Vastarannan kiiski

Ei, minä en liiku! Vaikka mitä sanottaisiin kuivakaudesta, niin minä olen asunut täällä koko ikäni! En siirry!

Vastarannan kiiski on kalalaji, joka tunnetaan äkäisestä luonteestaan ja kielteisestä asennoitumisestaan kaikkeen. Vastarannan kiiskeä tavataan kautta koko maan aina sisävesistä meriin. Erityisesti niitä tavataan kuitenkin nuorissa suomalaislähiöiden rehevöityneissä lammissa, joissa erityisesti nuoret yksilöt pyrkivät edesottamuksillaan tiedottamaan maailmalle, kuinka heitä vituttaa elää vedessä, vaikkeivät sieltä minnekään halua muuttaa, tai kuinka he ovat biologien kanssa eri mieltä kalojen älykkyysosamäärästä. Vastarannan kiisket ovat itseasiassa eri mieltä varsin monen lähteen, lajin taikka lajinedustajan kanssa, mukaan lukien Albert Einstein, Hikipedia ja ortodoksinen kirkko. Tästä lisää alaotsikon Elintavat alla.

Ulkonäkö

Kiiski muistuttaa kaikin tavoin normaalia kalaa aina pitkulaisesta muodostaan eviin, mutta erojakin löytyy. Näitä ovat muun muassa lähes pohjaan asti roikkuvat suunpielet, äkäinen katse, rypistyneet kulmat ja suuret, levällään olevat evät, jotka evoluutio on muovannut sellaisiksi, että kala pääsee vain suurin ponnistuksin liikkeelle tämänhetkisestä olotilastaan.

Vastarannan kiisken väritys vaihtelee suuresti riippuen sen kotialueen normeista ja poliittisesta tilanteesta. Esimerkiksi kommunistisessa Neuvostoliitossa vastarannan kiisket olivat tummansinisiä, kun taas Amerikan Yhdysvalloissa niitä koristi kirkkaan punainen väritys. Räikeästä väristä on ollut haittaa – varsinkin totalitaarisissa kalastuspiireissä vastarannankiiskikantoihin on kohdistettu valtion tukemaa ryöstökalastusta. Monikulttuurisilla alueilla kiiski on harmahtava ja synkähkö.

Elintavat

Suurimman osan elämästään vastarannan kiiski viettää synkässä kivenkolossa tai vuokrakämpässä paneutuen erilaisiin ajatelmiin elämänsä huonosta tilasta ja siitä, kuinka evoluutio on ihan turha juttu. Liikkeelle lähtiessään vastarannan kiiski pyrkii lohen tavoin uimaan jokea ylös eikä halua kulkea minkäänlaisten virtausten vietävänä. Tärkeimmän sisällön kalan elämälle kuitenkin tuovat tilanteet, jossa joku ulkopuolinen kohde ilmoittaa olevansa jotakin mieltä. Tällöin kala lähtee mahdollisimman nopeasti kohti mielipiteensä lausujaa ja aloittaa sanaharkan, jossa pyrkii tiedottamaan koko maailmalle vastakkaisen mielipiteensä, oli sen mielipide ollut alun perin mikä tahansa. Vastarannan kiisket ovat potentiaalinen uhka mille tahansa päätökselle, sillä sankoin joukoin ilmestyneinä ne voivat aiheuttaa suurtakin tuhoa yhteisille päätöksille. Näin tapahtuessa auttaa kuitenkin se, että kiisket alkavat myös vastustaa toistensa ehdotuksia, mikä aiheuttaa hajontaa äänissä ja estää niitä keskittämästä voimaansa yhteen maailmaa niistä haittaavaan epäkohtaan.

Kun elinalueen tilanteessa tapahtuu minkäänlaisia muutoksia, kieltäytyy vastarannan kiiski taipumasta ”kulutushysteriaan”, ”tiedemiesten sekopäisiin ajatuksiin” tai ”yleisiin normeihin” ja jatkaa elämänmenoaan samalla lailla kuin tähänkin asti, oli se kuinka vaikeata tahansa, sillä ennen kaikki oli kuitenkin paremmin.

Tärkeä piirre vastarannan kiiskessä on myös sen kriittinen asenne kaikkiin niin uusiin kuin vanhoihinkin tutkimuksiin. Suurin osa vastarannankiiskistä tuntuu olevan sitä mieltä, ettei alkuräjähdystä koskaan tapahtunut, mutta vastustaa myös teoriaa suuremmasta voimasta, joka olisi luonut universumin, tietenkin sillä oletuksella, että Maan ulkopuolella on mitään. Kritisoinnin kohteeksi on myös joutunut evoluutioteoria, parittomien sukkien paradoksi, Hikipedian laatu, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja kultakalojen karaattimäärä. Vastarannan kiisket ovat kultakalapessimistejä.

Kalalajit
Hyvät: Ruutana - Karppi - Toutain - Ahven - Made - Kalapuikko - Kampela - Kuha - Kultakala - Lohi - Valas - Silakka
Epäilyttävät: Lipeäkala - Sampi - Muikku - Monni - Lahna - Suutari - Säyne - Törö - Mutu - Sorva - Rasvakala - Hauki
Pahat: Salakka - Turpa - Vimpa - Siika - Särki - Pasuri - Piraija - Kivisimppu - Vastarannan kiiski - Hai - Härkäsimppu
Luontaiset viholliset: Ihminen - Teollisuus - Kalastajat - Kapitalismi - Mafia - Venäjä