Ero sivun ”James Joyce” versioiden välillä

410 merkkiä lisätty ,  23. helmikuuta 2007 kello 15.59
linkkejä ja muuta
p (siirsi sivun ”James joyce” uudelle nimelle ”James Joyce”)
(linkkejä ja muuta)
'''James Augustine Aloysius Joyce''' ([[2. helmikuuta]] 1882 – [[13. tammikuuta]] 1941) oli [[irlanti]]lainen kirjailija ja runoilija. Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailjoidenkirjailijoiden ja intellektuallienintellektuellien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta mm.muun muassa voittamalla Nobelin[[Nobel]]in kirjallisuuspalkinnon. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista- Joyce mukaan luettuna- ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä olutta[[olut]]ta ja surkeita kelejä, vaan emigroituivatemigroitui suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
James Augustine Aloysius Joyce (2. helmikuuta 1882 – 13. tammikuuta 1941) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija.
Joyce kuuluu siihen irlantilaisten kirjailjoiden ja intellektuallien joukkoon, jotka ovat niittäneet maalleen mainetta mm. voittamalla Nobelin kirjallisuuspalkinnon. On kuitenkin kuvaavaa, että suurin osa näistä kirjailijoista- Joyce mukaan luettuna- ei kestänyt Irlannin ahdasmielistä ilmapiiriä, lämmintä olutta ja surkeita kelejä, vaan emigroituivat suopeammille leveysasteille kirjoittelemaan merkkiteoksia ja nauttimaan liikaa absinttia.
 
Joycea pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista. Häntä on ylistetty modernismin uranuurtajaksi, väljähtyneen ja pysähtyneen 1800-lukulaisen kirjallisuuden uudistajaksi. Suurin osa Joycen lukijoista palaavatpalaa kuitenkin pari sivua ''Odysseusta'' ([[Englannin kieli|eng.]] ''Ulysses'', ei ''[[Odysseia]]'') tai ''Finnegan´s wakea'' lehteiltyään riemumielin takaisin Jane Austeniin, Tex Willeriin tai muuhun järkevämpään lukemistoon.
 
==Elämä==
 
Joyce syntyi miljoonien [[irlantilaisten]] tapaan juopon isän[[isä]]n tyrannisoimaan perheeseen. Alkoholin lisäksi perheen elämään vaikutti myös ankara [[Katolinen kirkko|katolilaisuus]]. Varhaisnuoruudessaan Joyce luopui toisesta näistä vihreän saaren perinteisistä kiroista, ja on lienee turha mainitakkaanmainitakaan, ettei Joycea kuudentoista ikävuoden jälkeen paljon [[Kirkko (rakennus)|kirkon]] penkeillä näkynyt.
 
Joyce opiskeli Dublinin yliopistossa kieliä, ja parhaita humanistiperinteitä noudattaen kirjoitteli [[Huono runous|huonoa runoutta]], kävi teatterissa ja notkui keskikaljabaareissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti hankkia itselleen oikean ammatin ja matkusti Pariisiin lääkikseen. Opinnot jäivät valitettavasti kesken, sillä Joyce oli saanut peruuttamattoman janon [[Pentti Saarikoski]] -henkiseen elämään: hänestä tuli täysipäiväinen kirjailijarenttu. Tätä kohtalokasta päätöstä kiroavat tuhannet englantilaisen kirjallisuuden opiskelijat, jotka joutuvat kirjoittamaan analyysin ''Odysseuksesta''.
 
Dublinissa Joyce oli tavannut Nora-nimisen nuoren landepimun, jota hän aikansa kuluksi oli riiustellutkin. Säilyneistä valokuvista päätellen Nora ei ollut varsinaisesti mikään Irlannin ruusu, mutta Joyce tunsi tyttöä[[tyttö]]ä kohtaan tulista intohimoa, joka kesti vuosikymmeniä. Parhaana [[lähde|lähteenä]] Joycen tunteista Noraa kohtaan ovat hänen rakatetulleenrakastetulleen kirjoittamat lievästi ilmaistuna "tuhmat" kirjeet[[kirje]]et, jotka saavuttavat parhaimmillaan saksalaistyyppisen[[saksa]]laistyyppisen pissa & kakka- -"erotiikan" tason. Joyce ilmoittaa häpeilemättä esimerkiksi nauttivansa huomattavasti Noran persuuksista nousevasta kärystä. <ref>Jos tämä on mielestäsi aika paksu väite, katsopa vaikka täältä: http://www.arlindo-correia.com/joyce.html </ref>
Joka tapauksessa Joyce menetti kaikkien luonnonlakien mukaisesti kiinnostuksensa Noraan mentyään tämän kanssa naimisiin.
 
Kirjoitettuaan suhteelliseen verkkaiseen tahtiin jatkuvasti vaikeaselkoisempia [[tajunnanvirta]]- kirjojaan Joyce kuoli Sveitsissä[[Sveitsi]]ssä vuonna 1941.
 
==Teokset:==
 
* ''Dubliners'' (novellikokoelma, 1914, [[suomen kieli|suom.]] ''Dublinilaisia'') Tämä menee vielä Aku Ankan kestotilaajallekkinkestotilaajallekin: aika selkeä rykäisy.
* ''A Portrait of the Artist as a Young Man'' (1916, suom. ''Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta'') Ihan okei. Kirjoitettu ennen kunkuin Joyce alkoi syödä sieniä[[sieni]]ä.
* ''Ulysses'' (1922, suom. ''Odysseus'') Tätä voisi verrata viikkoon budjettiriihessä [[Matti Vanhanen|Matti Vanhasen]] kanssa. Melkein tuhat sivua jonkun [[juutalaiset|juutalaisen]] yhdestä päivästä Dublinissa. Hanskaanvetokohtauskin kestää kaaaaaaauuuuuuuuaaaaaan.
* ''Finnegans Wake'' (1939) Tämän voi lukea, kunhan muistaa ensin ruiskuttaa reiteensä 15mg mescaliinia.
 
==Viitteet==
 
<references/>
 
[[Luokka:Kirjailijat|Joyce, James]]
[[Luokka:Henkilöt|Jouce, James]]
[[Luokka:Nobel-palkitut|Joyce, James]]
häivyttäjät
17 148

muokkausta