Latteuksen evankeliumi

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä yritä olla luova, tee vain tasan kuten tässä.
Kirkon virallisen kannan mukaan kiva on kivaa!

Latteuksen evankeliumi (myös "Evankeliumi Latteuksen mukaan") on Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon[1] uudistetun testamentin keskeisin evankeliumi. Kirjan tunnetuimpia osuuksia ovat kaikki jumalanpalveluksissa toistuvat ja tunnetuimmat lausumat joita pidetään kivoimpina. Latteuksen evankeliumi on läpimukava. Se on optimistinen sellaisella tavalla jossa positiivisuus ja elämänilo kuitenkin muuttuvat tylsyydeksi ja haukotuttavuudeksi, joista ammentaen se tuo lohtua ja turvallisuudentunnetta ja iloa ihmisten elämään.

Siinä missä Matteuksen evankeliumi muistetaan vuorisaarnasta, Latteuksen evankeliumi tunnetaan kaikista klassisen ihanista, toistuvista ja kanonisoiduista lausumista. Latteuksen evankeliumi on niin rakastettu, että siitä tehdyt lainaukset edustavat 90 % kaikesta Kirkossa sanotusta rituaalipuheesta. Ja tämä yksinään tekee Latteuksen evankeliumista tärkeän. Ilman latteuksen evankeliumia on mahdotonta ymmärtää kristinuskoista elämänmenoa. Ilman tätä ymmärrystä esimerkiksi saarnat vaikuttavat ontoilta ympäripyöreyksiltä. Ymmärryksen kanssa niistä kuitenkin syntyy positiivinen ja toiveikas mielikuva joka tekee sanomasta kuulijalleen tärkeän. [2]

Kirkon virallisen kannan mukaan kiva on kivaa.

Evankeliumissa käsitellään paljon seurakuntaan liittyviä asioita, ja tässä näkökulma on optimistinen ja iloinen,[3] ja Jeesus esitellään kivana veikkoja joka ottaa pipin pois, mukaanlukien työstressin.[4] ja jonka läheisyydessä on usein suloisia paijattavia eläimiä. Lisäksi evankeliumi muistuttaa että Jeesus ei ole moraalin opettaja vaan ohjaaja, ja siksi kirkkoon mahtuvat kaikki mielipiteet.[5] Tämä tarkoittaa sitä että kirkko muotoutuu seurakuntalaisten mukaan ja että kaikki kirkon arvot voidaan muuttaa sopivalla hännystelyllä.[6] Toki teos muistuttaa siitä, että jotkin näkemykset ovat erityisen suosittuja ja ehdottomasti mahtuvat kirkon toimintaan vahvastikin, mutta niiden tekemisessä ei ole mitään pahaa, eikä kirkko joudu kantamaan mitään vastuuta tästä.[7] Samoin evankeliumi opettaa, että kirkolla on oltava tärkeä ja keskeinen osa valtiota.[8] Lisäksi he katsovat edustavansa yleistä mielipidettä jossa ytimenä on se, että he ovat ihmisille tärkeitä, sanoivat nämä ihmiset mitä tahansa.[9] Teos ei tietenkään unohda lapsia. Sillä lasten kastaminen ja lasten otsan suutelu ja lasten ääressä hymyily ovat Latteuksen evankeliumin tärkeimpiä rituaaleja.[10]

Latteuksen evankeliumi on äärimmäisen keskeinen osa Evankelis-luterilaista kirkkoa. Syynä on se, että vaikka evankeliumi edustaakin kaikista uusinta ja täten moderneinta ja päivitetyintä "Raamattua",[11] niin samalla se on niin kristillisyyden ydintä, että se on lähimpänä kristinuskon syvintä merkitystä, ns. Q-lähdettä.[12] Latteuksen evankeliumi ei ole dogmaattinen eikä se siksi ole fundamentalismia. Sillä on vain hyvin vähän suoria kieltoja ja kannanottoja. Ainoat dogmit koskevat kirkon jäsenyyttä.[13]

ViitteetMuokkaa

 1. "Kansankirkko sopii edelleen kirkon visioitten ja strategioitten pohjaksi" (Lat. 2:4)
 2. "Kristinuskon aarteista avautuu lupa armollisuuteen itseä kohtaan." (Lat 2:6)
 3. "Kirkolla ei ole ongelmia vaan haasteita" (Lat §3:15) & "Näistä haasteista selvitään pääsemällä kirkon tavoitteisiin yhdessä seurakunnan kanssa." (Lat. §14:4)
 4. Latteuksen jouluevankeliumi muistaa mainita myös sellaisia muista evankeliumeista puuttuvia asioita kuten joulukiireen,
 5. "Tämä on kirkon rikkautta." (Lat 6:10) Aamen.
 6. "Tässä on uudelleenarvioinnin paikka ja tämä uudelleenarviointi tapahtuu kirkon omista perusteista käsin". (Lat 1:14) & "Paras tapa muuttaa kirkkoa ei ole erota siitä, vaan muuttaa kirkkoa sisältä käsin" (Lat 1:2)
 7. ne eivät edusta kirkon virallista kantaa (Lat. 1:1)
 8. "Meistä on luontevaa olla paikalla kun eduskunta alkoittaa toimintansa, kun ihmiset menevät naimisiin tai armeijaan, kun koulu loppuu, kun koululla on keskiviikkoaamu..." (Lat 27:5)
 9. Kansankirkko sopii edelleen kirkon visioitten ja strategioitten pohjaksi. (Lat. 9:3)
 10. "Ei lapsi hanki vanhemmiltaan kasvatuspalveluita. Hän tarvitsee perusturvallisuutta. Sellaista edustaa esimerkiksi kirkon nuorisotyö ja kaste." (Lat. 7:3)
 11. Tai kuten latteuksen evankeliumi itse asettelee: uusateismikin on tätä enemmän vanhoillista fundamentalismia (Lat 15:47).
 12. ”Kirkkokriitikot eivät ymmärrä kirkon ja uskon sisältöä, heidän kritiikkinsä koskettaa vain toisia fundamentalisteja eikä se kohdistu kirkon viralliseen kantaan.” (Lat. 6:66)
 13. "Ei ole huonoa syytä liittyä kirkkoon" (Lat 7:15) & "Vaikka olisimme erimielisiä naispappeudesta tai homoista niin olemme samaa mieltä siitä että näiden tai muidenkaan syiden vuoksi ei pitäisi erota kirkosta." (Lat 7:16)