Ero sivun ”Rotuopit” versioiden välillä

434 merkkiä poistettu ,  1. elokuuta 2007 kello 02.06
p
Käyttäjän Imrahil 97' (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Kansan palvoma tekemään versioon.
p (Käyttäjän Imrahil 97' (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Kansan palvoma tekemään versioon.)
{{hyvä}} {{natsisuositeltu}}
'''Vasili Vasiljevitš Kandinski''' (Василий Кандинский), käytti myöhemmin muotoa '''Wassily Kandinsky''', s. [[16. joulukuuta]] [[1866]] [[Moskova]]ssa – k. [[13. joulukuuta]] [[1944]] [[Neuilly-sur-Seine]]ssä) oli [[Venäjä|venäläissyntyinen]], [[Ranska|Ranskassa]] työskennellyt [[taidemaalari]] ja taideteoreetikko. Hänen sanotaan maalanneen modernin taiteen ensimmäiset merkittävät abstraktit työt.
'''Rotuopit''' ovat väljähkö yleiskäsite pseudotieteellisille ja keinotekoisille teorioille, jotka keskittyvät eri rotujen erityisominaisuuksien tarkasteluun. Rotuopit olivat aatteellisena pohjana monille viime vuosisadan synkimmille tapahtumille.
 
==Historiallista taustaa==
Koska Kandinski emigroitui Venäjältä Länsi-Eurooppaan ja asui siellä kuolemaansa asti, hän käytti nimestään [[saksan kieli|saksalaista]] [[translitterointi|translitteraatiota]] Wassily Kandinsky.
Monet rotuopit pohjautuvat löyhästi [[Charles Darwin]]in teorioihin. Darwinin kuuluisa teos ''The Birth of the Golden Retriever, and Why I Hate Other Breeds'' ilmestyi vuonna 1847, ja se aikaansai [[Iso-Britannia|Britanniassa]] suuren kultainen noutaja -villityksen. Rotuhysterian leimahdettua useita muiden rotujen edustajia pahoinpideltiin, kuohittiin ja kivitettiin [[Lontoo]]ssa.
 
1900-luvulla monet rotuopit saavuttivat [[tiede|tieteellisen]] paradigman aseman. [[Eurooppa|Euroopan]] ja [[Amerikka|Amerikan]] johtavissa [[yliopisto]]issa oli "rotuhygienian" tai "rotutieteen" oppituoleja. Tiedemiehet matkustivat ympäri maailmaa mittailemassa eri rotujen kalloja ja häntien pituuksia, käskyttelivät niitä istumaan, makuulle, kierimään ja pyysivät arvaamaan kummassa [[käsi|kädessä]] nami on. Tulosten pohjalta laadittiin rotuhierarkia, jossa kehittyneimpiä rotuja edustivat esimerkiksi kultainen noutaja ja belgianpaimenkoira. Tyhmiksi piskeiksi alennettiin mm. kettuterrieri ja alaskanmalamuutti.
Kandinski syntyi Moskovassa ja vietti lapsuutensa [[Odessa]]ssa. Hän opiskeli Moskovassa [[oikeustiede|lakia]] ja [[taloustiede|taloustieteitä]] ja alkoi maalata vasta 30-vuotiaana. [[1896]] Kandinski muutti [[München]]iin ja meni taidekouluun. [[Ensimmäinen maailmansota|Ensimmäisen maailmansodan]] sytyttyä elokuussa [[1914]] hän matkusti ensin [[Sveitsi]]in ja marraskuussa [[Moskova]]an, jonne hän asettui asumaan. Sodan jälkeen hän antoi merkittävän panoksen venäläisten taidekoulujen ja museoiden uudistuksiin, mutta koska hänen taidenäkemyksensä poikkesivat hallinnon virallisista näkemyksistä, hän palasi Saksaan [[1921]]. Hän opetti [[Bauhaus]]issa, kunnes [[Kansallissosialismi|natsit]] pakottivat koulun lopettamaan vuonna [[1933]]. Silloin Kandinski muutti Ranskaan, jossa vietti loppuelämänsä. Hän sai Ranskan kansalaisuuden [[1939]].
 
==Rotuopit politiikassa==
Kandinskilla oli äärimmäisen herkkä väritaju; hän on kertonut lapsuudestaan tapauksia, jossa voimakkaiden värien kokeminen aiheutti fyysisiä oireita. Kandinski oli [[synesteetikko]], eli hän saattoi kokea värejä myös kuuloaistimuksina. Ennen taideopintojaan Kandinski perehtyi Vologdan alueen kansantaiteeseen, ja varhaistuotannon kirkkaat värit tummalla pohjalla ovat saaneet vaikutteita alueen kansanomaisista maalauksista. Ennen taideuralle siirtymistään Kandinski näki myös [[Claude Monet|Claude Monet'n]] maalauksen ''Heinäsuova'' ja kuvaili miten siinä oli "voimakas värin tuntu joka oli riippumaton taulun aiheesta". Kandinski tutustui myös [[teosofia|teosofiaan]].
[[Kuva:Hitlervacation.jpg|thumb|Rodullisesti puhdas Überhund (oik.)]]
[[Saksa]]lainen [[kansallissosialismi]] nojasi tukevasti rotuoppeihin. Hitler oli teoksessaan ''[[Mein Kampf]]'' ylistänyt saksanpaimenkoiraa "über-Hundiksi" ja vaatinut muiden rakkien eliminointia. Saksaan perustettiinkin [[SS]]-organisaationa tunnettu ympärivuorokautinen rankkuripalvelu, jonka tehtävänä oli kitkeä väheksytyt rodut valtakunnasta. Lopulta saksalaiset ajautuivat [[maailmanhistoria|historian]] ehkä rajuimpaan rikokseen koirakuntaa kohtaan – massanukutuksiin. Ympäri miehitettyä Eurooppaa perustettiin valtavia pieneläinklinikoita, joissa vaaleatukkaiset ja kylmäkatseiset eläinlääkärit (jotka olivat aivan tavallisia perheenisiä!), antoivat hyräillen nukutusaineen yliannostuksia jopa miljoonille koirille. Moni [[puola]]lainen ja [[Valko-Venäjä|valkovenäläinen]] isäntä tai emäntä sai kyynel silmissä kuopata karvaisen kaverinsa takapihan poppelin juureen.
 
==Rotuopit tänään==
Kandinskia pidetään yhdessä [[Piet Mondrian]]in ja [[Kazimir Malevitš]]in kanssa abstraktin taiteen pioneerina.
Vaikka rotuoppien tieteellinen pohja osoitettiin [[Toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] jälkeen olemattomaksi, on teorioilla yhä vankka kannattajakuntansa. Pääministeri [[Matti Vanhanen|Matti Vanhasen]] [[isä]] professori [[Tatu Vanhanen]] on jopa esitellyt julkisuudessa vaarallisia uusrotuoppeja. ''Lauantaiseura''-ohjelmassa hän kiven kovaan väitti, että karkeakarvainen kettuterrieri ei todellakaan opi kierimään ja että esimerkiksi bulldoggi ei koskaan kykene tuomaan tohveleita sängyn viereen aamuisin.
 
[[Luokka:SankaritTiede]]
==Aiheesta muualla==
*[[Abstrakti taide]]
*[[Venäjän ja Neuvostoliiton avantgarde]]
 
[[Luokka:Venäläiset taidemaalarit|Kandinski]]
[[Luokka:Ranskalaiset taidemaalarit|Kandinski]]
[[Luokka:Sankarit]]
 
[[bs:Vasilij Kandinski]]
[[bg:Василий Кандински]]
[[ca:Vasili Kandinski]]
[[da:Wassily Kandinsky]]
[[de:Wassily Kandinsky]]
[[et:Vassili Kandinsky]]
[[el:Βασίλι Καντίνσκι]]
[[en:Wassily Kandinsky]]
[[es:Wasily Kandinsky]]
[[fa:واسیلی کاندینسکی]]
[[fr:Wassily Kandinsky]]
[[hr:Vasilij Kandinski]]
[[it:Vasilij Kandinskij]]
[[he:ואסילי קנדינסקי]]
[[lt:Vasilijus Kandinskis]]
[[nl:Wassily Kandinsky]]
[[no:Vasilij Kandinskij]]
[[pl:Wasilij Kandinskij]]
[[pt:Wassily Kandinsky]]
[[ro:Wassily Kandinsky]]
[[ru:Кандинский, Василий Васильевич]]
[[sl:Vasilij Vasiljevič Kandinski]]
[[sr:Василиј Васиљевич Кандински]]
[[sv:Wassily Kandinsky]]
[[tr:Vasiliy Kandinskiy]]
[[zh:瓦西里·康定斯基]]
14 355

muokkausta