Mielisokeus

Kaupungit niin suljetut, niin suljetut kuin silmät asukkaiden mielisokeiden.

~CMX

Mielisokeus on pahanlaatuinen mielen sairaus, jonka keskeinen elementti on täysi tahi osittainen sokeus toisten kärsimyksille ja yhteiskunnallisille ongelmille. Tätä sairautta poteva hullu on henkisesti sokea.

Mielisokeutta on esiintynyt ajan alkuhämäristä alkaen. Mm. Keisari Nero, Adolf Hitler, Josif Stalin, Che Guevara ja Viiltäjä-Jack olivat mielisokeita. Mielisokeus saattaa liittyä psykopatiaan, mutta toisaalta sitä esiintyy myös paljon arkipäivisemmissä yhteyksissä. Mielisokea on esimerkiksi mies, joka näkee sohjoon kaatuneen mummon ja ilkkuu tätä sen sijaan, että auttaisi tämän pystyyn. Niin ikään mielisokeuteen viittaa se, että upporikas mies ei anna lapselle puuttuvaa 5-senttistä, että tämä saisi kaupasta haluamansa pehmolelun.

Mielisokeus on ilmiönä hyvin lähellä pahuutta. Kaikki mielisokeat ihmiset eivät suinkaan kulje kadulla tappamassa ja raiskaamassa ihmisiä, vaan suurin osa meistä on lievän mielisokeuden oireita joskus osoittanut.

Mielisokeus ei ole krooninen sairaus, vaan siitä on mahdollista parantua ryhtymällä hyväksi, oikeamieliseksi. Mielisokeuden vastakohtia ovat juurikin oikeamielisyys ja mielenrikkaus. Kuuluisa ihminen, joka ei ollut mielisokea, oli intialainen Äiti Teresa, joka kuoli syfilikseen viime kesäkuussa.

Mielisokeus ei ole konkreettinen, käsin kosketeltava abstrakti asia tahi esine, vaan sairaus eli käsite tai idea. Sitä ei voi nähdä, joten käsite on käsitteenä vähintäänkin häilyvä.

Laite on suomen kielen substantiivi. Tämän kylmän tosiasian asiayhteyttä mielisokeuteen ei toistaiseksi tunneta.


Enema.jpg Tämä lääketieteestä kertova artikkeli kärsii kroonisesta lyhytkasvuisuudesta.
Jaa tohtorin maagisesta nappipurkista nannaa kasvuhormonitasojen normalisoimiseksi.