Lietuva komunizmas respublika
Liettuan kommunistinen tasavalta
Lithuania.JPG
lippu
Lt herbas.jpg
vaakuna
Viron vieressä, osana Ryssänmaata
Valtiomuoto Kommunistinen tasavalta
Presidentti Valdas Adamkus
Pääkaupunki Vilna
Muita kaupunkeja Lietgrad
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
65 200 km²
ei mitenkään merkittävästi
Väkiluku (2000)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
Parisentuhatta ryssää, loput ex-ryssiä (liettualaisia)
269 / km²
hidasta %
Viralliset kielet Venäjä
Pääuskonnot {{{Pääuskonnot}}}
Valuutta Rupla (valuuttatunnus RUB)
Elinkeinorakenne maatalous 4 %,
palvelut 72 %,
teollisuus 34 % BKT:sta
Itsenäisyys
 
Venäjästä 1918 (tilapäisesti)
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Mikki Hiiri
Ryyppääminen
Kansainvälinen
suuntanumero
+370
Motto Teretulemast Tautimaha!
Kansallislaulu Tautiška giesmė (Tautinen kissa)


Liettua on kommunistimaa maa keskellä Eurooppaa Viron ja Latvian jälkeen. Se ei kuulu EU:hun saati sitten YK:hon. Maa on elänyt koko historiansa ajan eristyksissä muusta maailmasta, paitsi silloin, kun se oli osana Venäjää (silloin ryssät saattoivat käydä siellä). Maan kunniakansalainen on Mikki Hiiri.

HistoriaMuokkaa

Liettua asutettiin vuonna 666. Vuonna 1939 Neuvostoliitto valtasi Liettuan, jolloin Liettua liitettiin Neuvostoliittoon. Vuotta myöhemmin otettiin uusi kommarilippu käyttöön, joka on käytössä edelleen.

USA yrititti räjäyttää Vilnan vuonna 1965 atomipommilla, myöhemmin YK julisti Liettuan asuttamisen ja liettualaisten kanssa vehkeilyn lainvastaiseksi vuonna 1995. Liettuan kansa vaati itsenäistymistä vasta vuonna 1988. Myöhemmin vuonna 1991 Neuvostoliitto hajosi ja lopulta Liettua itsenäistyi Viron ja Latvian mukana.

PolitiikkaMuokkaa

 
Liettualaiset ovat ylpeitä isänmaastaan.

Liettuaa hallitsee kommunistipresidentti, jonka kansa valitsee huutoäänestyksellä neljän vuoden välein. Vanha presidentti ammutaan ja hänen ruumiinsa syödään. Ennen kuolemaansa presidentti nimittää pääministerin, joka toimi virassaan kymmenen vuotta kerrallaan. Pääministeri saa muuttaa perustuslakia haluamallaan tavalla, mutta hänet saa myös ampua kuka vain. Maassa yleistä turvallisuutta vartioivat parlamentin jäsenet, jotka niin ikään saa ampua kuka hyvänsä.

TalousMuokkaa

Liettuan talous perustuu toisilta varastamiseen, sekä varastetun tavaran kauppaan. Tuonti koostuu lähinnä ulkomailta varastetuista autoista ja vienti saman tavaran välittämisestä Venäjälle. Kaunas on merkittävin talouden keskus ja siellä sijaitsee maailman suurin varastettujen tavaroiden markkinapaikka. Tavarat on varastettu lähinnä skandinaviasta ja Saksasta eli niistä viimeisistä Euroopan maista joissa ei ole vielä ymmärretty että Euroopan yhteinen tulevaisuus ei tule perustumaan työntekoon vaan muilta Euroopan kansoilta varastamiseen.

MaantiedeMuokkaa

Liettuassa on jonkin verran maata, mutta se on hyvin huonosti tunnettua. Liettuan maantiede on samanlaista kuin muuallakin maailmassa: sielläkin on maata, vettä, puita, ihmisiä, eläimiä, kasveja ja taivas. Liettua on kuuluisa siitä, että sen pinta-alasta 36% on kaatopaikkaa. Liettualaiset ovat myös hyvin ylpeitä faktasta, että Liettua korkein kohta, Paskwuure, näkyy hyvällä säällä jopa kahden kilometrin päähän. Paskwuuren ympäristössä esiintyy hyvin paljon luonnonvaroja, mm. kumia ja romumetallia. Venäjä on vuosien saatossa yrittänyt saada tätä aluetta itselleen.

VäestöjakaumaMuokkaa

Liettuassa asuu 'liettualaisia' sekä Ruslanaksia.

KulttuuriMuokkaa

Liettuassa on jonkin verran kulttuuria, jota siellä ei kuitenkaan ole.

Tällä sivulla ei ikävä kyllä ole
Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin hyväksyntää.

Artikkelin kirjoittajan kannattaa tarkkailla syömisiään ja säteilyarvojaan.