Milla Magia

Milla kyrpiintyneenä, kuten aina.

Milla Topolini Mussolini, lempinimeltään Milla Magia (s. 1. joulukuuta 1908, Vesuvius – k. 14. helmikuuta 2007, Rooma) oli italialainen kommunistipoliitikko ja räjähdeteknikko. Hän tuli tunnetuksi kuuluisan Posauspommi-räjähteen keksijänä. Politiikassa hänet taas tunnettiin terrorisminkin keinoihin turvautuneena kapitalismin vastustajana, sekä varsinkin talousmoguli Roope Ankan verivihollisena. Poliittisesti Magia oli kommunisti. Hän oli myös tunnetusti järjestäytyneen rikollisuuden (mafia) vastustaja. Magia jopa yritti nostaa 1960-luvulla Roope Ankan oikeuteen suhteistaan Corleonen mafiaperheeseen. Magia profiloitui myös 1940-luvulla Benito Mussolinin hallinnon kriitikkona.

NuoruusMuokkaa

Milla Topolini Mussolini syntyi Vesuvius-tulivuoren lähistöllä olleessa mökissä. Hän oli neljälapsisen perheen toiseksi nuorin lapsi, sekä ainoa tytär. Hänen vanhempansa olivat Vincenzo Mussolini (1871–1913) ja Apollonia Mussolini (1880–1968). Millan veljet olivat Aldo (1902–1964), Vittorio (1905–1998) sekä Alfonso (1910–1989). Isä-Vincenzo kuoli Millan ollessa 4-vuotias. Tällöin perheen äiti joutui käymään kahta työtä, mikä osoittautui rankaksi. Lopulta perheen äiti joutui sairaalaan ylityöllisyytensä takia, ja lapset joutuivat koulukotiin. Tuolloin 10-vuotias Milla osoittautui pikkutarkaksi henkilöksi. Hän piti kaikesta pikkuesineiden näpräilystä.

Milla muutti asumaan omaan kotiin joulun alla 16-vuotiaana, 1924. Hän meni naimisiin vuonna 1927 liikemies Hyman Rothin kanssa. Millalle kuitenkin paljastui, että Roth kuului kuuluisaan Corleonen mafiaperheeseen. Lisäksi Roth oli väkivaltainen aviomies, ja hän hakkasikin Millaa. Hän ei uskaltanut tehdä ilmoitusta poliisille mafiakoston takia. Mafia myös hallitsi tuolloin paikallisia poliisivoimia.

PolitiikkaMuokkaa

VankeusaikaMuokkaa

Lopulta Roth jätti Magian. Sen jälkeen Magia alkoi opiskella politiikkaa ja kiinnostui kommunismin opeista sekä räjähdetekniikasta. Hän ryhtyi poliittiselle alalle 1930-luvun loppupuoliskolla. Kuitenkin Benito Mussolini hallitsi tuolloin Italiaa, ja Magia joutui vankilaan. Hän kirjoitti kokemuksistaan poliittisena vankina kirjan Kommunismi: mahdollisuus Euroopalle. Kirjaa piti kirjoittaa salassa, koska vartijat olisivat polttaneet kirjan, ja kiduttaneet Magiaa. Kirjasta tulikin menestys sodan päätyttyä.

Milla osoittautui hankalaksi vangiksi. Hän ei antanut karjuvien vartijoiden pompottaa itseään, vaan teki kaiken omalla tavallaan, eli hitaasti, ja nopeasti silloin, kun huvitti. Tekojensa vuoksi Milla istui monta kertaa eristysselleissä, mutta selvisi. Muut vangit pitivätkin häntä sisukkaana naisena. Vankeutensa aikana Milla yritti paeta vankilasta kuusi kertaa. Neljä kertaa hän pääsi ulos vankilasta, mutta lopullisesti pakoon hän ei kertaakaan päässyt. Palkkiona aina seurasi julma kuritus, mutta Milla kesti. Millaa yritettiin raiskata vankeusaikana muutaman kerran. Yksikään yritys ei silti onnistunut, sillä Milla tunki sisälleen yleensä jonkin esineen, kuten vaikka saippuan, jolloin raiskaus oli mahdoton. Milla vapautettiin vankilasta 1945, hieman ennen toisen maailmansodan loppua.

Kommunismin puolestapuhujaMuokkaa

Heti maailmansodan loputtua Magia alkoi arvostella pilallehemmoteltuja kapitalisteja Italian tasavallassa. Myös Roope Ankka joutui ankaran arvostelun kohteeksi, vaikkei kyseinen henkilö ollutkaan pilallehemmoteltu, vaan päin vastoin sangen kova luu. Magian veli Aldo Mussolini oli myös yksi sen ajan mafian vastustajista. Hänet kuitenkin murhattiin 1964 (ilmeisesti Corleonen mafiaperhe). Tällöin Magia alkoi vastustaa mafiaa, ja syytti julkisuudessa mm. Roope Ankkaa tämän mafiasuhteista. Magian epäillään olleen muutaman teknisesti edistyneen äärivasemmistolaisen terrori-iskun taustalla 1960-luvulla. Lopulta Italian mafia eli La Cosa Nostra yritti surmata Magian kolme kertaa. Yksikään keino ei onnistunut.

Myöhempi uraMuokkaa

Magia jättäytyi politiikasta 1970-luvulla. Tällöin häntä alkoi taas kiinnostaa räjähdetekniikka, ja hän suunnitteli ja rakensi omin käsin uraauurtavan pommin, jonka nimesi Posauspommiksi (La Patapumbomba). Magia patentoi posauspommin vuonna 1973, ja sitä myytiin yli miljoona kappaletta.

Magia muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Vesuviuksen vuorella olevalle mökille 1979. Hän sairastui syöpään vuonna 1984, mutta selvisi. Magiaa pidettiin viimeisinä vuosikymmeninään usein hieman hassahtaneena, ja hänen huhutaan esimerkiksi alkaneen samaistua liikaa kuningas Midakseen. Erimielisyydet ja valonarkoihin tapauksiin molemmilta puolilta johtaneet konfliktit tiettävästi jatkuivat disneylandilais-calisotalaisen liikemiehen Roope Ankan ja julkisuudesta vetäytyneen Magian välillä. Magia joutui muuttamaan vanhainkotiin vuonna 1999 horjuvan terveytensä takia.

Milla Magia kuoli roomalaisessa vanhainkodissa 98 vuoden iässä vuonna 2007. Magialle on pystytetty kunniamonumentti Neuvostoliittoon ja Italiaan.

TeoksetMuokkaa

  • Kommunismi: mahdollisuus Euroopalle (1939)
  • Taisteluni Mafiaa vastaan (1965)
  • Keskeiset loitsut, maagiset keitokset ja räjähdetekniikan innovaatiot (1980)
  • Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (1986)
  • Hermeettiseen perinteeseen asemoituminen ja alkemistiset reseptit Julius Evolan tuotannossa (väitöskirja, 1988)
  • Elämäni ja taisteluni sosialismin puolesta (2003)

Katso myösMuokkaa

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.