League of Legends

League of Legends on MOBA-genren (Mieti, Otatko Batterya Aloittaessasi) videopeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta tappelee ja tappaa toisiaan. Se joukkue, joka saa tuhottua vastustajan tukikohdan (kohta josta otetaan [vammais]tukea), on matsin voittaja. Se ei tietenkään ole näin helppoa, vaan ensin pitää hajottaa tyhmiä patsaita, jotka seisovat tiellä ja ampuvat sinut muitta mutkitta tuhkaksi. Tätä varten on olemassa uhrautuvaisia orjia, jotka kiinnittävät patsaan huomion itseensä, jotta pääset tuhoamaan sen. Ne hyökkäävät kaiken näkemänsä kimppuun, joten ovat oikeastaan verenhimoisia petoja.


Pelissä esiintyvät ilmiötMuokkaa

Jokainen peli kestää noin viidestätoista minuutista neljäänkymmeneen viiteen miinuuttiin ja sisältää pelistä toiseen esiintyviä ilmiöitä jotka riippuvat aina pelaajista ja heidän toiminnastaan.


Feedaaminen

Feedaminen on ilmiö jossa sinun joukkueessa pelaava henkilö kuolee jatkuvasti vihollismestareiden hyökkäyksen seurauksena. Feedamisen tarkoitus on tehdä pelistä sietämätön siten että jatkuvasti tappoja tililleen keräävät vastapuolen pelaajat tulevat jokaisen tapon seurauksena entistä voimakkaammaksi ja vaikeammaksi päihittää. Syy joukkuekaverisi feedaamiseen voi olla mm. kiusatun alakoulu-ikäisen kiukunpuuska, liian kova känni tai elämänhalunsa menettäneen parikymppisen huono päivä, onkin itse asiassa tärkeää ymmärtää mistä feedaaminen johtuu jotta se saadaan loppumaan. Syyn selvittämiseen voi käyttää pelin chat-toimintoa jonka välityksellä voi sitten antaa myös rakentavaa palautetta feedaajalle ja näin parantaa voittamisen kapeaa mahdollisuutta.

Jos feedaaja ei puhu kuin puolaa, ei syytä pystytä selvittämään, tässä tapauksessa voiton todennäköisyyden voi laskea yksinkertaisella matemaattisella kaavalla: (puolan kansalaisten keskimääräinen ÄO=noin 60)*(Tapot/kuolemat)=voiton mahdollisuus prosenttiyksikköinä. Esimerkiksi joukkueessasi pelaava puolalainen Yasuo on mennyt ja kuollut kahdeksan kertaa ja saanut aikaiseksi yhden tapon. Näin ollen laskukaavaan merkitään   eli todennäköisyys että pelin päättyessä ruudullasi lukee "victory" on 7,5 prosenttiyksikköä.


Tehtävät

Kun pelataan Summoner's Riftillä (Kerääjien Raossa), sekä pohjoispuolella että eteläpuolella junglea on syvennykset joessa. Pelin mittaan näihin syvennyksiin ilmestyy neutraaleja hirviöitä, joita tappamalla saadaan joukkueelle erilaisia vahvistuksia. Tehtäviä haltuunottaessa junglerin pitää olla valppaana, koska ilman häntä vastapuolen joukkue kuitenkin onnistuu varastamaan tehtävästä saatavan parannuksen itselleen. Joskus junglerin valppaus ei kuitenkaan riitä, koska hän kuitenkin onnistuu sössimään tehtävän haltuunoton, kuolee vastapuolen junglerille ja vastapuolen jungleri haltuunottaa tehtävän. Tässä vaiheessa chattiin ilmestyy yleensä tyypillisesti sanonta "jg diff".

Eteläpuolen syvennykseen ilmestyy erilaisia lohikäärmeitä, joista Vanhuskäärmettä (Elder Dragon) lukuun ottamatta saadut parannukset ovat pysyviä. Vanhuskäärmeen parannus on väliaikainen, mutta sitäkin merkittävämpi, koska käärmeestä saatu parannus antaa käärmeen tappaneelle joukkueelle kyvyn teloittaa vastapuolen mestareita, kun heidän elämäpisteensä laskevat alle tietyn prosenttimäärän heidän kokonaiselämiinsä nähden. Muut lohikäärmeet antavat pienempiä parannuksia, kuten lisää taiansietokykyä tai lyhentää ultimaten odotusaikaa. Kun joukkue saa lahdattua neljä lohikäärmettä, joukkue saa itselleen lohikäärmeen sieluparannuksen, joka on pysyvä, merkittävä parannus. Pohjoispuolen junglen syvennyksessä on tavattavissa kahdenlaista mörökölliä: Raon Sanansaattaja (Rift Herald) ja Paroni (Baron). Sanansaattajan lahtaaminen tiputtaa maahan silmän, jonka mestari kykenee murskaamaan, ja sitä kautta tuomaan Sanansaattajan kyseisen pelaajan tiimin tueksi. Sanansaattaja on heikko takaa päin, eli vanha kunnon ruotsalainen pysäyttää hänet hyvinkin nopeasti, mutta hyökätessään patsaisiin Sanansaattaja tekee suurta vauriota vahingoittaen samalla itseään (sen siitä saa, kun juoksee pää edellä kivipatsaaseen) Paronin antama hyöty on vain väliaikainen, mutta lumoaa Paronin lahdanneen joukkueen loitsulla, jonka seurauksena joukkueen orjat saavat supervoimat mestarin ollessa heidän lähettyvillään. Paronin loitsua käytetään usein siihen, että orjien vahvistumisen avulla joukkue kykenee murskaamaan kivipatsaita helposti maan tasalle.

MestaritMuokkaa

Mestarit ovat pelattavia hahmoja ja niitä on jotain sataviisikymmentä. Niillä on erilaisia kykyjä, joilla esim. vetää (tai työntää) sinut patsaan alueelle, jolloin patsas ampuu sinut muitta mutkitta tuhkaksi. Niillä on myös passiivisia kykyjä, jotka toimivat koko ajan. Jotkut voivat olla hyvin ärsyttäviä. Esimerkiksi eräällä mestarilla on kyky räjähtää vähän kuoleman jälkeen. Joten jos tapoit tämän viimeisillä elämilläsi, kuolet myös. Eritysen ärsyttävänä pidetään sitä jääjousimiestä (nimeltään Ashe ja oikeasti nainen), koska hän on yhtä kuin patsas: shoots you summarily into Ashes. Toinen rasittava mestari on semmoinen pikkupaska nimeltä Teemo, joka käyttää myrkytettyjä nuolia saadaksesi sinut heittämään monitorisi ikkunasta ulos. Kolmas ärsyttävä mestari on Yasuo. Jos Yasuo on tiimissäsi hän feedaa, mutta jos hän on vihollistiimissä hän tappaa kaikki. Nykyään hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä tuoreemmasta mestarista on kyse, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hänen taitovalikoimansa on "ylikuormattu" eli hän pystyy tekemään enemmän asioita yhdellä tai kahdella taidolla, kuin joku pelin alkuvaiheessa julkaistu mestari koko taitovalikoimallaan.

RoolitMuokkaa

Pelissä on viisi eri pelattavaa roolia

1. Top on nimensä mukaan kartan yläosassa. Täältä kuuluu pingailun ääntä pelin alusta sen loppuun. Toppiin menevät vain kestävät ja persemäiset sankarit niin kuin Teemo. Teemo pystyy heittämään räjähtäviä ydinsieniä mitkä hidastavat ja ärsyttävät sinua. Geneven sopimus kieltää Teemon käyttämisen, mutta joidenkin mielestä tämä sääntö on myytti.

2. Jungle "JG" "zero gank". Jungle peittää suurimman osan koko kentästä. Junglessa olevan tehtävä on listiä örvelöitä junglesta ja kuolla gänkkiä tehdessä. Jungleen menevät sellaiset sankarit, jotka tekevät röyhkeästi damagea. Junglessa olevan on omattava viiden sentin paksuinen nahkakerros, sillä jatkuvat "zero gank" syyttellyt ja kysymysmerkit alkavat kuluttamaan myös hillityimmänkin ihmisen hermoja. Suosituin jungleri on Master Yi. Tämä pala paskaa juoksee junglesta salamannopeudella, tekee jotain anime-liikkeitä ja ei kuole kirveelläkään.

3. Mid "yasuo lane". Midiin menevät feedaajat. Midi sijaitsee keskellä kenttää ja sen molemmilla puolilla on junglea. Täällä ollessasi saat jatkuvasti kuolla vihollisen junglerin gänkkeihin. Omalta jungleriltasi et saa edes kysyä apua. Jos jollakin poppakonstilla saat houkuteltua junglerin auttamaan midiin, hänet suurella todennäköisyydellä liiskataan maan rakoon kuin torakka. Midiin menevät sankarit, jotka tekevät damaskosta ja ovat keskivertoa kestävämpiä. Midissä näkee useasti aiemmin mainitun Yasuon. Tämä paskiainen heittää niskoihisi pyörremyrskyjä konekiväärin tahtiin. Tämän jälkeen hän pyrähtää luoksesi ja raiskaa sen mitä sinusta on jäljellä.

4 & 5 Bot(ADC)&Support. Kartan alaosassa on kahden miehen hauta. Sinne menee ADC, eli damagea tekevä (usein ranged) sankari. Tämän lisäksi häntä tulee suojaamaan/auttamaan(/kiusaamaan) support. ADC:n tarkoituksena on olla heikko, mutta kompensoi sitä pilviä hipovilla damagella. Support nimensä mukaan koettaa pitää ADC:ta elossa taikka auttaa häntä tappamisessa. Suosittu support on Pyke, suorastaan perseestä. Jotkut huhut sanovat että hän on Rapalan perustaja, ja olen samaa mieltä. Pyke heittää sinua koukulla ja vetää sinut luokseen. Jos hän osuu sinua, voit vain myöntää kuolemasi. Ei ole varsinaista eniten käytettyä ADC:ta, mutta eniten käytetyillä on todella suuret rinnat ja pienet määrät vaatetta. Tämän epäillään olevan syy sille, miksi joku ottaa ADC:n roolin.

  Tätä artikkelia on työstänyt lössi kirjoittajia, mutta silti se on tynkä.
Tule, näe ja voita artikkeli laajemmaksi.