Rutto on Yersinia pestis -nimisen pöpön aiheuttama tauti, jota yleisesti pidetään suunnilleen yhtä harmittomana kuin ebolaa, lintuinfluenssaa tai SARSia. Se siis on tauti, jota kukaan ei nykypäivänä enää jaksa edes tutkia.

Ruttopöpö viihtyy rottien kirpuissa, josta se leviää rottien vereen, ja ihmiseen rotan puremasta. Ruton voi siis saada, jos pitää rottia lemmikkeinä, kuten Pink Floyd. Se, että katolinen kirkko joskus vuonna miekka ja kilpi piti kissoja Saatanan ruumiillistumina, edisti aikoinaan ruton leviämistä huomattavasti. Niinpä keskiajalla tunnetaan monia ruttoepidemioita, tunnetuimpana 1300-luvun epidemia, jota kutsutaan yleisesti nimellä "musta surma", sillä se aiheutti luonnollista darwinistista karsintaa ylikasvaneessa ihmispopulaatiossa kitkemällä heikoimmat yksilöt ja jättäen jäljille vain terveimmät.

Ruttoepidemiat edistivät ulkoilua ja liikuntaa, sillä ihmiset lähtivät keskiaikaisista ahtaista, kapeista, haisevista ja saastaisista kaupungeista ruttoa pakoon maaseudun rauhaan ja raittiiseen ilmaan. Muunmuassa Giovanni Boccaccio kertoo tällaisesta reippaasta nuorten ulkoilutapahtumasta kirjassaan Decamerone. Toki rottia oli maaseudullakin, mutta siellä oli myös kyykäärmeitä, kettuja, pöllöjä, susia, karhuja, bandiitteja ja muita ravintoketjussa rottia ylempänä olevia olentoja.

Keskiajalla Suomessa rutto rakasti Turkua ja mellasti lähinnä vain siellä. Rutto kyllästyi Turkuun 1970-luvun lopulla ja palasi julkisuuteen seuraavan kerran 1979–1980 tienoilla Suomussalmella. Rutto kuitenkin hiipui sielläkin 1990-luvun loppuun mennessä mutta elää vielä paikallisten muistissa. Tiettävästi joillakin olisi yhä Ruttoa tallella C-kaset(e)illa, mutta kasetteja ei ole näkynyt vuosiin.

Mitä teet, jos epäilet ruttotartuntaaMuokkaa

Aivan ensimmäisenä katso lääkekaappiin ja etsi sieltä kaikki antibiootit. Rutto on bakteeritauti, joten siihen purevat [ainakin jotkut] antibiootit. Yleisesti pidetään hyvänä ideana sekoittaa yhteen kaikki kaapista löytyvät lääkkeet vaikkapa vodkaan ja tehdä niistä antipöpöcocktail - toivoen, että ainakin joku niistä lääkkeistä toimii.

Tämän jälkeen mene sänkyyn ja pyydä jotakuta ystävääsi antamaan sinulle injektioruiskulla jotakin opiaattia, kuten heroiinia. Tärkeintä tässä vaiheessa on olla comfortably numb. Tauti joko menee ohi parissa päivässä tai sitten siihen kuolee. Varaa viereesi jokin väline, kuten revolveri, jolla on helppoa tehdä tuskaton itsemurha, mikäli näet mustaan viittaan pukeutuneen luurankomiehen, jolla on maataloustyökalu. Mikäli oireet eivät häviä kahdessa päivässä, todennäköisesti olet joko parantunut (ja saanut immuniteetin) - tai sitten vaihtanut hiippakuntaa.

Voithan tietysti aina myös harkita lääkäriin menoa, mutta varmistaudu, että sinulla on voimassa oleva hoitovirhevakuutus.


  Tämä lääketieteestä kertova artikkeli kärsii kroonisesta lyhytkasvuisuudesta.
Jaa tohtorin maagisesta nappipurkista nannaa kasvuhormonitasojen normalisoimiseksi.