Ero sivun ”Rotuopit” versioiden välillä

170 merkkiä lisätty ,  26. helmikuuta 2007 kello 17.34
linkkejä ja pari typoa vähemmän
(linkkejä ja pari typoa vähemmän)
 
==Historiallista taustaa==
Monet rotuopit pohjautuvat löyhästi [[Charles Darwin]]in teoriohinteorioihin. Darwinin kuuluisa teos "''The Birth of the Golden Retriever, and Why I Hate Other Breeds"'' ilmestyi vuonna 1847, ja se aikaansai [[Iso-Britannia|Britanniassa]] suuren kultainen noutaja -villityksen. Rotuhysterian leimahdettua useita muiden rotujen edustajia pahoinpideltiin, kuohittiin ja kivitettiin Lontoossa[[Lontoo]]ssa.
 
1900-luvulla monet rotuopit saavuttivat [[tiede|tieteellisen]] paradigman aseman. [[Eurooppa|Euroopan]] ja [[Amerikka|Amerikan]] johtavissa yliopistoissa[[yliopisto]]issa oli "rotuhygienian" tai "rotutieteen" oppituoleja. Tiedemiehet matkustivat ympäri maailmaa mittailemassa eri rotujen kalloja ja häntien pituuksia, käskyttelivät niitä istumaan, makuulle, kierimään ja pyysivät arvaamaan kummassa kädesä[[käsi|kädessä]] nami on. Tulosten pohjalta laaditiinlaadittiin rotuhierarkia, jossa kehittyneinpiäkehittyneimpiä rotuja edustivat esimerkiskiesimerkiksi kultainen noutaja ja Belgian paimenkoirabelgianpaimenkoira. Tyhmiksi piskeiksi alennettiin mm. kettuterrieri ja Alaskanmalamuuttialaskanmalamuutti.
 
==Rotuoppit politiikassa==
[[Saksa]]lainen [[kansallissosialismi]] nojasi tukevasti rotuoppeihin. Hitler oli teoksessaan ''[["Mein Kampf"]]'' ylistänyt saksanpaimenkoiraa "über-Hundiksi" ja vaatinut muiden rakkien eliminointia. Saksaan perustettiinkin [[SS]]- organisaationa tunnettu ympärivuorokautinen rankkuripalvelu, jonka tehtävänä oli kitkeä väheksytyt rodut valtakunnasta. Lopulta saksalaiset ajautuivat [[maailmanhistoria|historian]] ehkä rajuimpaan rikokseen koirakuntaa kohtaan- massanukutuksiin. Ympäri miehitettyä Eurooppaa perustettiin valtavia pieneläinklinikoita, joissa vaaleatukkaiset ja kylmäkatseiset eläinlääkärit (jotka olivat aivan tavallisia perheenisiä!), antoivat hyräillen nukutusaineen yliannostuksia jopa miljoonille koirille. Moni puolalainen[[puola]]lainen ja [[Valko-Venäjä|valkovenäläinen]] isäntä tai emäntä sai kyynel silissäsilmissä kuopata karvaisen kaverinsa takapihan poppelin juureen.
 
==Rotuopit tänään==
Vaikka rotuoppien tieteellinen pohja osoitettiin [[Toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] jälkeen olemattomaksi, on teorioilla yhä vankka kannatajakuntansakannattajakuntansa. Pääministeri [[Matti Vanhanen|Matti Vanhasen]] [[isä]] [[professori]] [[Tatu Vanhanen]] on jopa esitellyt julkisuudessa vaarallisisavaarallisia uusrotuoppeja. ''Lauantaiseura''- ohjelmassa hän kiven kovaan väitti, että karkeakarvainen kettuterrerikettuterrieri ei todellakaan opi kierimään ja että esimerkiksi bulldoggi ei koskaan kykene tuomaan tohveleita sängyn viereen aamuisin.
 
[[Luokka:Tiede]]
häivyttäjät
17 148

muokkausta