Ero sivun ”Lego” versioiden välillä

10 596 merkkiä lisätty ,  6. toukokuuta 2019 kello 05.53
Ak: Poistettu ohjaus sivulle Legoland
p (Uudelleenohjaus sivulle Legoland)
(Ak: Poistettu ohjaus sivulle Legoland)
Merkkaus: Ohjaus on poistettu
[[Tiedosto:Lego Color Bricks.jpg|thumb|250px|Erivärisiä ja -kokoisia Lego-palikoita.]]
#redirect[[legoland]]
'''Lego''' on [[Lego Group]]in valmistama maailmanlaajuisesti tunnettu rakennus- ja [[Lelu|leikkikalusarja]]. Lego-palikoiden yläpinnan nupit käyvät yhteen pohjan onton putkirakenteen kanssa, ja yhteen liitetyistä palikoista voi koota monenlaisia rakennelmia joko pakkausten ohjeiden perusteella tai omaa mielikuvitusta hyödyntäen. Palikat voi irrottaa toisistaan ja käyttää uudestaan taas uusissa rakennelmissa. Useimmat Lego-palikat valmistetaan [[Akryylinitriilibutadieenistyreeni|ABS-muovista]].
 
Lego-palikat keksi [[tanska]]laisen puusepän poika [[Godtfred Kirk Christiansen]] Tanskan [[Billund]]issa. Hän alkoi vuonna [[1949]] valmistaa isänsä [[Ole Kirk Christiansen]]in kanssa muovisia toisiinsa lukittuvia palikoita.<ref name = "Suuri Lego-kirja">{{Kirjaviite | Tekijä = The Lego Group | Nimeke = Suuri LEGO-kirja | Vuosi = 1999 | Julkaisija = Helsinki Media |Tunniste = ISBN 951-32-0809-5}}</ref> Vuonna 1954 Legon vanhimmalle sarjalle keksittiin nimi, Lego System, joka on ajan kuluessa muuttunut Lego Cityksi. Nykyisin käytössä oleva kiinnitysjärjestelmä patentoitiin vuonna 1958,<ref name = "isodomos.com - history">http://isodomos.com/technica/history/1950/1958.php</ref> jonka jälkeen palikoista tuli nopeasti hyvin suosittuja. Suosio johtuu luultavasti palikoiden yhdistämismahdollisuuksien valtavasta määrästä.
 
Sana Lego tulee [[Tanskan kieli|tanskan kielen]] sanoista ”'''le'''g '''go'''dt”, ”leiki hyvin”.<ref name = "Suuri Lego-kirja"/>
 
Vuonna 2016 Lego äänestettiin Suomen neljänneksi arvostetuimmaksi [[Brändi|tuotemerkiksi]] [[Markkinointi & Mainonta]] -lehden ja [[Taloustutkimus|Taloustutkimuksen]] vuosittaisessa Brändien arvostus -kyselyssä.<ref>[http://www.marmai.fi/lehti/fazerin-sininen-jatkaa-yha-karjessa-tassa-ovat-suomen-arvostetuimmat-brandit-6584864 Fazerin Sininen jatkaa yhä kärjessä - Tässä ovat Suomen arvostetuimmat brändit], Markkinointi & Mainonta 23.9.2016. Viitattu 2.5.2017.</ref>
 
==Historia==
Vuonna 1949 Ole Kirk Christiansen alkoi valmistaa poikansa [[Godtfred Kirk Christiansen]]in kanssa muovisia toisiinsa lukittuvia palikoita<ref name = "Suuri Lego-kirja" />. Ensimmäisissä palikoissa ei vielä ollut Lego-palikoille tunnusomaisia onttoja kiinnitysputkia.<ref name = "isodomos.com - history" />
 
Ensimmäiset Lego-pyörät valmistettiin 1962. Pyörät kiinnitettiin 2×4-palikkaan, jossa oli reiät akseleita varten.<ref>http://isodomos.com/technica/history/1960/1962.php</ref> Ensimmäinen Lego-juna tuotiin markkinoille 1966. Samaan aikaan tuli myyntiin 4,5 voltin sähkömoottori, jolla junan sai liikkumaan omin voimin. Vuonna 1968 Tanskan Billundiin avattiin [[Legoland]]-huvipuisto. Vuonna 1969 sarjaa tuli täydentämään 12 voltin moottori.<ref name = "Suuri Lego-kirja" /> Lego-ihmishahmot, [[Lego-minihahmo|minihahmojen]] edeltäjät tulivat myyntiin 1974. Niillä ei ollut liikkuvia jalkoja.<ref name = "Suuri Lego-kirja" />
 
[[Lego Technic]] tuli myyntiin 1977, ja nykyisin se on hyvin suosittu tuotesarja.<ref name = "Suuri Lego-kirja" /> Lego-minihahmot tulivat kauppoihin 1978, ja nykyisin niitä on myyty yli kolme miljardia.<ref name = "Suuri Lego-kirja" /> Ensimmäinen pullback-moottori tuli myyntiin vuonna 1982.<ref name = "Suuri Lego-kirja" />
 
== Tuotteita ja tuotesarjat ==
[[Kuva:Lego Chicago City View 2001.jpg|thumb|250px|Lego-palikoista koottu kaupunki.]]
Päätuotteina Lego valmistaa monenlaisia rakennussarjoja, kuten esimerkiksi koottavia [[lentokone]]ita ja muita [[ajoneuvo]]ja. Sarjoihin voi kuulua myös [[Lego-minihahmo|minihahmoja]]. Sarjat ryhmitellään palikoiden koon ja ominaisuuksia mukaan erilaisiin tuotesarjoihin eli pääteemoihin. Verkkokaupasta tai erityiskaupoista voi ostaa myös yksittäisiä Lego-palikoita.
 
=== Duplo ===
[[Kuva:Lego dublo arto alanenpaa 3.JPG|thumb|250px|Lego Duploja.]]
'''Duplo''' on Lego-yhtiön pienille lapsille tarkoitettu suurikokoinen tuotesarja. Duplo-palikoita on vaikea niellä, koska ne ovat kaksi kertaa niin pitkiä, leveitä ja korkeita kuin tavalliset Lego-palikat. Duplo- ja tavanomaisten Lego-palikoiden yhdistäminen on mahdollista. Duplo-sarjojen yleinen ikäraja on kahdesta vuodesta eteenpäin.
 
===Lego System ===
[[Tiedosto:Lego dimensions.svg|thumb|Lego-palikoiden mittasuhteet.]]
{{Pääartikkeli|[[Lego System]]}}
'''Lego System''' on Lego-yhtiön tärkein ja vanhin tuotesarja. Tähän tuotesarjaan kuuluvat useimmat Lego-sarjat kuten [[Lego City]]. Lego System -palikat ovat tavallisimpia Lego-palikoita. Lego System sarjojen ikärajat ovat yleensä kuudesta vuodesta ylöspäin. Lego System -tuotesarjaan kuuluvat myös [[Lego Pirates]], [[Lego Star Wars]] ja [[Lego Space]].
 
=== Lego Technic ===
{{Pääartikkeli|[[Lego Technic]]}}
Vuonna 1977 Lego-yhtiö toi markkinoille edistyneemmille rakentajille suunnatun [[Lego Technic]] -sarjan. Siinä hyödynnetään reikä- ja ristitappeja ja se antaa mahdollisuuden myös sivusuunnassa rakentamiseen. Nykyisin Lego Technic -palikoiden avulla voi rakentaa muun muassa automaattisesti liikkuvia malleja ja tietokoneella ohjelmoitavia robotteja [[Lego Mindstorms]]in myötä. Lego Technic -sarjojen ikäsuositukset sijoittuvat välille 9–16.
 
=== Bionicle===
{{Pääartikkeli|[[Bionicle]]}}
Vuonna [[2001]] Lego julkaisi uuden tuotesarjan, Bioniclen. Bioniclet olivat aluksi osa Lego Technic -sarjaa, mutta Bionicle eriytyi omaksi sarjakseen vuonna 2002. Bionicle-hahmoja on noin sata kappaletta. Bioniclestä on myös tehty neljä elokuvaa, mutta vain ensimmäinen esitettiin teattereissa ja neljä viimeisintä julkaistiin suoraan [[DVD|DVD:lle]]. Bionicleen on pyritty luomaan [[saaga|saagoja]]. Sarja lopetettiin vuoden 2010 kesällä ja sen tilalle tuli [[Lego Hero Factory]].
 
=== Lego Exclusives ===
Lego Exclusives on sarja, jota myydään vain Legon omissa Lego Store -myymälöissä ja verkkokaupassa. Sarjaan kuuluu hyvin erilaisia tuotteita, myös aikuisharrastajille suunnattuja suurempia ja rakennustekniikoiltaan vaativampia paketteja.
 
=== Lego-lautapelit ===
{{Pääartikkeli|[[Lego Games]]}}
 
=== Muuta ===
Näiden lisäksi Lego-tuotemerkin alla julkaistaan erilaisia lauta- ja tietokonepelejä sekä erilaisia kulutustavaroita, kuten vaatteita, suolasirottimia ja säilytyspurkkeja. Nämä tuotteet eivät yleensä ole lähtöisin Legon omilta tehtailta, vaan alihankkijat valmistavat ne.<ref name = "Suuri Lego-kirja" />
 
== Lego-teemapuistot ==
{{Pääartikkeli|[[Legoland]]}}
 
Ensimmäinen '''[[Legoland]]''', Lego-aiheinen teemapuisto, rakennettiin [[Tanska]]n [[Billund]]iin vuonna [[1968]]. Muut Legolandit sijaitsevat [[Kalifornia]]ssa, [[Saksa]]ssa ja [[Englanti|Englannissa]]. Legolandit sisältävät kaikenlaista Legoihin liittyvää; Lego-kaupasta Legoista rakennettuihin taloihin saakka. Niissä on mm. minilandeja, joissa on esimerkiksi legoista rakennettuja autoja ja rakennuksia. Legolandin alueella on lisäksi Legoista rakennettuja eläimiä ja ihmishahmoja.
 
==Lego-tapahtumat==
Lego aiheisia tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa. Osa näistä on Lego Groupin itse järjestämiä, esim. Tanskan LEGO World, kun taas osa on erilaisten yhtiöiden ja yhdistysten järjestämiä tapahtumia. Tunnettuna brändinä Lego on mukana usein myös osana isompia tapahtumia, joko yhtiön tai harrastajien vaikutuksesta. Suurimpia tapahtumia ovat Yhdysvalloissa järjestettävä Brickfair <ref>[http://www.brickfair.com/ Brickfair-tapahtuman kotisivut]</ref> ja Berliinissä järjestettävä 1000steine-land<ref>[http://www.1000steine.de/de/gemeinschaft/events/tsl/2010/ 1000steine-land-tapahtuman kotisivut]</ref>. Suomessa Lego on esillä muutamissa näyttelyissä vuosittain. Suurimmat näistä ovat Helsingissä järjestettävä Model Expo-tapahtuma<ref>[http://www.model-expo.com/ Model Expo -tapahtuman kotisivut]</ref> ja Pii Poo Oy:n järjestämä vuotuinen Lego-rakennustapahtuma pääkaupunkiseudulla.
 
== Nykyisin myynnissä olevia teemoja ==
* [[Lego Architecture]]
* [[Lego Batman]]
* [[bionicle|Lego Bionicle]]
* [[Lego Creator]]
* [[Lego City]]
* Lego Disney Princess
* [[Lego Ninjago]]
* [[Lego Jurassic World]]
* [[Lego Legends of Chima]]
* [[Lego Mindstorms Nxt 2.0]]
* Lego Minecraft
* [[Lego Minifigures]]
* [[Lego Modular Houses]]
* [[Lego Nexo Knights]]
* [[Lego Star Wars]]
* Lego Speed Champions
* [[Lego Technic]]
* [[Lego Games]]
* [[Lego Friends]]
* [[Lego Super Heroes]]
 
* [[Lego Pirates]]
* Lego Ghostbusters
* Lego Simpsons
* Lego Overwatch
 
=== Lakkautettuja teemoja ===
 
* [[Lego Atlantis]]
* [[Lego Alien Conquest]]
* [[Lego Aquaraiders]]
* [[Lego Belville]]
* [[Lego Ben 10 Alien Force]]
* [[Exo-force|Lego Exo-force]]
* [[Lego Fabuland]]
* [[Lego Harry Potter]]
* [[Lego Hero Factory]]
* [[Knights' Kingdom|Lego Knights' Kingdom]]
* The Lego Movie
* [[Lego Mars Mission]]
* Lego Monster Fighters
* [[Lego Racers]]
* [[Lego Scala]]
* [[Lego Spiderman]]
* [[Lego Sponge Bob]] (Paavo Pesusieni)
* [[Lego Sports]]
* [[Lego Toy Story]]
* [[Lego Western]]
* [[Lego Robo-riders]]
* [[Lego Indiana Jones]]
* [[Lego Power Miners]]
* [[Lego Pirates of the Caribbean]]
 
== Lego-harrastus ==
Vaikka Lego-palikoita markkinoidaan ensisijaisesti lasten leikkikaluina, on se, kuten muutkin rakennuslelut, kiinnostaneet aina myös vanhempia rakentajia. Internetin yleistyessä Lego-harrastajat kokoontuivat [[Usenet|Usenetin]] keskusteluryhmiin keskustelemaan Lego tuotteisiin liittyvistä asioista. Myöhemmin keskusteluryhmien paikalle syntyi sekä paikallisia keskustelupaikkoja (tunnetaan nimellä '''''L'''ego'' '''''U'''ser'''g'''roup'' eli '''LUG''') että kansainvälisiä harrastajien ylläpitämiä portaaleja kuten ''Eurobricks'' ja ''Bricklink''. Suomen LUG, ''Palikkatakomo'', perustettiin vuonna 2008.
 
== Katso myös ==
* [[Luettelo Lego-videopeleistä]]
 
==Lähteet==
{{Viitteet}}
 
== Aiheesta muualla ==
{{Commons|Lego|Lego}}
* http://www.lego.com/fi-FI/ Legon virallinen verkkosivu {{fi}}
* http://www.lego.com Legon virallinen verkkosivu {{en}}
* [http://www.brickwiki.org Lego-aiheinen wikisivusto] {{en}}
* [http://fi.lego.wikia.com/wiki/Etusivu WikiPalikka] – Suomalainen Lego-wiki {{fi}}
* http://www.lugnet.com Suurin Lego-rakentajien kokoontumispaikka {{en}}
* http://www.peeron.com Lego-osaluetteloita ja linkkejä skannattuihin ohjeisiin {{en}}
* http://www.brickshelf.com Galleria Lego-luomuksista {{en}}
* http://www.mocpages.com Lego-galleria {{en}}
* [http://palikkatakomo.org/ Palikkatakomo]
 
{{Metatieto}}
 
[[Luokka:Lego]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]
[[Luokka:Tavaramerkit]]
Rekisteröitymätön käyttäjä