Ohmimakkara

Stop.png
Tätä artikkelia ei suositella kenellekään, ei varsinkaan sinulle.

Ohmimakkara tai sähkömiehenmakkara on makkaraa, joka on kuumennettu johtamalla sähkövirtaa sen läpi. Nimensä tämä ruokalaji on saanut Ohmin laista, johon valmistusmenetelmä perustuu. Valmistusmenetelmän vaarallisuudesta ja sen aiheuttamasta metallisesta sivumausta johtuen ohmimakkaraa valmistetaan lähinnä näytös-, kokeilu- ja huvitarkoituksissa.

Useimmiten ohmimakkaran valmistuksessa käytetään verkkojännitettä, joka kytketään makkaran päihin kahden haarukan, naulan tai muun metallipiikin avulla. Makkara toimii virtapiirissä vastuksen tavoin, eli se johtaa hieman sähköä. Makkara lämpenee teholla, joka on sen läpi kulkevan virran ja makkaraan vaikuttavan jännitteen tulon suuruinen eli kaavan mukainen. Makkaran resistanssi pienenee valmistuksen edetessä, jolloin sen läpi kulkeva virta kasvaa samoin kuin lämmitysteho. Siksi on tärkeää katkaista virta ennen sen kasvamista niin suureksi, että makkara alkaa savuamaan tai sulakkeet palavat.

VAROITUS: Tämä sähköinen makkaranvalmistusmenetelmä saattaa olla hengenvaarallinen muun kuin sähköalan ammattihenkilön käyttämänä.

Muista vastaavia "työmiehenmakkaroita" ovat kuumailmapuhallinmakkara (makkara kuumennetaan kuumailmapuhaltimella), tohotinmakkara eli rakennusmiehenmakkara (makkara kuumennetaan nestekaasulämmittimellä) ja pakosarjamakkara (makkara tungetaan foliossa kuuman pakosarjan päälle tai väliin, mielellään ei kättä, mutta oman valinnan mukaan).

ReseptiMuokkaa

Ohmimakkara on yksi monista espoolaisista perinneruoista. Sitä valmistetaan seuraavasti:

  1. Otetaan lenkkimakkara ja isketään sen molempiin päihin haarukka.
  2. Kytketään hauenleuoilla molempiin haarukoihin sähköjohto.
  3. Kytketään sähköjohdot seinään tökkeliin.
  4. Mikäli kaikki talon sulakkeet eivät samantien pala, kuuluu särisevä ja rätisevä ääni, kun makkaran sisäinen resistanssi nostaa makkaran lämpötilan niin korkeaksi, että se kypsyy muutamassa sekunnissa.
  5. Kun makkara on kypsä, otetaan sähköjohdot pois seinästä ja haarukat pois makkaran päistä (tässä järjestyksesssä, tampio!).
  6. Nautitaan sinapin ja ranskanperunoiden kera. Mahdollisen otsonin sivumaun ei anneta häiritä.

Aiheesta muuallaMuokkaa