Supersankari

Supersankari on amerikkalaisten metkumaakarien sarjakuviin kehittelemä konsepti, jonka mukaan jopa tavallinen tavis (lue: sinä) voi olla mahtava heeros. Tämähän ei luonnollisesti pidä paikkansa ja on saanut lukemattomia typeriä amerikkalaiskakaroita hyppelemään alas katoilta rampauttaen näin itsensä.

Supersankarien historia ulottuu aina Teräsmieheen, joka pukeutumalla kirkkaan värisiin trikoisiin, esittämällä jotain muuta kuin on ja platonisella suhteellaan Lois Laneen asetti miehiset standardit kaikille pikkupojille ympäri maailman. Teräsmiehen jälkeen maailma sai nähdä Batmanin, eli nk. Kepakkomiehen, jonka mieltymys nahkaisiin univormuihin ja alaikäisiin poika-apulaisiin ei jäänyt kenenkään huomaamatta. Myöhemmin Marvel kehitteli lisää perverssejä supersankarikonsepteja perustuen em. hahmoihin, kuten Homohäkkimiehen ja Hulkin.

DuunitMuokkaa

Supersankarin ensisijainen tehtävä on piestä tavalla tai toisella henkisesti rajoittuneita rikollisia. Jokaisella supersankarilla on myös ns. nemesis, eli arkkivihollinen. Tämä arkkivihollinen on aina superroisto, ja supersankarin toissijainen tehtävä on melkein voittaa tämä ja päästääkin sitten viime hetkellä karkuun. Mikäli supersankari vahingossa pieksee arkkivihollisensa ja lähettää hänet vankilaan/ varjomaailmaan / manan majoille, hänen tilalleen joudutaan keksimään uusi arkkivihollinen. Tämän taas johtaa julkaisun menekin laskuun, joten ymmärrettävistä syistä supersankarien arkkiviholliset palaavat aina vain uudestaan ja uudestaan.

Supersankarin oletetaan myös pukeutuvan mahdollisimman kirkkaanväriseen pukuun ja naamioivan itsensä välttyäkseen julkiselta häpeältä, joka seuraa aikuisen miehen trikoisiin pukeutumisesta. Supersankareilla on monenlaisia hyödyllisiä voimia, joiden avulla hän voi surutta tuhota julkista ja yksityistä omaisuutta taistellessaan ”pahuutta” vastaan. Kukapa moraalinvartija tulisi kettuilemaan kaverille, joka nostaa veturin?

Tyypillistä supersankarille ovat myös monenlaiset seksuaaliset frustraatiot. Useimmat eivät koskaan ole kehittäneet minkäänlaista parisuhdetta ja tyytyvät pederastisiin suhteisiin (vrt. Batman). Onkin oletettavaa, että supersankarit purkavat seksuaalisen energiansa patoamisesta kehkeytyneet psykoosit hallitsemattomaan väkivaltaan jonka he kohdistavat psyykkisesti sairaisiin rikollisiin.

Tosielämän supersankareihin kuuluvat muun muassa Lauri Törni (ei sukua Lauri Tähkälle) alias Larry Thorne, kiinalainen Sūn Zǐ, supersankarillisen perverssi (mutta hyvin ihmismielen liikkeistä perillä oleva) Sigmund Freud, Gaius Julius Caesar, Gaius Julius Caesar Augustus, Hans Wind, Aleksanteri Suuri sekä Väinämöinen.

Fiktiivisessä kuvauksessa tunnetuimpia supersankareita lienevät se eräs hyppivä siili, ne toiset hyppivät veljekset Aku Ankka, Uskomaton Paavo, hampurilaisvaras (johtuen laihuudestaan jokapäiväisestä hampurilaisdietistä huolimatta), Jebus, paavi, Thor, Herkules sekä Jumala.

Aiheesta muuallaMuokkaa