Karl-August Fagerholm

”Voihan Fagerholmin mansikat!”

~Päähenkilön humoristinen huudahdus katsotuimmasta suomalaisesta elokuvasta
Karl-August Fagerholm
K-AFagerholm.gif
Arvaa, harmittiko!
Suomen pääministeri
vallassa I: 19481950
II: 19561957
III: 19581959
edeltäjä I: Mauno Pekkala
II: Urho Kekkonen
III: Reino ”Reksa” Kuuskoski
seuraaja I: Urho Kekkonen
II, III: V. J. Sukselainen
syntyi 31. joulukuuta 1901
Siuntio
kuoli 22. toukokuuta 1984
Helsinki
puolue SDP

Karl-August Fagerholm (19011984) oli suomalainen parturi ja poliitikko. Hän toimi Suomen pääministerinä kolmasti ja oli melkein, melkein Suomen kahdeksas presidentti. Fagerholm hävisi vuoden 1956 presidentinvaalit Kekkoselle niukimmalla mahdollisella erolla. Tämä teki hänestä universumin katkerimman olennon seuraavien lähes kolmen vuosikymmenen ajaksi.

PoliitikkonaMuokkaa

Fagerholm oli kouliintunut poliitikko, kun hänet valittiin SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuoden 1956 vaaleihin. Hän oli toiminut kansanedustajana jo yli neljännesvuosisadan ja ollut sosiaali- ja pääministerinä. Fagerholm sai 149 valitsijamiesääntä, Kekkonen 151. Tasatilanteessa arpa olisi perustuslain mukaan ratkaissut. Fagerholmille iski tuloksen julkistamisen jälkeen poliittisten historioitsijoiden sanoin ”Vitutuksen multihuipentuma”. Hän veti elämänsä kännit ja oli karmeassa krapulassa, kun Kekkonen nimitti hänet pääministeriksi presidentinvaalien jälkeen.

Fagerholm oli ymmärrettävästi niin katkera ja Kekkonen niin vallanhimoinen, että konflikti oli lähes väistämätön. Kekkonen vihjaisikin Nikita Hruštšoville 1958, että tämä voisi vähän höykyttää Fagerholmia. Tätä seurasi ns. yöpakkaskausi, jolloin Suomessa meni sato pilalle, kun pakkasukko puhalsi kylmää siperialaista ilmaa maahan. Maataloustuottajat hätääntyivät, ja sosialidemokraattinen Fagerholm sai väistyä maalaisliittolaisen V. J. Sukselaisen tieltä.

Fagerholm siirtyi (oman toivomuksensa mukaisesti) Alkon johtoon ymmärrettävistä syistä. Maailman katkerimman sosialidemokraatin tuskat päättyivät viimein 1984. Fagerholm oli ilokseen saanut vielä nähdä Kekkosen eron ennen erkanemistaan tästä maailmasta.

TriviaaMuokkaa

  • Suomen jääkiekkomaajoukkue kunnioittaa Fagerholmin muistoa häviämällä kaikki finaalit mahdollisimman täpärästi.
    • Tosin Suomen jääkiekkomaajoukkue on tehnyt poikkeuksen tästä säännöstä vuosina 1995 ja 2011; Tuolloin joukkue koostui aloittelijoista, jotka eivät vielä tienneet tästä perinteestä
  • Jossain rinnakkaisessa maailmankaikkeudessa Fagerholm oli Suomen presidentti 19561981.
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.