Lumivyöry

Lumivyöry on tilanne jossa yli kilon massan omaava kasa kylmennyttä vettä liikkuu vinoa pintaa pitkin paikallisen painovoiman mukaisesti. Lumivyöryn voi aiheuttaa vaikkapa kova ääni (esim. pieraisu tai jodlaaminen) sekä vinon pinnan yläpäässä lunta potkiva kakara. Jos satut joutumaan lumivyöryn tielle, on sitä suotavaa väistää ja muutenkin välttää kaikin tavoin, esim. uhraamalla kaverisi sen mahtavan taponhaluisuugelle "juostaksesi itse ja taistellaksesi itse toisena päivänä". Myös kuva olisi kiva.

Lumivyöryn kohtaaminenMuokkaa

Jos kohtaat luonnossa liikkuessasi lumivyöryn, on suositeltavaa nouttaa seuraavia ohjeita:

  1. Pysy paikoillasi ja nosta kätesi mahdollisimman ylös. Tämä saa sinut näyttämään pidemmältä ja voi säikyttää lumivyöryn perääntymään.
  2. Ääntele rauhallisesti ja tasaisesti, esimerkiksi puhu rauhoittavalla äänellä. Vältä murinaa ja kiljaisuja, sillä ne voivat laukaista lumivyöryssä hyökkäysreaktion.
  3. Jos lumivyöry tästä huolimatta etenee sinua kohti, älä käännä selkääsi äläkä juokse pakoon. Lumivyöry saattaa tehdä valehyökkäyksiä kokiessaan itsensä uhatuksi ja epävarmaksi. On parasta perääntyä hitaasti ja säilyttää epäsuora katsekontakti. Et pysty juoksemaan lumivyöryä pakoon, eikä puuhun kiipeämisestä ole apua.
  4. Jos lumivyöry näyttää olevan hyökkäämässä, leiki kuollutta ja tue käsillä niskaasi.
  5. Jos kaikesta huolimatta lumivyöry käy sinuun kiinni, voi raivokas taistelu vielä säikäyttää sen tiehensä. Lyö lumivyöryä kaikin voimin, mutta vain, jos tilanne on muutoin toivoton. Jos liikut alueella, jolla tiedetään liikkuvan lumivyöryjä, voit pitää mukanasi karkotussuihkeita, joita voi hengen hädässä suihkuttaa lumivyöryn päälle.

Kuuluisia lumivyöryn alle jääneitäMuokkaa

  • Brutopian armeija jäi vuonna 1833 aloittaessaan sotatoimia Venäjää vastaan. Armeija murskautui liikuvien massojen alle koko komeudessaan.
  • Kiinalaiset vuorikiipeilijät Ki Pu An ja Ka Pu An vuonna 1882. Pu to an menehtyi aiemmin tippumisturmassa.

Eriäviä mielipiteitäMuokkaa

Kuuluisa tutkija Erico Kupan mielestä lumivyöry on tulivuorenpurkauksessa syntynyt magmavirta, joka on todellisuushalkeaman seurauksena muuttunut omaksi vastakohdakseen eli kuumasta kylmäksi. Uskokoon ken tahtoo.