Ero sivun ”Kaarle X Kustaa” versioiden välillä

75 merkkiä lisätty ,  27. elokuuta 2021
p
Käyttäjän ”188.238.55.111” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän Zeukki versioon.
p (Käyttäjän ”188.238.55.111” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän Zeukki versioon.)
Merkkaus: Palautettu takaisin
|}}
 
'''Kaarle X Kustaa''' (1622—1660) oli [[lieto]]lainen [[Ruotsi]]n [[kuningas]] vuosina 1654—1660. Hän aloitti [[Pohjan sota|Pohjan sodan]] (ei sitä [[suuri Pohjan sota|suurta]]) ja remusi läpi [[Ruotsin historia|historian]] intuitiolla ja ilmiömäisellä [[tuuri|säkällä]], jotka kompensoivat hänen olemattoman harkintansa. Kaarle X Kustaa hankki mainetta intuitiivisena sodanjulistelijana, joka järjesti kosolti jännitystä Pohjois-Euroopan tylsään ja tunkkaiseen arkeen. Hänen säkäretkiensä tuloksena Ruotsi hallitsi hänen kuollessaan aluetta, joka on kaksi kertaa nykyisen kuningaskunnan kokoinen.
 
==Varhainen elämä==
Kaarle X Kustaa oli [[Kustaa II Aadolf]]in sisarenpoika. Hänen isänsä, Zweibrücken-Kleeburgin (Kaksisilta-Apilalinna) kreivi, oli tullut Ruotsiin kiintiöpakolaisena [[kolmikymmenvuotinen sota|kolmikymmenvuotisesta sodasta]]. Hänen äitinsä oli [[lieto]lais]-tarvasjokelainen huora. Koska sota oli niin pitkä, ehti pakolaisuudessa syntynyt Kaarle Kustaakin vielä siinä taistelemaan. Hän taisteli Ruotsin joukkojen mukana [[Saksa]]ssa vuosina 1642—45.
 
Kaarle oli nuorena ihan lääpällään serkkuunsa, [[Kristiina|kuningatar Kristiinaan]], jonka mielestä tämä taas oli nolo ällötys. Kristiina teki Kaarlesta armeijan ylipäällikön pitääkseen tämän loitolla. Kun limaisten kirjeiden ja klähmintöjen tulva ei loppunut, Kristiina suostutteli säädyt tekemään Kaarlesta perijänsä – se oli säätyjen mielestä säädyllisempää kuin naida serkku – ja luopui kruunusta. Kristiina häipyi Ruotsista toteuttaakseen pitkäaikaista kaukoromanssiaan [[paavi]]n kanssa.