Yliopisto

Information.gif Voi olla, että tämä artikkeli ei ole syvältä, mutta ainakaan siinä ei ole kuvia.
Tee päivän hyvä työ ja kuvita artikkeli mielellään aiheeseen liittyvillä kuvilla.
Tarkempia tietoja saattaa löytyä keskustelusivulta.

Yliopisto on paikka, jossa ihmiset oppivat hyödyllisiä jokapäiväisiä taitoja. Näitä taitoja he kartuttavat harjoittamalla erityisesti käytännön töitä kuten tiskausta, siivousta, kengännauhojen solmimista, puutöitä ja seksin harrastamista.

Kirjoja tai teoreettista analyysia asioista ei yliopistossa pidetä kovin hyödyllisenä; tärkeintä on asian mahdollisimman nopea suoritus. Tällä järjestelyllä varmistetaan, että fuksit tulevat sinne mukanaan tervettä järkeä ja poistuvat ilman sitä, jolloin tieto kiistattomasti kasautuu sinne.

Yliopistosta valmistuvat siirtyvät yleensä sujuvasti suoraan työelämään, eivätkä joudu useimmiten tekemään lainkaan pätkätöitä opiskelun aikana tai sen jälkeen. Yliopistosta valmistuneen on myös helppo saada omaa koulutustaan vastaavaa työtä, koska valinnanvaraa on runsaasti.

Akateemisia hahmoja yliopistomaailmassaMuokkaa

 • Abi: Lukiosta valmistunut koululainen, joka luulee olevansa vuoden kuluttua fuksi.
 • Fuksi: Ne harvat abeista, jotka todella ovat päässeet yliopistoon. Luulee olevansa vuoden kuluttua kandidaatti.
 • Tuutori: Sellainen vanhempi opiskelija, joka on ottanut elämän sisällökseen fuksien houkuttelun paheellisiin ylioppilasrientoihin. Luulee olevansa vuoden kuluttua maisteri.
 • Opettajatuutori: Lehtori, joka yrittää saada opiskelijat paheellisista ylioppilasriennoista luennoille.
 • Kandidaatti: 5. vuoden opiskelija, joka luulee olevansa vuoden kuluttua maisteri.
 • Kurssiassistentti: Opiskelija, joka ei ole päässyt opettamastaan kurssista läpi. Luulee olevansa vuoden kuluttua maisteri.
 • Maisteri: 10. vuoden opiskelija, joka on huomannut kuluttaneensa 9 vuotta paheellisiin ylioppilasrientoihin. On kirjoittanut "pro gradun", jossa hän on epäonnistuneesti yrittänyt ratkaista hänelle annettua oikeaa ongelmaa. Luulee olevansa vuoden kuluttua koulutustaan vastaavassa työssä.
 • Tutkimusapulainen: Opiskelija, joka toimii assistentin tai tohtorin orjana virtuaalista palkkaa vastaan. Luulee itsestään liikaa.
 • Assistentti: Jatko-opiskelija, joka kirjoittaa tieteelliset julkaisut. Professorit saavat kunnian ja assistentti nimensä mainituksi lähteisiin. Luulee olevan vuoden kuluttua paremmassa asemassa.
 • Tutkija: joko...
  ...maisteri, jonka oppiaineyhdistelmä meriarkeologia-kotieläinjalostus ei poikinutkaan hyväpalkkaista työtä. Luulee olevansa neljän vuoden kuluttua tohtori.
  ...tai tohtori, jonka väitöskirja "Suomenlahden kustavilaisen ajan hylkyjen vaikutus naudanjalostuksen sytogenetiikkaan" ei poikinutkaan hyväpalkkaista työtä. Luulee olevan vuoden kuluttua jotakin.
  • Akatemiatutkija: Tutkija, joka törmäsi ihmiseen vietettyään 8 vuotta arkistoissa väitöskirjansa kanssa. Suljettu järkytyksen vuoksi kammioonsa piiloon katseilta. Luulee olevansa vuoden kuluttua nobelisti.
 • Yliopistonlehtori: Tutkijana kyvytön, siis opettaja.
 • Lisensiaatti: Tohtorinhatusta haaveileva, jolta väitöskirjaa tehdessä loppui ruuti, rahat tai puolison kärsivällisyys kesken. Erittäin harvinaisissa tapauksissa maisteri, joka oikeiden töiden pelossa paneutui graduunsa liian tosissaan ja teki siitä vahingossa lisensiaattityön. Lisensiaatintutkimuksen ongelma voi olla olemattomampi kuin väitöskirjassa, ja ratkaisu latteampi. Yliopistomaaimassa lisensiaatti on puolihylkiö, jota kohdellaan kuin hän olisi itestään liikoja luuleva, mutta älyltään ja kyvyiltään riittämättömäksi paljastunut. Mutta provinssien maistereiden keskuudessa, esimerkiksi lukion opettajana, voi olla isokin tähti. Luulee olevansa jo jotakin.
 • Tohtori: Maisteri, joka on ollut liian laiska mennäkseen oikeisiin töihin. On kirjoittanut väitöskirjan, joka on olemattomaan ongelmaan keksitty ratkaisu, jota kukaan ei onneksi ymmärrä. Tunnetaan kampuksella henkilönä, joka on kirjoittanut jotain merkittävää 15 vuotta sitten. Luulee olevansa jo jotakin.
  • Kunniatohtori: Henkilö, jolle yliopiston tiedekunta on myöntänyt tohtorin arvonimen ilman tohtorintutkintoa tai edes abin pätevyystasoa. Kunniatohtori on tehnyt jotain "riittävän merkittävää" olemalla merkittävä poliitikko, muusikko, kirjailija tai vaikuttaja. Esimerkiksi musiikin kunniatohtori voi olla henkilö, joka on soittanut huippusuositussa bändissä osaamatta tavuakaan musiikin teoriaa. Toisaalta ainut joka on saanut arvonsa todella tekemällä jotain ansiokasta työn parissa. Yliopistojen byrokratian hitauden vuoksi tämä tapahtuu yllättävän usein siten että suosio ja merkitys on jo hiipunut. Luulee olevansa vuoden päästä comebackin tehnyt.
 • Dosentti: Tohtori, josta on tullut käsittämättömästä syysta kaikkien alojen asiantuntija. Dosentille ei makseta palkkaa eikä hänellä ylipäätään ole mitään velvollisuuksia. Juuri siksi kukaan ei myöskään ole koskaan nähnyt dosentteja yliopistolla. Päivystävän dosentin voi bongata uutisissa silloin, kun oikeita töitä tekeviä ei saada haastateltaviksi. Dosentti on yliopistolla se, jonka syvä koulutustaso ja matala status on johtanut siihen että hänen kaikki luulonsa ovat karisseet, mutta kaikki muut pääministeriä myöten olettavat dosentin luuloista sitten sitäkin enemmän.
 • Professori: Tohtori, joka ei ole päässyt hyväpalkkaisiin töihin. Huoneen tärkein kaluste on sohva, mutta älä kysy miksi. Kampuksella hänellä on legendaarinen maine henkilönä, joka on kuulemma kirjoittanut jotain merkittävää 30 vuotta sitten. Luulee keksineensä oman totuutensa ja maailmansa. Joskus, mutta yllättävän harvoin, myös elää niissä.
  • Akatemiaprofessori: Professorien alalaji. Henkilö, joka on suorittanut muukalaislegioonan, pelastanut maapallon ja omistaa oman maailman. Yleensä myös elää itse sellaisessa.
  • Emeritusprofessori: Eläköitynyt professori, joka usein on jäänyt omiin maailmoihinsa eikä siksi ymmärrä, että hän on vapaa. Käy joskus yliopistoriennoissa, joskus luulee olevansa vuoden kuluttua maisteri. Eläkkeelle jäänyt asiantuntija, jolla eivät signaalit enää aivoissa liiku niin, että voisi myöntää olevansa väärässä.
 • Akateemikko: Arvonimi, jonka kaikki yllämainitut luulevat joskus saavuttavansa. Professori, joka tietää elämän tarkoituksen, ja osaa valmistaa mm. massattoman köyden, kitkattoman pinnan ja nesteytettyä ideaalikaasua. Ei kuitenkaan saa ansaitsemaansa arvostusta, koska valtaosa ihmisistä luulee, että akateemikon arvo myönnetään automaattisesti kaikille yliopistoon sisäänpäässeille.
 • Amanuenssi: Tyyppi, joka tekee yliopistolla jotain käytännöllistä, esimerkiksi vastaa museon kokoelmista sen sijaan, että kuluttaisi aikaansa paheellisissa opiskelijariennoissa tai kiipisi akateemisessa valtahierarkiassa. Eli huonosti palkattu akateemikko, joka tekee ammattikoululaisten töitä. Luulee voivansa pomottaa fukseja.
 • Dekaani: Kymmenhiilinen suoraketjuinen alkaani, joka on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan väritön ja veteen liukenematon neste.
 • Vahtimestari: Henkilö, joka varmistaa, että koko instituutio ylipäätään pysyy pystyssä. Käynnistää humanisteille videotykit ja tietokoneet, vaihtaa luonnontieteilijöille väitöskirjan fonttikoon oikeaksi, kertoo teologeille, mitä kirjaston oven vedä-teksti tarkoittaa, ja osoittaa käyttäytymistieteilijälle, miksi muistitikku on vaikea kytkeä pistorasiaan. Vahtimestarit pesivät usein aulojen lasikopeissa, joista he vastahakoisesti jakavat avaimia, kulkuoikeuksia ja pysäköintilupia. Luulee olevansa vuoden kuluttua töissä jossain muualla.

Suomen yliopistot hyvätasoisimmasta huonotasoisimpaanMuokkaa

  Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.
Voit auttaa jättämällä pois "Minun kaverini Jaakko" -tyyliset vinkkaamiset.
 1. Paukkulan konttiyliopisto, (Paukkula, korikoistunutentti kontinkielenkontti kotkimukseentuntti)  Lähde? [1][2]
 2. Lapin yliopisto (Roavvenjárga)
 3. Vaasan yliopisto (Vaasa)
 4. Itä-Suomen yliopisto (Kuopio)
 5. Jyväskylän yliopisto (Jyväskylä)
 6. Tampereen yliopisto (Tampere)
 7. Oulun yliopisto (Oulu)
 8. Turun yliopisto (Turku)
 9. Åbo akademi (Åbo)
 10. Helsingin yliopisto (Hellsinki)

Katso myösMuokkaa

Koulutus
Subjektit: Amis - Lukiolainen - Opiskelija - Opettaja - Oppilas
Tutkinnot: Datanomi - Insinööri - Kleptonomi - Medianomi - Merkonomi - Sosiopaatti - Tradenomi
Laitokset: Aliopisto - Ammattikorkeakoulu - Ammattikoulu - Autokoulu - Elämänkoulu - Esikoulu - Kansanopisto - Peruskoulu - Päiväkoti - Lukio - Steinerkoulu - Yliopisto
Erikseen mainittavat: Espoon kristillinen koulu - Haurea-ammattikorkeakoulu - Metropolio - Keski-Suomen Opisto - Kymenlaakson ammattikorkeakoulu - Oulun yliopisto - Päivölän kansanopisto - Ressun lukio - Ukon yliopisto - West Pointin sotilasakatemia
Muuta: Erityisluokka - Humanisti - Innovaatiopedagogiikka - Maisterismi - Maol-taulukot - Opinnäytetyö - Oppiminen - Plagiointi - Pro gradu - Teekkari - Väitöskirja - Ylioppinut - Wilma


ViitteetMuokkaa

 1. Tunnetuin edustaja on Erikoistutkija Rauno Murju
 2. ks. Kari Suomalaisen pilapiirrokset