Stop hand.png Tämä artikkeli on pyhäinhäväistys ja törkeää rienausta!
Artikkelin keskustelusivulla voit tuntea yhteyttä muihin, joiden vakaumusta on loukattu,
mutta rakentavampaa on syöksyä kaduille lynkkaamaan vähemmistöjä.
Kaaba

Mekka (‏مكة المكرمة‎, Makkah) on kaupunki Hijackin maakunnassa läntisessä Saudi-Arabiassa. Siellä asuu noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Mekka on islamin kannalta jokseenkin merkittävä pitäjä ollen profeetta Muhammadin syntymäkunta.

Merkitys islaminuskossaMuokkaa

Mekka on World Trade Centerin ja Jyllands-Postenin toimitilojen jälkeen kolmanneksi suosituin pyhinvaelluskohde muslimeille. Tärkein pällistelykohde kaupungissa on Kaaban musta kivi, jonka suojaksi on rakennettu Masjid Al-Haramin moskeija. Kiven uskotaan pudonneen Taivaasta, ja joidenkin teologien mukaan se on itsensä Allahin pyöräyttämä pökäle. Kaaban musta kivi sisältää erittäin voimakkaan islamagneettikentän, jota kohti kontilleen lankeava muslimi aina pyörähtää kentän vetämänä.

Mekkaan pääsy on sallittu vain islaminuskoisille. Kaupungin portteja partioi uskonnollinen poliisi, joka tarkistaa jokaisen tulijan paperit ja kysyy 30 satunnaista islaminuskoon liittyvää kysymystä vääräuskoisten paljastamiseksi. Kysymyksiin väärin vastanneet ammutaan välittömästi. Tiukoista vartiotoimista huolimatta Mekkaan aina satunnaisesti pääsee kerettiläisiä kujeilijoita. Vuonna 1973 ruotsalainen mopomekaanikko Pålle-Erik Knutsson selvitti tiensä kaupungin sisälle ja töhersi tussilla Kaaban kiven kylkeen kamelia köyrivän turbaanipäisen tikku-ukon. Teon paljastuttua lähes 300 muslimia menehtyi aivoverenvuotoihin ja sydänkohtauksiin silkasta raivosta. Pålle-Erik pakeni paikalta, mutta jäi kiinni lentokentällä. Miehen myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa, mutta oletetaan että hän sai voimakkaat nuhtelut Saudi-Arabian valtionpoliisilta.

Myös suomalainen tutkimusmatkailija ja orientalisti Georg August Wallin onnistui käymään Mekassa ollessaan teknisesti vääräuskoinen. Vuonna 1845 Wallin tunkeutui häpäisemään Medinan ja Mekan pyhät kaupungit pyhiinvaeltajaksi naamioituneena. Tämän törkeän loukkauksen aiheuttaman mielipahan katsotaan yleisesti johtaneen ottomaanivaltakunnan romahdukseen. Islamilaiset lainoppineet pohtivat parhaillaan, minkä laajuusasteen Suomen-vastaiseen jihadiin Wallinin häpäisyt oikeuttavat.

Maantiede ja ilmastoMuokkaa

Mekka sijaitsee lähes 300 metrin korkeudessa kahden vuoren välisessä laaksossa. Tämä asettaa Mekan alttiiksi tulville, maanvyöryille, mutavyöryille, maanjäristyksille, hiekkamyrskyille, rutolle, heinäsirkkainvaasioille, tornadoille ja muille Oikean Jumalan™ lähettämille vitsauksille.

Toisin kuin muissa Saudi-Arabian kaupungeissa, Mekassa on kuumaa ja muutoinkin vastenmielistä ympäri vuoden; talven kylmimmätkin päivät ovat noin +25°C:n paikkeilla. Ilmaston johdosta kaupungissa ei ole merkittäviä talviurheilulajijoukkueita, mutta Mekan kamelipoolojoukkue on yksi Lähi-idän parhaista.

TalousMuokkaa

Historiallisesti Mekka oli merkittävien kamelireittien varrella, mikä teki siitä tärkeän ja haisevan kaupan keskuksen. Sittemmin alueen talouden siirryttyä öljypohjalle tämä merkitys pieneni.

Nykyään Mekan talous pyörii lähes täysin pyhiinvaellusbisneksen ympärillä. Matkamuistokojuissa kaupataan muun muassa aiheeseen liittyviä hupaisilla sloganeilla varustettuja T-paitoja, Kaaban pyhän kiven pienoismalleja sekä profeetta Muhammadia esittäviä action-nukkeja.

KoulutusMuokkaa

Mekassa on yksi koululaitos, Umm Al-Quran, joka perustettiin vuonna 1949. Sieltä valmistuu mm. räjäytystekniikan insinöörejä, lentokapteeneita, joukkotuhotieteiden maistereita, ajatollaheita ja kebab-ravintoloitsijoita.

AntimekkaMuokkaa

 
EPB:n öljynporauslautta 13. marraskuuta 1982

Antimekka on alue 122 kilometriä Brasilian rannikolla Rio De Janeiron osavaltiossa sijaitsevasta São Francisco de Itabapoanan kylästä merelle päin, koordinaateissa 21°25'0"S 39°49'0"W. Se sijaitsee maapallon toisella puolella Mekkaan nähden.

1970-luvulla Empresa Petrolífera de Brasil rakensi Antimekan alueelle suuren öljynporauslautan. 12. marraskuuta 1982 lautalle saapui vierailulle iranilainen liikemies Mohammad-Reza Faisal, harras muslimi. Rukoushetken koittaessa Faisal levitti maton eteensä ja polvistui rukoilemaan. Islamagneettikentän vetäessä Faisalia joka suuntaan hän alkoi pyöriä ympyrää kuin hyrrä, saavuttaen muutamassa sekunnissa lähes 30 000 rpm vauhdin. Kolmen minuutin kuluttua polvistumisesta pyörre oli kasvanut kilometrin korkuiseksi tornadoksi, joka tuhosi lautan ja jatkoi matkaansa rannikkoa kohti. Seuraavan vuorokauden kuluessa se tuhosi seitsemän rannikkokylää, aiheuttaen yli 12 300 ihmisen kuoleman ja miljardien eurojen vahingot.

Alue on nykyään eristetty lento- ja laivaliikenteeltä, ja sitä partioivat Brasilian rannikkovartiosto ja ilmavoimat.

Katso myösMuokkaa