Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.

”Vähintään puolet pitäisi heti ampua.”

~Olavi Mäenpää

”Susi on sudelle ihminen

~Susien sananlasku

”Auuuuuu...”

~Suden ulvontaa

”Auuuuuu...”

~Suden purema ihminen
Veitsillä täytetty pommi on suden suosikkiase, selviytymiskeino villissä luonnossa.

Susi (Canis lupus) on koiraeläin, joka kuuluu nisäkkäiden ja koiraeläinten joukkoihin. Se voi elää jopa 15-vuotiaaksi, mutta keskimääräinen elinikä on 6-10, mikä on sekin liikaa. Susi on koiraeläin kuten koirakin.

Suden ulkonäköMuokkaa

Sudet tappavat vain syödäkseen (väittävät jotkut), mutta syövät aina kun on mahdollista, joten ne ovat aina ylipainoisia. Tämän osoittaa sekin, että ne voivat painaa jopa yli 53 kg. Nartun keskipaino on 32 kg ja uroksen 40 kg. Sudet ovat ylipainoisia. Niiden ruumiin pituus on mielettömän ahmimisen tuloksena 100-140 cm. Hännän pituus taas on 35-50 cm. Sen vinot silmät taas ovat vinot. Niiden turkissa voi esiintyä hiukan laajahko kokoelma kirppuja sekä värejä: ruskean- ja kellanharmaa, valkoinen, punertava, ruskea tai musta, joidenkin väitteiden mukaan sininenkin, mutta epäillään näiden susien olleen hulluna siniseen maaliin. Hännän alla on usein myös ruskean- ja ureansävyistä suojaväriä.

Susi + ihminen (ihmissusi?)Muokkaa

Suteen suhtautuminen on perinteisesti ollut oikeaoppinen, mutta nyttemmin suteen on alettu suhtautua joissakin piireissä myönteisesti. Tietämättömien mielestä susi on hieno olento, koska se harrastaa perhe-elämää, saalistamista ravinnon toivossa, kotieläinten raatelua ja niiden tappamista, ihmisten tappamista, ihmisille kuuluvien riistaeläinten varastamista, ihmisten tappamista, yleistä pahuutta ja ihmisten tappamista.

Viisaammat ihmiset luulevat tietävät, että susi on paha. Susi kuitenkin muuttuu hyväksi kuoltuaan. Sutta pitää auttaa tässä muutoksessa mieluiten moottorikelkan ja metsästyskiväärin kanssa.

Etologien mukaan susi on muiden ns. alempien nisäkkäiden tavoin täysin moraaliton, ts. vaistonvarainen toimija, mutta mitäpä me korven jätkät niistä...

Levinneisyys ja käyttäytyminenMuokkaa

Sudet voivat esiintyä aika monimuotoisissa ympäristöissä. Laumojen reviirit voivat sijaita metsässä, tundralla, taigalla, kylien keskustassa, tasangolla tai vuorilla. Sillä on myös pari alalajia, 32, joista vain vähäinen määrä, 24, esiintyy Amerikassa. Venäjälläkin on hiukan susia, noin 30 000. Suomen susikannan koko on maalais"järjellä" mitattuna "aivan liian suuri". Muut arviot on todettava virheellisiksi sen vuoksi, että kaikki Suomen luonnontutkijat ja suurpetoasiantuntijat ovat loppujen lopuksi vain sudenhalaajahippejä, jotka ainoastaan polkupyöräilevät Helsingin keskustassa eivätkä tiedä mistään mitään. Ei tässä ruveta herraa höperehtimään.

Suomessa susi on yleisin metsäneläin. Kehä III:n ulkopuolella jokaisen talon pihaan mahtuu vähintään kymmenpäinen susilauma. Susi syökin yksinomaan ja ainoastaan juoksulankaan jätettyjä koiria, vartioimattomia lampaita, isoäitejä ja pieniä, punamyssyisiä lapsia (olivatpa nämä juoksulangassa tai eivät). Sudet saalistavat laumoissa väsyttämällä takaa-ajossa saaliseläimensä. Tosin isot ja pahat yksilöt puhkuvat ja puhaltavat usein ihmisten ja antropomorfisten sorkkaeläinten koteja nurin. Siksi susivyöhykkeellä talot suositellaan rakennettaviksi tiilistä. Myös bunkkerit, juoksuhaudat ja miinoitteet ovat tehokas keino estää vaarallista pimeyden lähettilästä saapumasta kunnon ihmisten pihapiiriin. Näitä varotoimenpiteitä on hyvä levittää myös metsiin, jotta sudet eivät tunkeudu niihin ilman maanomistajan lupaa. On hyvä muistaa, että kaikkien suurpetojen tavoin sudetkin syövät vain tappaakseen.

LisääntyminenMuokkaa

Susi lisääntyy liian kovaa tahtia ja siksi kannan harventaminen esimerkiksi taisteluhelikopterien avulla on ainoa järkevä ratkaisu tilanteeseen. Suden kova lisääntymistahti johtuu siitä, että nämä moraalittomat olennot alistavat naaraansa lihallisiin suhteisiin jo yhden vuoden iästä alkaen.

Kannattaa katsastaaMuokkaa