Kreivi Krapula

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
"On kuolemaakin pahempia kohtaloita. Uuuh... missä ne särkylääkkeet taas ovat? Ja mihin hittoon olen jättänyt kenkäni?"

Kreivi Krapula (joskus myös muodossa Crapula) (14711519?) oli transylvanialainen linnanherra, josta on tullut osa itäeurooppalaista kansanperinnettä. Krapula hallitsi aikanaan linnalääniä Transylvaniassa, mutta hänen varsinaisista elämänvaiheistaan tiedetään hyvin vähän. Hänet tunnettiin Karpaateilla yöelämän kauhuna, joka resusi ympäri pubeja ja juopotteli karmealla tavalla. Hänen otaksutaan kuolleen maksakirroosiin ennen vuotta 1520, mutta alueella levinneen taikauskon mukaan Krapula ei kuollut normaalissa mielessä, vaan jatkaa yhä elämäänsä jollakin kaamealla ja viinanhuuruisella tavalla.

Kreivi Krapulan hallinnosta ei ole jäänyt kovin paljon todisteita, sillä hän myi lääninarkistot ottomaaneille saadakseen rahaa juomavelkojensa maksamiseen. Arkistot ovat sittemmin tuhoutuneet, mutta säilyneiden ja hyvin fragmentaaristen tietojen mukaan Krapula ei keskittynyt juuri hallinnollisiin asioihin, vaan lähinnä raivoisaan yöelämään ja siitä toipumiseen.

LegendaMuokkaa

Krapula-legendan keskeistä ainesta ovat kreivin erikoiset elämäntavat. Perinteen mukaan hän on liikkeellä vain öisin. Silloin hän vanhan kansan mukaan kiertää Karpaattien kestikievareita ja yökerhoja. Aamun koittaessa hän raahautuu kotilinnansa synkkään holviin lepäämään voimansa menettäneenä eikä voi sietää auringonvaloa. Tarinan mukaan kreivi Krapula ei voi käyttää lainkaan normaalien kuolevaisten ruokaa, vaan elää pelkästään alkoholilla ja kylmillä einespizzoilla.

Päivät kreivi Krapula viettää kirstussaan syöden einespizzaa ja yrittäen epätoivoisesti muistella, mitä oikein teki viime yönä ja missä ihmeessä hänen housunsa oikein ovat. Balkanin maaseudulla kerrotaan yhä tarinoita uhkarohkeista seikkailijoista, jotka uskaltautuivat Krapulan holviin päiväsaikaan. Näissä kertomuksissa kreivi Krapula esiintyy aina epäinhimillisen kalpeana, silmät verestäen ja hiki otsalla. Vaikka kreivin voimat ovatkin päiväsaikaan mennyttä, ei hän silloinkaan ole täysin vaaraton. Kerrotaan näet, että hänen henkensä haisee kuin hautaholvi ja kirjattu myös tapauksia, joissa hän on oksentanut tunkeilijan päälle ja tämän jälkeen surkutellut olevansa kelvoton ihminen.

Kreivi Krapula on vaarallinen hillittömien juomatapojensa vuoksi. Hän imee oluttuopin, cocktailin tai minkä tahansa alkoholiannoksen kuiviin alta aikayksikön. Vaikutuksille altis nuoriso voi joutua Krapulan valtaan. Mikäli he joutuvat kreivin hillittömän juhlinnan uhreiksi kolme kertaa, heistä tulee samanlaisia elämän ja kuoleman rajoilla liikkuvia kammottavia yöeläimiä. Kreivi Krapulan kerrotaan suosivan erityisesti nuoria naisia, joskaan hänen ei koskaan tiedetä saaneen ketään sellaista lähtemään mukaansa. Niinpä hän tyytyy yleensä vain häiritsemään anniskelupaikkojen naispuolisia asiakkaita ja lojuu seuraavan päivän kirstussaan morkkiksen kourissa.

Kreivi Krapula voidaan kansanperinteen mukaan torjua asettamalla ravintolan ulkopuolelle jämäkkä portsari, joka estää hänen sisäänpääsynsä. Joskus on käytetty myös valkosipulia, mutta se tuntuu karkottavan muutkin asiakkaat.

Kreivi Krapula on tiettävästi mahdollista tuhota vain päiväsaikaan altistamalla hänen migreenin kourissa oleva päänsä runsaalle auringonvalolle. Tällöin hänen verestävät silmänsä eivät enää kestä tuskaa, ja koko olento murenee tomuksi. Toinen tapa on lyödä antabusta (C5H10NS2)2 hänen sydämensä läpi. Kreivi Krapula ei myöskään voi sietää tiettyjä symboleja. Krusifikseilla tai Raamatuilla ei tiedetä olevan häneen mitään vaikutusta, mutta sen sijaan hänet voi torjua AA-kerhon esitteellä, jossa symboli on selvästi näkyvillä.

Katso myösMuokkaa