Suola
Salt.jpg
Suolaa koneeseen
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: NaCl
Järjestysluku: 7647-14-5
Sulamispiste: 802°C
Kiehumispiste: 1 440°C
Tiheys: 2,164 g/cm3

Suola, oikeammin ruokasuola, on pääasiassa natriumkloridista koostuvaa kiteistä ainetta jota ilman kaikki maistuisi pahvilta. Sitä tavataan luonnonvaraisena etenkin meressä ja kallioperässä, ja pääasiassa sitä käytetään mausteena. Etelä-suomessa suolaa kylvetään myös teiden peitoksi, etenkin talvisaikaan. Syytä tähän ei tiedetä, mutta epäillään, että Helsinkiläisillä olisi tapana nuoleskella tieosuuksia.

Suola luonnossaMuokkaa

Luonnossa suolaa esiintyy esimerkiksi merivedessä. Valtamerissä sitä on noin 3–4%, mutta suolajärvissä, kuten Kuolleessameressä jopa 30%. Sitä esiintyy myös kallioperässä sekä suola-aavikoilla. Käytännön tarpeisiin suolaa saadaan suolakaivoksista, joissa sitä louhivat kääpiöt. Kääpiöiltä kaivostoiminta sujuu ihan luonnostaan, ja louhintaa säestävät usein hilpeät "Hei hoo!" ja "Härpätirällää!" -huudahdukset.

Suolan terveysvaikutuksetMuokkaa

Runsaan suolankäytön on todettu laskevan verenpainetta[1] ja suojaavan sepelvaltimotaudilta[2], aivohalvaukselta, erektiohäiriöiltä ja osteoporoosilta[3]. Kansainvälinen suolakaivosliitto ISMO pitää tärkeänä, että suolan käyttö saadaan maailmanlaajuisesti kaksinkertaistumaan nykyisestä. Suomen suolantuottajien liitto SSL on myös äskettäin esittänyt vaatimuksen, että viranomaisten tulisi säätää ruokien suolapitoisuuksille alimmat sallitut käyttöpitoisuudet.

Suolan merkitys murrospisteessäMuokkaa

Suolan on huomattu neutraloivan sokerin aiheuttama ikävä makeus. Puolestaan liian voimakkaan suolaisuuden voi neutraloida sokerin avulla. Tutkijat ovatkin kauan ihmetelleet, mistä suola oikeasti tulee. Nyt on selvinnyt, että suola tehdään valkoisista ja sokeri mustista shakkinappuloista. Tämä selittää sen, miksi suola ja sokeri kykenevät kumoamaan toisensa. Nappulat puolestaan ovat oikeiden, sodissa kuolleiden sotilaiden ilmentymiä. Platonin mukaan tämä on ainoa selitys sille, että nappulat vastaavat niin yksityiskohtaisen tarkasti oikeita sotilaita. Myös taloustieteilijät ovat ilmentymäteorian kannalla. Yleensä he perustelevat kantansa sillä, että kysyntää shakkinappuloista ei vain voi olla niin paljoa, että kukaan ihminen niitä viitsisi oikeasti tuottaa. Ja näin ollen nappulat syntyvät itsestään ihmisestä riippumattomien syy-seurausketjujen kautta. Samalla selviää, että mitä enemmän maailmassa soditaan, sitä paremmat edellytykset on valmistaa sokeria ja suolaa. Monien sotien ollaankin arveltu johtuneen siitä, että on haluttu lisätä sokerin ja suolan määrää. Esimerkiksi presidentti Bush antoi tiedotusvälineille Irakin sotaa edeltäneinä viikkoina useita kertoja seuraavan lausunnon: "Kakka ilman sokeria maistuu pahalle."

 
On myös empiiristä näyttöä siitä, että nappulat todella ovat henkien ilmentymiä.

ViitteetMuokkaa

  1. Jens Søren Badgerfield, D.Sc. "Suolaa, suolaa, enemmän suolaa" 2008 ISBN 978-3639138078, Suomen suolantuottajien liitto
  2. Dwarf Mining Association of Senegal, lehdistötiedote 13. tammikuuta 2002
  3. Tri. Traani Harppuuna-Rasvanen, Suomen tiesuolatukku Oy:n jäsenlehden pääkirjoitus kesäkuussa 2006