Uuno Turhapuro

Uuno Turhapuro
500 uuno.jpg
Suomen presidentti
vallassa 1992
edeltäjä Mauno Koivisto
seuraaja Mauno Koivisto
syntyi 1. huhtikuuta 1945
Vatikaani
kuoli elää vielä
puolue Sottaiset työttömät

Niin siis Uunot! Ne on ihan kultaa, niistä ei pahaa sanaa. Mä oon nauranu niille ihan vedet silmissä netissä. Mut tota, ainoo on vaan se, että kuulemma joku on sitten venyttäny niistä puolentoistatunnin leffoja. Se on ihan sairasta. Tottakai Pensseli-setä on ihan hauska mutta ei siitäkään mun mielestä leffoja mitenkään saa.

~Stan Saanila

Uuno ja Elisabeth onnellisessa avioliitossa.

Johtaja Uuno Daavid Goljat Turhapuro, sittemmin Uuno Kaavid Koljat, (s. 1. huhtikuuta 1945, Vatikaani) on suomalainen näyttelijä, jonka tunnetuin elokuvarooli on Vesa-Matti Loiri. Uunolla oli hyvät elämäntavat. Hän on tosi ahkera ja teki paljon työtä. Hän kohteli vaimoaan hyvin. Uunolla on myös erittäin lämpimät välit appiukkoonsa. Uuno Turhapuro on ainoa suomalainen, joka on maksanut valtionvelkansa. Hän on myös huipputason tenniksen ja biljardin pelaaja.

Johtaja Turhapuro on myös Suomen paras muotisuunnittelija, vuonna 1973 myyntiin tulleet repalaiset pussihousut olivat myyntimenestys. Myöhemmin Turhapuro on suunnitellut myyntiin myös rikkinäisiä verkkopaitoja ja valkoisia (alunperin) tohtorintakkeja, joita ei tarvitse koskaan pestä, sillä ne ovat jo valmiiksi (ja tarkoituksella) likaisia.

Pisnismies johtaja Uuno Turhapuro oli myös toiminut maamme presidenttinä vuonna 1992. Hän päätti antaa vallan takaisin presidentti Mauno "Manu" Koivistolle, huomattuaan olevansa liian pätevä pressan hommiin. Uuno nimittäin olisi halunnut olla Suomen kuningas, mutta ei saanut kuningas-nimikettä. Hän päätti nauttia elämästään "Uunona".

Uuno Turhapuro on näytellyt itseään monissa elokuvissa, joista yhdessä hän kertoo presidentiksi pääsystään. Tässä kuuluisassa teoksessa hän sai myös lempinimet Roskanaama, Sontanaama, Törkyturpa, Sontatunkio ja muuta kaunista.

Tällä "sontatunkiolla" ihme kyllä oli kavereita, tuttuja ja vaimokin. Tässä muutama esimerkki:

Sörsselssön (1932-2015)

Uunon lyhyt ja lihava hulttio kaveri, väittää olevansa insinööri (tai kuten Uuno sanoo "insinjööri") vaikka oikeasti on työtön juoppo, joka saa välillä töitä korjaamolta. Kuoli vuonna 2015 kun ei ottanut "lääkkeitä" (viina). Sörsselssön tunnettiin myös Lättysenä, Lerssinä ja Sörsselinä, etunimi oli Huuko. Sörsselssön kaatui vuonna 1982 ja hänen aivonsa menivät sekaisin ja hänelle tuli sellainen tauti että kun hän juo viinaa hän tulee selväksi ja kun ei juo tulee känniin... tai jotain sellaista, se on vähän monimutkainen juttu. Vuonna 2015 Sörsselssön kuoli, koska hän ei ottanut viinaa lääkkeeksi... ei kun hetkonen, tuonhan minä just sanoin.

Härski Hartikainen (1930-2001)

Uunon toinen hulttio kaveri joka työskenteli autokorjaamolla (1950-2000) ja oli myös keksijä. Tunnetuimmat keksinnöt olivat: Automaattinen-Penis, Naisten Kondomi ja kaksiperäinen auto. Sai potkut autokorjaamosta vuonna 2000, koska joi työaikana. Siitä seurasi masennus ja pitkä ryyppykausi. 2001 vuoden alkupuolella Härski meni tekimään itsemurhaa golfkentälle, mutta ennen kun ampui itseään hän sai golfpallon päähänsä ja kuoli.

Elisabeth Tuura (1944-2007)

Uunon vaimo.

Törkyturvat: Vesa-Matti Loiri (arpoo) ja Uuno Turhapuro ikimuistoisella Maarianhaminan matkalla vuonna 2005. He kävivät katsomassa ennen ruotsinlaivalla paluuta mm. jalkapallo-ottelun, jossa Vesa-Matti pääsi arpomaan

Katso myösMuokkaa

  edeltäjä:
Mauno Koivisto
Suomen tasavallan presidentti
19921992
seuraaja:
Mauno Koivisto
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.