Ero sivun ”Hikipedia:Poistokäytännöt” versioiden välillä

1 125 merkkiä lisätty ,  14. lokakuuta 2020 kello 21.07
Pieniä päivityksiä suunnilleen vallitsevan käytännön & oman mielipiteeni mukaiseksi. _Erityisesti_ "Sivut, jotka muuten [olisivat huonoja], mutta ovat suosittuja, linkitettyjä tai katsottuja" tulee ottaa ankarampaan käteen, sanon.
p (Käyttäjän Special:Contributions/Kuri (keskustelu) muokkaus 485336 kumottiin.)
Merkkaus: Kumoaminen
(Pieniä päivityksiä suunnilleen vallitsevan käytännön & oman mielipiteeni mukaiseksi. _Erityisesti_ "Sivut, jotka muuten [olisivat huonoja], mutta ovat suosittuja, linkitettyjä tai katsottuja" tulee ottaa ankarampaan käteen, sanon.)
Suurin osa [[Hikipedia]]n artikkeleista vaatii ankaraa laajennusta tai parannusta. Osa voidaan ampua alas suoraan kohdatessa. Poistouhkauksen saavia artikkeleita on kolmenlaisiakahdenlaisia.
 
===1. Välittömästi poistettavat artikkelit===
::*Hikipediaa [[Ohje:Säännöt/Vandalismi|vandalisoivat]] tuotokset
::*Noin kolmen sanan ja yhden idean artikkelit (yleensä [[Ohje:Säännöt/Nimityhmäily|nimityhmäilyt]])
::*Pelkkä sekava tajunnanvirta, jolla ei näyttäisi olevan mitään suhdetta otsikon aiheen todellisuuteen
::*Pelkkää sekavaa, satunnaista tajunnanvirtaa sisältävät artikkelit
::*Tarpeettomat uudelleenohjaukset
::*Vahingossa luodut sivut
::*Ylläpito voi poistaa artikkelin saman tien.
::*Käyttäjä voi merkitä tällaiseksi kokemansa sivun <code><nowiki>{{roskaa}}</nowiki></code>-mallineella. Epäselvissä tapauksissa perustelu olisi hyvä lisätä artikkelin keskustelusivulle.
::*Jos kuitenkin pidät sivua erityisen huvittavana, voit ''harkita'' sen siirtämistä [[Hikiaineisto:Huippuja typeryyksiä Hikipedian auteureilta|Huippuihin typeryyksiin]]. Älä jätä alkuperäisen artikkelin paikalle uudelleenohjausta, vaan poista tai merkitse roskaksi.
 
:'''Poikkeukset:'''
::*Ilman käyttäjätunnusta <code><nowiki>{{roskaa}}</nowiki></code>-mallineella merkityt pitkät sivut.
::*Jotkut loputtomasti kehää kiertävät sivut ([[ks.]] esim. [[Tässä]]) saattavat hauskuutensa puolesta olla säilyttämisen arvoisia.
::*<code><nowiki>{{tyhjää}}</nowiki></code>-mallineella voi ''joskus'' merkitä sivun, jokajossa on keskeisestäesimerkiksi aiheestarunsaasti ''Katso myös'' -linkkejä aiheeseen liittyviin ja hauskoihin artikkeleihin, mutta joka on (laadunvalvontasi jälkeen) tyhjä.
::*Wikipediasta tuodut [[:Luokka:Wikipediasta pelastettu roska|tietosanakirjaan suollettuina hauskat sivut]], jotka on merkittävä {{ml|Wikipediasta}}-mallineella.
 
===2. Huonot artikkelit===
:'''Esimerkkejä:'''
::*Huumoriltaan mielikuvituksettomat, tylsät ja kuluneet artikkelit
::*Niin sekavat ja huonosti kirjoitetut artikkelit, että mahdolliset huumori-ideat eivät saa aikaan huumorikokemusta
::*Artikkelin punainen lanka on hukassa, kokonaisuus ei hahmotu
::*Sekavat ja huonosti kirjoitetut artikkelit
::*Yhden kappaleen lyhyet [[:Luokka:Tyngät|tynkäartikkelit]], jotka eivät sen kokoisina ole lukemisaikansa kuluttamisen arvoisia
 
:'''Menettelytavat:'''
::*Käyttäjä voi merkitä artikkelin <code><nowiki>{{Paskaa}}</nowiki></code>-mallineella. Perustelut mielellään artikkelin keskustelusivulle.
::*Jos jonkin ajan kuluttua kukaan ei ilmesty pelastamaan artikkelia, eikä ylläpitäjä saa neronleimausta sen parantamiseksi, artikkeli (periaatteessa) poistetaan.
 
===3. HeikkolaatuisetOngelmalliset (mutta ei toivottomat) artikkelit===
:'''Poikkeukset:'''
Tällaiset artikkelit eivät yleensä ole poistouhan alla, mutta niille tulisi tehdä jotakin.
::*lyhyet [[:Luokka:Kalenteri|kalenteri]]-luokan sivut ja sananselitykset
::*tyngät, jotka ovat osa artikkelisarjaa (kuten [[Suomen presidentti]])
 
===3. Heikkolaatuiset (mutta ei toivottomat) artikkelit===
:'''Esimerkkejä:'''
::*Vanhat, huonosti muotoillut artikkelit
::*Artikkelit, joiden kantava idea on loistava, mutta toteutus ontuu
::*Artikkelin punainen lanka on hukassa, kokonaisuus ei hahmotu
::*Sivut, jotka muuten kuuluisivat edelliseen kategoriaan, mutta ovat suosittuja, linkitettyjä tai katsottuja
::*Pitkät sivut, joista puuttuu yhtenäisyys tai hyvä kantava idea
::*Vanhat artikkelit, joissa on hyvää, mutta joiden väleihin on aikojen saatossa kertynyt lietettä aikuisten huomaamatta
::*[[:luokka:Keskeneräiset sivut|Artikkelit, joiden kirjoittaja on selkeästi jättänyt työnsä kesken]]
::*[[:Luokka:Artikkelit, jotka kaipaavat päivitystä|Artikkelit, jotka kaipaavat kipeästi päivitystä]] tosielämän ajettua niiden ohi
::*Hauskat mutta lyhyet [[:Luokka:Tyngät|tyngät]] ja [[:Luokka:Minityngät|minityngät]] (jos ne eivät tyhjennä aihettaan ja toimi parhaiten niin)
 
:'''Menettelytavat:'''
::*Parempi tietysti olisi, jos tartut suoraan toimeen ja parannat artikkelia. Käyttäjä voi kuitenkin myös merkitä keskeneräiset sivut <code><nowiki>{{keskeneräinen}}</nowiki></code>-mallineella. Parempi tietysti olisi, josajastaan tartutjälkeenjääneet suoraan toimeen<code><nowiki>{{päivityspyyntö}}</nowiki></code>-mallineella ja parannat artikkelia. Jos kokonaisuuslätkäistä vaikuttaakeskenkasvuisiin ehjältä mutta auttamattoman avuttomalta, siihen voi merkitä jokosivuihin <code><nowiki>{{ei-loistavatynkä}}</nowiki></code> tai <code><nowiki>{{paskaaminitynkä}}</nowiki></code> riippuen siitä, miten kamalana lukija sisältöä pitää.
::*ArtikkelitJos sekin sisältö, joidenjota ideasivulla toimiion, muttavaikuttaa ulkoasukeskinkertaiselta eitai epätasaiselta, voidaansivulle merkitävoi lisätä merkinnän <code><nowiki>{{hikifointiei-loistava}}</nowiki></code>-mallineella. Tai voit olla sankari ja korjata, artikkelinjoka samanon tien''paskasta'' ihanlievempi itseaste.
::*Artikkelit, joiden idea toimii, mutta [[Ohje:Perusasiat|ulkoasu]] (oikeinkirjoitus, linkitys jne.) ei, voidaan merkitä <code><nowiki>{{hikifointi}}</nowiki></code>-mallineella. Tai voit olla sankari ja korjata artikkelin saman tien ihan itse.
::*Muut ongelma-artikkelit merkitään seuraavilla mallineilla (tai mieluummin korjataan):
:::*<code><nowiki>{{kuvitus}}</nowiki></code> – Artikkeleihin, jotka kaipaisivat kipeästi kuvaa.
:::*<code><nowiki>{{Typo/tarkoitukseton}}</nowiki></code> – Jos artikkelin kirjoitusvirheet ovat tahattomia, eivätkä kuulu sivun ideaan.
:::*<code><nowiki>{{Neutraalius}}</nowiki></code> – Jos artikkelin näkökulma ei ole hauskalla tavalla puolueellinen. Tätä käytetään toisaalta [[Hikipedia:Malline/Hömppäily|hömppäilymallineenakinvitsinäkin]].
 
==Muokkausten poistaminen==
==Katso myös==
*[[Hikipedia:Joutomaa]]
 
__NOTOC__
 
10 927

muokkausta