”"Muhoksella muutkin kummat, sammakotkin sarvipäitä"”

~Vanha muhoslainen sananlasku

Muhos on Suomen kunta, jossa asuu n. 8 800 ihmistä sekä jokunen kylmälänkyläläinen. Muhos sijaitsee Oulusta puoli tuntia itään. Ruuhka-aikaan voi mennä tuntikin.

HistoriaMuokkaa

Sanan Muhos eieieieiee jooo kyll näin on arvellaan tarkoittavan kiljun tekemiseksi valmistettua mäskisoosia, joka on alkanut jo mukavasti kuplimaan ja lämpenemään[1]. Ensimmäiset ihmiset saapuivat Muhoksen seudulle jo kivikaudella. Muhoksen Pyhänsivun kylästä onkin tavattu yksi Pohjois-pohjanmaan huomattavimmista kivikautisista asumuksista. Tänä päivänä jäljellä ei ole muuta kivikautista, kuin paikallisen ravintolan vakioasiakkaiden luolamiesmäiset käytöstavat.

LuontoMuokkaa

Muhoksen pinta-alasta noin 60% on suota. Muhoksen läpi virtaa Oulujoki, joka ennen olikin nimensä mukaisesti joki. Nykyisin se on voimalaitoksia täynnä oleva pitkulaisen muotoinen säätelyallas, jossa kalat eivät viihdy. Oulujokeen laskee Muhoksen kohdalla ruskeavetinen Muhos-joki, joka ei ole paljon Plaanaojaa kummoisempi puro. Huomionarvoinen seikka on sekin, että oululaiset juovat muhoslaisten kusta.

KylätMuokkaa

Muhoksen kyliä ovat mm: Vilukylä, Suokylä, Pieruperä, Rykimärinne, Lakkapää, Soso, Pällinkuu, Pöllölaakso, Pikku-Moskova, Minkkitarha, Helvetinrinne ja Smurffikylä.

UrheiluMuokkaa

Muhoksen yleisurheilukenttä on Suomen- ja Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä se on naamioitu ovelasti saviseksi pelloksi. Rankkasateen jälkeen vesi peittää perunanvarret, jolloin urheilukenttä muistuttaa erehdyttävästi maauimalaa. Urheilun tukemiseen ei liikene kunnalta varoja, koska vanhoillislestadiolais-keskustalais-hallituksen vakaumuksen mukaan urheilu on syntiä, epäterveellistä ja turhanpäiväistä. Lisäksi muhoslaiset vastustavat vaistonvaraisesti kaikkea kehitystä. Muhoksella on pelattu aikoinaan pesäpalloa jopa pääsarjatasolla, kunnes Muhoksen Pullosalamat putosi Superpesiksestä vuonna 1994. Jälkipelejä pelataan kuitenkin ABC-kahvilassa vielä tänäkinpäivänä.

MuutaMuokkaa

"Muhoksella muutkin kummat, sammakotkin sarvipäitä" (Vanha Muhoslainen sananlasku). Ei tiedetä mistä sanonta on peräisin tai kuka sen on keksinyt, mutta alkoholilla ja/tai vahvoilla lääkkeillä on epäilemättä osuutta asiaan.

ViitteetMuokkaa

  1. Yli-Peelola, Urmas: "Suomen paikannimistön etymologia", Oulun Yliopiston Nollatutkimusinstituutin julkaisusarja, 1993, sivu. 793.