Ohje:Ylläpitäjän ohje

Tämä sivu sisältää ohjeita Hikipedian innokkaille ylläpitäjille. Sivulla opastetaan käyttämään keskeisiä Hikipedian ylläpitotyökaluja, jotta on sitten jotakin, johon viitata, kun ylläpitäjä on vahingossa poistanut etusivun.

Huom. Tärkeä ohje tuoreille ylläpitäjille on poistetulla sivulla Ohje: Varoitus ylläpidolle. Älä palauta sitä.

Huom. 2. Siirry viimeistään ylläpitäjänä käyttämään https://-alkuista osoitemuotoa (https://hiki.pedia.ws tai https://hikipedia.info/). Sivuston oletuksena tyrkyttämästä http://-versiosta sivullinen voi otollisissa olosuhteissa päästä kaappaamaan tunnuksesi ja ryhtyä sotaisaksi vastaylläpitäjäksi.

Asiat, jotka ylläpitäjän kannattaa tehdä

 • Mikäli et ole rekisteröityessäsi ilmoittanut sähköpostiosoitettasi, ilmoita se viimeistään nyt (mikäli sivuston koneisto antaa tehdä niin). Kukaan muista ylläpitäjistä, käyttäjistä tai byrokraateista ei saa osoitettasi tietoonsa, mutta on tärkeää, että saat salasanasi takaisin, mikäli pikainen dementia iskee. Saat myös kivoja kirjeitä ohjelmistolta, mikäli kyttäämiäsi sivuja muokataan.
 • Vaihda asetuksistasi Tuoreet muutokset -lista näyttämään vähintään 250 viimeistä muokkausta, sillä usein roskat jäävät havaitsematta, kun kukaan ei jaksa vilkaista muokkauksia tarpeeksi pitkälle.
 • Laita Hikipedia aloitussivuksesi ja mieluiten kirjoita osoite vielä keltaiselle muistilapulle tietokoneen lähistölle ja lompakkoon.
 • Lue Käyttäjä:American Dream Denial -pseudonyymin takaa kirjoitettu opaskirja Jesus Cristus (Hikipedian käyttäjä), joka käsittelee oikeaa tapaa toimia uusien käyttäjien kanssa.

Virtsan tyhjentäminen päästä

Virtsan nouseminen päähän on melko yleinen ylläpito-ongelma, joka vaikeuttaa muita päivittäisiä rutiinitoimintoja. Mikäli Kun kohtaat tällaista itsessäsi, toimi seuraavasti:

 1. Avaa vasemman korvalehden takana oleva luukku ylläpitäjän kolmioavaimella.
 2. Käännä sulkuhana vaaka-asentoon.
 3. Paina painiketta B niin kauan, että painemittari näyttää 1 bar. Painikkeen painaminen aiheuttaa voimakkaan virtsasuihkun paineen ollessa kova.
 4. Käännä sulkuhana pystyasentoon.
 5. Sulje luukku.

Muokkausten palauttaminen

Tämä on jokapäiväinen ja tarpeellinen teko, sillä Hikipedia rapistuu oikeasti silmissä, mikäli joku ei katso 12-vuotiaiden perään. Palauttaminen tapahtuu kolmella tavalla: käyttäjän muokkausluettelosta tai artikkelihistoriasta. Ensimmäinen on kätevä massamuokkaajavandaalien torjuntana, toinen kaikkiin muihin tilanteisiin. Kolmas vaihtoehto on muokkauksen kumoaminen käsin, joka onnistuu myös tavalliselta käyttäjältä.

Palauttaminen käyttäjän muokkaussivun kautta

 1. Mene käyttäjän sivulle ja klikkaa käyttäjän muokkaukset -linkkiä vasemmalla olevassa toimintovalikossa. TAI Klikkaa käyttäjänimen perässä olevaa muokkaukset-linkkiä Tuoreet muutokset -sivulla.
 2. Mikäli käyttäjän tekemä versio on tuorein artikkelista oleva versio, sen voi palauttaa klikkaamalla [palauta].

Palauttaminen artikkelihistorian kautta

 1. Mene artikkelin historiasivulle ja valitse artikkelin uusin versio sekä edeltävän käyttäjän tekemä versio.
 2. Voit kumota muokkauksen [palauta]-linkistä, joka näkyy oikealla olevan version yläpuolella.

Huomaa! Palauttaminen kahdella yllämainitulla tavalla kumoaa kaikki saman käyttäjän peräkkäin tekemät muutokset. Sillä ei voi palauttaa sivuja usean käyttäjän muokkausten yli. Myös mikäli sama käyttäjä on tehnyt monta muutosta peräkkäin ilman, että muut käyttäjät ovat tehneet muokkauksia, ja haluat palauttaa niistä vain viimeisimmän, niin palauttaminen kumoaa silti kaikki käyttäjän tekemät viimeisimmät versiot ja palauttaa artikkelin siihen versioon, joka on jonkin eri käyttäjän tekemä. Tarkista siis, että palauttaminen meni toivomallasi tavalla.

Mikäli artikkeleita pitää palauttaa usean version taakse, joudut tekemään palauttamisen käsin.

Massamuokkausten palauttaminen hiljaa ja siististi

Massavandalisoinnin yhteydessä muokkaukset voi palauttaa hiljaisesti ilman, että palautuksesta ja alkuperäisestä vandalisoinnista tulee merkintää Tuoreet muutokset -sivulle. Hyshys-palautus toimii siten, että vandaalia koskevan Käyttäjän muokkaukset -toimintosivun osoitteeseen lisätään pätkä &bot=1:

http://hiki.pedia.ws/wiki/Special:Contributions?target=Sankaritar_XII&bot=1

tai ?bot=1, jos osoite on muotoa

http://hiki.pedia.ws/wiki/Toiminnot:Muokkaukset/Sankaritar_XII?bot=1

Tämän jälkeen yksinkertaisesti naputtelet [palauta]-linkkejä ja ihmettelet, miksi artikkelien sotkeminen vaatii aina pari painallusta palauttamista enemmän.

Muokkauksen merkitseminen tarkastetuksi

Tuoreet muutokset -sivullesi on yhtäkkiä alkanut ilmestyä outoja punaisia huutomerkkejä (!). Ne kertovat ylläpitäjälle, että joku on tehnyt muokkauksen, mutta yksikään ylläpitäjä ei ole tarkastanut sitä. Käy artikkelin historiassa Tuoreet muutokset -sivun ero-linkistä, niin voit todeta asiallisen muokkauksen tarkistetuksi klikkaamalla [merkitse tarkastetuksi] -linkkiä. Tällöin huutomerkki häviää, ja muut ylläpitäjät tietävät, että joku on käynyt vilkaisemassa muokkausta ja toteamassa sen sopivaksi. Tarkastaminen tallentuu lokiin.

Jos tarkistuslinkkiä ei näy vertailusivulla, muista, että oleellista on nimenomaan se, että tarkastettavaan versioon mennään Tuoreet muutokset -sivun (ero)-linkistä.

Tuoreet muutokset -sivun ylälaidasta voi vielä erikseen määrittää, haluaako piilottaa näkyvistä tarkastetuiksi merkityt muutokset. Uuden artikkelin voi merkitä tarkastetuksi menemällä artikkelin ensimmäiseen versioon ja painamalla sivun oikeassa alalaidassa olevaa [merkitse muokkaus tarkasteluksi] -linkkiä.

Tarkastaminen on tehokas ja hyvä tapa vahtia Hikipedian hidasta tuhoutumista. Sen ikävä puoli on, ettei juuri kukaan ominaisuutta jaksa käyttää.

Artikkelin poistaminen

Olethan lukenut ja mielellään hieman sisäistänyt poistokäytäntöjä? Mikäli sivu on turhuutta, sen voi poistaa. Toimi sen jälkeen seuraavasti:

 1. Mikäli artikkeli on merkitty roskaksi, tarkista silti artikkelin historiasta, ettei kunnollista sivua ole ensin sotkettu ja sitten merkitty roskaksi poistajan hämäämiseksi.
 2. Paina yläreunan poista-välilehteä.
 3. Kirjoita yhteenvetolaatikkoon selkeä syy, ettei käyttäjän tarvitse udella sitä myöhemmin.
 4. Poista sivu. Poisto tallentuu lokiin.

Artikkelien massapoistaminen

Mikäli botti, näppäimistöllä tassutellut lemmikkieläin tai liian vähän kotiläksyjä saanut tokaluokkalainen luo ilkeyksissään suuren määrän roskasivuja, ne on mahdollista poistaa tähän erikseen tarkoitetulla työkalulla.

 1. Mene toimintosivulle Nuke ja syötä muokkaajan käyttäjätunnus tai IP-osoite kenttään.
 2. Paina lähetä kysely (tämä ei poista vielä mitään).
 3. Merkitse listalta poistettavat artikkelit ja anna poistolle syy.
 4. Paina uudelleen lähetä kysely, jolloin artikkelit poistetaan. Poistot tallentuvat lokiin.

Poiston kumoaminen

Vaikka olisit ovela ja poistaisit kunnon artikkelin, joka ei miellytä sinua, siitä jää silti kopio muiden ylläpitäjien katsottavaksi ja tarpeen mukaan palautettavaksi. Järki siis käteen poistoja tehdessä. Artikkelin manaaminen takaisin syvyyksistä tapahtuu näin:

 1. Mene Poistettujen sivujen selaus -sivulle (löytyy toimintosivuvalikosta)
 2. Valitse etsimäsi artikkeli, jolloin näet sivun poistot, poistajat ja arkistoidut versiot. Voit esikatsella versioita tuuppimalla päivämääriä.
 3. Valitse ne versiot, jotka haluat palauttaa. Uusin valitsemasi jää näkyviin, mutta muut tulevat artikkelin historiasivulle. On siis ihan hyödyllistä valita kaikki paitsi pahimmin vandalisoidut muokkaukset.
 4. Anna syy ja varaudu puolustamaan näkökantaasi.
 5. Palauta sivu. Palautus tallentuu lokiin.

Käyttäjän estäminen

Tämä on terapeuttista ja kivaa eikä siitä yleensä ole mitään hyötyä. Hikipediassa on estokäytännöt, mutta seuraavillakin pääset jo alkuun:

 1. Valitse Tuoreet muutokset listalla käyttäjän nimen, keskustelun ja muokkausten perässä oleva linkki estä. Tai mene käyttäjän sivulle ja valitse esto sieltä. Tai mene suoraan sivulle Toiminnot:Blockip.
 2. Mikäli saavuit estosivulle käyttäjäsivun tai Tuoreiden muutosten kautta, käyttäjänimi tai IP-osoite on jo valmiina. Valitse eston kesto. Käytä järkeä. Älä käytä ikuisuusestoja IP-osoitteiden kanssa, sillä niiden (IP-osoitteiden, ei estojen) käyttäjät vaihtuvat. Jos eston pituus on yli viikko, sinulla täytyy olla jo painava syy. Viikkoa pidempiä estoja ei pitäisi antaa hyväntahtoisille ensikertalaisille.
  • Älä missään nimessä yritä IP-osoitesarjojen estoa, mikäli et ymmärrä tarkkaan sen toimintaa.
 3. Anna eston syy. Syy näytetään käyttäjälle, kun hän yrittää tehdä muokkausta, joten sen ei ehkä kannata olla muotoa "Hehe, kattokaa ku estin ton mulkun ku oon ylläpitäjä!"
  • Mikäli haluat olla armollinen, voit sallia IP-osoitteella aloittelevan muokkaajan luoda käyttäjätunnuksen estämällä ainoastaan anonyymit.
  • Mikäli haluat olla sadisti, voit estää käyttäjätunnuksen luonnin.
 4. Estä käyttäjä. Esto tallentuu lokiin.

Eston poistaminen

Eston poistaminen tapahtuu Lista estetyistä IP-osoitteista -sivulla. Valitse poistettava esto ja anna syy tekosillesi. Eston poisto tallentuu lokiin.

Sivujen suojaaminen

Sivujen suojaaminen on ikävää kaikkien kannalta, koska se rajoittaa mahdollisten oikeasti luovien ihmisten pääsyä materiaaliin. Sivuja voi suojata niin, että niitä pääsevät muokkaamaan käyttäjät, joiden tunnus on ollut voimassa vähintään neljä päivää, tai niin, että vain ylläpitäjät voivat muokata niitä. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat keskeiset sivut, kuten etusivut, jotkut ohjesivut sekä elintärkeimmät tai laajasti käytetyt mallineet. Suojaamista ei pidä ylikäyttää, ja suojauksia voi poistaa kokeeksi artikkeleista – jospa tilanne vaikka olisi rauhoittunut. Suojaaminen tapahtuu näin:

 1. Mene suojattavaan artikkeliin.
 2. Klikkaa yläreunan välilehteä suojaa.
 3. Valitse suojauksen taso. Voit halutessasi valita siirtosuojaukselle eri tason
 4. Kirjoita syy.
 5. Suojaa sivu. Suojaaminen tallentuu lokiin.

Suojauksen poisto tapahtuu muuttamalla sivun suojaus tasolle (ei rajoituksia).

Materiaalikuittaus ja virkapuku

Ylläpitäjä vastaa itse virkapukunsa siisteydestä pesemällä sen säännöllisesti ja toimimalla järkevästi sekä perustelemalla toimintansa. Ylläpitäjän olisi myös hyvä osata ulkoa väärinpäin ja oikealta vasemmalle MediaWiki-pesukoneen peruskäyttö. Myös mielipiteensä ilmaiseminen muille ja varsinkin sitä kyseleville auttaa virkapuvun puhtaanapidossa. Muun materiaalin voi noutaa virka-aikana Uncyclomedian toimistosta kuittausta vastaan. Ylläpitäjän peruspakettiin kuuluvat:

 • Kestovaippasetti
 • Pippurisumute
 • Zen ja piilovittuilun taito -opaskirja
 • Kolmioavain
 • Ulkomuistiin asennettava kirjoitusohje
 • {{K ylläpitäjä}}-malline
 • Nöyryys & Terve järki

Materiaalin kuittaus ei tallennu lokiin.