Tasmanian sijainti kiehtoo sekä turisteja että Vladimir Putinia.‎
Venäjän Australialle ehdottama vaihtoalue Tasmaniasta on merkitty tummanpunaisella.

Tasmania on Australian kaakkoiskulmalla sijaitseva kolmionmuotoinen saari, jossa järvet saattavat talvisin jäätyä. Hallinnollisesti saari kuuluu Australialle, joskin mm. Venäjä on esittänyt Tasmaniaa koskien aluevaatimuksia ja aluevaihtoehdotuksia Australialle. Vaihtokaupassa Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut Australialle alueita sekä Repolan (ven. Реболы, Repoly) että Porajärven (ven. Поросозеро, Porosozero) saloilta, joka sattumoisin rajoittuu lännessä Suomeen. Venäjällä on huutava pula kaukana emämaasta sijaitsevasta rangaistussiirtolasta vaarallisimpia rikollisiaan silmällä pitäen, ja tähän tarkoitukseen Tasmania olisi mitä sopivin vaihtoehto. Toistaiseksi Australia on pidättäytynyt kommentoimasta asiaa millään tavalla.

LuontoMuokkaa

 
Tasmanian tuholainen

Australian eteläpuolella sijaitsevana saarena Tasmania luonnollisesti on piirun verran lähempänä eteläistä napajäätikkömannerta sekä kylmiä merivirtoja, joten on luonnollista että ilmasto on näin manner-Australiaa viileämpi. Tasmanian alkuperäisväestö polveutuu Etelämantereen eskimoista ja suuri eristyneisyys muusta maailmasta on luonut saarelle muutoinkin varsin omaperäisen faunan. Kuuluisimpia luonnonvaraisia eläimiä ovat pienikokoinen pussiperkele sekä varsinkin länsimaissa Nakke Nakuttaja-sarjakuvissa alun perin esitelty ja siten yleiseen tietoisuuteen tullut Tasmanian tuholainen. Tasmanian tuholainen on tutkimuksissa osoittautunut kromosomihäiriöiseksi, mutta samalla lisääntymiskykyiseksi tupajumin ja alkuapinan risteytymäksi, jonka erityispiirteitä ovat mm. kyky puhua kuten ihminen ja kyltymätön halu syödä kaikkea yleisesti syötäväksi kelpaamatonta. Tasmanian tuholainen syö aivan kaikkea; taloja, autoja, huonekaluja, infrastruktuuria ja jopa itsensä. Tasmanian tuholainen aiheuttaakin kosolti päänvaivaa viranomaisille, koska sen rauhoittamista vaaditaan sekä Greenpeacen että Australian luontoaktivistien toimesta. Tasmanian tuholaista pyritään salametsästämään usein, joskin sillä seurauksella että tuholainen on yllättänyt metsästäjänsä ja syönyt häneltä metsästysaseet.

ElinkeinotMuokkaa

Tasmanian eksoottisuus on pitkälti tulkinnanvaraista, mutta saaren kaukainen sijainti saa ihmiset haluamaan sinne. Erityisesti edellisessä kappaleessa kuvattujen luonnonoikkujen näkeminen omin silmin saa monet haluamaan Tasmaniaan. Arkisemmat elinkeinot ovat omenanviljely ja salametsästys. Pussiperkelettä jahdataan samankaltaisin menoin kuin kettuja ennenmuinoin Englannissa. Tässäkin asiassa sekä Greenpeace että paikalliset luontoaktivistit ovat tehneet turkistarhaiskuja sekä upottaneet kostomielessä laivoja.