Musta huumori

Mustaa huumoria ei tule sekoittaa mustien huumoriin.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Musta huumori.

”Miks etiopialaisella lapsella on nii laihat kädet ja iso vatsa? - Liia paljo safkaa, liia vähä duunii. Huumori, sitä pitää olla.”

~Tommi Korpela kertoo vitsin

”Mikä ero on Bostonin maratonin pommittajalla ja Hitlerillä? - Bostonin pommittaja päätti rodun.”

~Lingvistiset ongelmat sattuvat usein huumorin tielle

”Mitä Michael Jackson teki lastentarhan ruokalassa? - Etsi jotain pientä suuhunpantavaa.”

~Demin palstoilta

Musta huumori (eng. Dark humo(u)r) on yksi lukuisista, ihmiskuntaa moraalisesti kaksijakavista, huumorin alalajeista. Puhtaaseen huumoriin kykenemättömällä Hikipedialla on taipumus korvata kaikki mahdollinen tällä kyseisellä huumorilla, korvatakseen artikkeleidensa komedisuuden valitettavan absentismin. Musta, siis selvästi törkyinen huumori adaptoituu saastaisessa muodossaan vallan mainiosti Hikipedian muuhun paskamassaan, jota ylläpitäjät yrittävät alati paikata ironialla tai kenties sarkasmilla, jos sellaiseen mielikuvitus suinkin yltää. Tikkinä toimii myös absurdius, joskin tämä vain viivyttää toilailuista vastuuseen joutumista.

Humoristisen vuorovaikutuksen musta lammas aiheuttaa uhrissaan apperseption yhteydessä moraalittoman mielen huojennuksen, josta ei voi kun moittia ymmärtäjää. Täysin brutaaliin ja dionyysiseen hurmostilaan tähtäävä musta huumori on viinaakin pahempi kansantauti, jota monet filosofit ovat aikoinaan yrittäneet antibiooteinkin poistaa ihmismielestä, joskin varsin heikoin tuloksin. Hyvän elämän kanssa yhteensopimaton käsite viljelee vihamielisyyttä tänäkin päivänä niin lapsissa kuin lapsentasoisissa aikuisissakin.

Semantiikan kannalta musta huumori painottuu eksentrisen murhanhimoiseen vahingoniloon sekä välinpitämättömyyteen, mikä juontaa juurensa yksilöllisyyden korostamiseen, eksklusoiden kaiken tunteen lisäksi järjen. Tämä varsin egosentrinen aspekti on tarkoituksellisesti koodattuna humoristiseen sisältöön, mikä ponnahtaa kerrassaan silmille tarpeeksi syventyneessä antropologisessa tutkimuksessa. Amoraalinen, rationaalisuutta karttava eksistentialistinen viestintä johdattaa meidät Stephen Hawkinginkin mukaan lopulta täydelliseen tuhoon, viimestään emotionaalisuuden päädyttyä kriittiseen valoon koomisen heresian intervention seurauksesta.

Mustat humoristitMuokkaa

 
Mustaa humoristia ei tule sekoittaa... noh.. mustaan humoristiin.

”Mikä on holokaustiakin pahempi asia? - kuusi miljoonaa juutalaista!”

~Adolf Hitler, yksi uuden ajan tunnetuimpia mustia humoristeja


Mustat humoristit ovat ammatikseen mustaa huumoria hyödyntäviä koomikko -eliön alkumuotoja. Niiden solurakenne on samankaltainen, vain nimitys on eri. Yhtä saastaisia ne kuitenkin ovat. Toisaalta musta huumori voi olla lavalla vain sivuesitys, jota se oli varsinkin Adolf Hitlerin vuoden 1939 maailmankiertueella. Se on kuitenkin pienissäkin määrin tappavaa ja voi johtaa uran ennenaikaiseen loppumiseen, mistä oli valitettavasti Hitlerinkin kohdalla kyse.

Mustat humoristit vetävät puoleensa sen lumoamia, saastuneita mieliä. Kokoontumisia pidetään esimerkiksi juottoloissa, missä ihmisten mielistä on myrkyllisten substanssien seurauksena helpompi saada ote. Toisaalta lavana voi toimia valtionkin rakennus ja esiintyjä voi olla yhtä pelle, kuin mitä kellarikeikkailijatkin. Tästä esimerkkinä vaikkapa Suomen eduskunta, joka komiikan instituutiona ajaa Suomessa kaikkien pellejen oikeuksia. Toinen suuri valtiontasoinen pelle oli aikoinaan Kim Jong-il, jonka vitseille ei yksinkertaisesti voinut olla nauramatta!