxo on perinteinen espanjalaisten yhteisryyppääjäisten, botellón, juoma sekä yksi kivuttomimpia tapoja lärvätä (lukuun ottamatta jälkeen päin tulevia kipuja). Kolahapolla on neutraloiva vaikutus etanoliin, joka on emäs, joten juoma on samalla tavoin salakavala kuin Salmiakki-Koskenkorva tai caipirinha: alkoholi ei maistu lainkaan, ja silti kalimotxo on portterin vahvuista. Kalimotxoa voikin juoda käytännössä litrakaupalla huomaamatta juoneensa alkoholia (siis lukuun ottamatta humalatilaa). Kalimotxo on myös halvempaa kuin lager-olut – colaksi kelpaa Lidlin Freeway Cola ja punaviiniksi kerrankin sekin myrkky, jota tarjoillaan Finnairin mannertenvälisillä lennoilla. Toisin kuin yleensä kuvitellaan, kaikki baskit tai eteläeurooppalaiset eivät kuitenkaan ole alkoholisteja.

Lemony snicket food.gif Tämä ruokaan liittyvä artikkeli on aivan mauton.
Mausta siitä parempaa lisäämällä suolaa.