Uunimakkara

Uunimakkara
Chaurice Sausage.jpg
Pariutuvat uunimakkarat
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Animalia
Pääjakso: Culinaridea
Alajakso: Delicatesse
Luokka: Vestatus
Lahko: Botulus

Uunimakkarat (Vesta botulus) ovat meressä eläviä, makkaran makuisia suolinahkaisia. Eri uunimakkaralajeja tunnetaan n. 300. Suurimmat lajit ovat yli kaksimetrisiä. Parhaimmillaan uunimakkara on kuitenkin melko nuorena, n. 20 cm pituisena, ennen ensimmäistä sukukypsyyttään. Tämä onkin ajanut lajin sukupuuton partaalle. Lähde? Uunimakkaroiden hengityseliminä ovat peräsuoleen liittyvät vesikeuhkot, kaksi viemärisuolesta ruumiinonteloon ulottuvaa haaraista putkea. Tämä jos mikä on omiaan herättämään ruokahalua. Suuta ympäröivät lonkerot tai metallinen suljinrengas. Myös solmulla suljettu suu on yleinen muovikuorisilla uunimakkaroilla. Imujalkoja on runsaasti varsinkin vatsapuolella. Uunimakkarat ovat yleensä yksi-, kaksi- tai jopa kolmineuvoisia. Tieto siitä että uunimakkarat voivat puolustautua syöksemällä peräaukosta ulos suuren osan sisäelimiään, kiihdyttänee ruokahalun huippuunsa.

Uunimakkarat parveilevat yleensä merenpohjan lähellä. Ne syövät lähinnä kasvisplanktonia, joten uunimakkaran löytää helpoimmin runsaiden planktonesiintymien lähistöltä[1]. Helpoin pyydystystapa on asettua melko voimakkaan virtauksen kohdalle, levittää pyyntihapsut ja siepata ohi ajelehtivia yksilöitä.

Punertava väri kertoo uunimakkaran valmistautuvan hyökkäykseen.

Varoitus, seuraava osio sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia raa'asta uunimakkaroihin ja sipuliin kohdistuvasta väkivallasta.


Sipulinen uunimakkara, 1 annos
1 uunimakkara
1 - 2 rkl sinappia
½ sipulia
voita
suolaa

Tainnuta uunimakkara parilla napakalla iskulla päähän.[2] Kuori makkara ja halkaise se päältä pituussuunnassa. Sivele sisus sinapilla. Pane makkara voideltuun uunivuokaan. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää sipuli makkaran viiltoon. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Nauti perunasoseen ja raikkaan raastesalaatin kera.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. http://www.vegaaniliitto.fi/ravintolat.html
  2. Jos et erota päätä peräpäästä, napauta makkaraa kevyesti keskelle vartaloa. Se pää joka sylkäisee suolet ulos, on peräpää. Suuntaa siis iskusi siihen toiseen päähän. Jos taas et ymmärtänyt, kumman osapuolen päätä tässä tarkoitetaan, olet kopautuksen ansainnutkin.