Ylioppinut

Ylioppinut on nimitys ihmiselle, joka on sairastunut liikaviisauteen. Ylioppilaiksi kutsutaan ihmisiä jotka kuuluvat elämäntapojensa vuoksi riskiryhmään tulla ylioppineeksi. Ylioppineita pyritään kokoamaan erityisiin yliopistoihin, jotta he pysyisivät piilosssa toimivaa yhteiskuntaa häiritsemästä.

Ylioppiminen on tunnettu ilmiö. Usean vanhemmat ovat esimerkiksi varoittaneet lukemasta liikaa fantasiakirjallisuutta, jotta todellisuudentaju ei vääristyisi. Moni jättää varoittelut huomiotta, ja tämän vuoksi he sairastuvat liiasta tiedosta ja tulevat ylioppineiksi.

Ylioppinut voi huonosti, kokee riittämättömyyden ja tietämättömyyden tunteita sekä silkkaa hämmennystä tuntemattoman maailman edessä. Näihin vaivoihin hän hakee parannusta enemmästä opiskelusta. Tästä seuraa ketju, jossa ylioppinut tarvitsee yhä suurempia ja suurempia ja voimakkaampia tietomääriä välttääkseen epämiellyttävät vieroitusoireet. Kun ihminen muuttuu ylioppineeksi, hän ei välttämättä huomaa elämälleen tapahtuneen jotain outoa. Tyypillistä onkin tilan täydellinen kiistäminen. Ylioppinut ei koe selvästikään tietävänsä asioista tarpeeksi.

Ylioppineisuuden vaaratMuokkaa

Ylioppineisuuden suurin vaara liittyy kuitenkin ilmiöön, johon postmoderni filosofia on perehtynyt. Kieli näet määrittää todellisuuden jossa ihminen elää. Tätä kautta ylioppinut voi olla vaaraksi ympäristölleen.

Ylioppineelle on saattanut aamupäivällä lukea kirjaa "Kreikan muinaistarut". Kun hän tämän jälkeen lähtee R-kioskille, siellä onkin kentauri pistämässä porukkalottoa vetämään. Kun ylioppinut tätä ihmettelee, kentauri selittää pelaavansa toki pitkävetoakin. Tätä kautta voikin käydä niin, että suomalaisten taskuun tarkoitetut pelivoitot menevätkin joidenkin todellisuusmuuttajien taskuihin (Tämä ei ole rasismia tai fantasmia, vaan todellisuusrealismia ja ulottuvuuskriittisyyttä).

Myyttiympäristöstä pääsemiseen ei auta edes genrerajojen vaihtaminen, sillä science fiction saattaa summonoida ylioppineen vaikutuspiiriin avaruusolentoja. Niiden laskeutuminen pihalle tuottaa taatusti häiriötä naapureille ja laskea asuntojen jälleenmyyntihintoja, viljelijöiden kokemista satotappioista puhumattakaan.

Kauhua lukeva taas kutsuu todellisuuteen vampyyrejä, demoneita ynnä muita hirviöitä. Etenkin ihmissudet ovat suureksi häiriöksi ja työllistävät poliisia, rankkuria sekä partureita. Dekkareihin erikoistuneet ylioppineet ovat sen sijaan vakavin ongelma, koska heidän ympärillään tuho, murha ja kuolema kulkevat. Joskin rikokset aina selviävät, on seuraava murhaaja jo oven takana. Näin ylioppineen sanat muuttavat todellisuutta

Tieteilijät sen sijaan tekevät todellisuudesta vain epämiellyttävän. Darwinistien lähellä ihmiset ovat eläimellisempiä. Fyysikot taas puhuvat kaikenlaista epäilyttävää alkuräjähdyksistä.

Suurin ongelma on kuitenkin ns. sekakäytössä. Silloin ylioppineesta tylee ns. yleisnero diletantti, jota kiinnostaa vain seuraava annos, olipa se mitä tahansa. Sekakäyttäjät ovat erityisen arvaamattomia ja vaarallisia, sillä genrejen yhteisvaikutusta on usein mahdotonta ennakoida tai arvioida.

EheytyminenMuokkaa

Lääkärit ovat ilmiön edessä helposti voimattomia, he voivat vain tarkistaa huumeseulan ja katsoa, etteivät samanlaisia oireita tuottavat hallusinogeenit ja huumeet ole ilmiön takana. Diagnoosin jälkeen lääkärit tarkistavat kulttuuri- ja taidejäämät verestä ja saavat vahvistavan diagnoosin. He voivat tämän jälkeen vain kehottaa ylioppilasta pysymään erossa kaikesta mikä sisältää tietoa ja mielikuvitusta. Erittäin hankalissa tapauksissa valtio on antanut erityisen luvan takavarikoida ylioppineelta tämän - usein lukuisat - kirjastokortit. Ongelmana tässä on se, että tällöin ylioppinut helposti hankkii tietonsa kavereiden ja välittäjien kautta suoraan. Viattomat kävelyretket suunautuvatkin antikvariaattiin ja avoimille luennoille. Myös erilaisia tietokirjakätköjä saattaa löytyä - esimerkiksi aivan viattomien Jallu -kokoelmien välistä tai viinitölkkeihin kätkettyinä.

Ainut tunnettu parannuskeino on tutustuttaa sairastunut Raamattuun ja kehottaa heitä rukoilemaan Pyhältä Hengeltä eheytymistä. (Raamattu on kliinisesti todettu olevan mielikuvituksettomin ja tietoköyhin kirja, myös dataa/tekstisivu -mittarilla.) Tosin tämäkin voi aikaansaada sivutuotteenaan ylöstempauksia ja muita häiritseviä ilmiöitä, joten on kysytty, onko tämä ratkaisu ongelmaan vai ongelman vaihtaminen toiseen. Nykyään ammattilaiset puhuvatkin yleisesti parannuskeinon sijasta korvaushoidosta.

Eheytyminen vaatii potilaalta ennen kaikkea halua parantua. Tämä on mahdollista vain, jos hän tajuaa ja hyväksyy tilansa. Silti ylioppinut saattaa herätä kirkuen ja maailma raiteillaan. Posti on tuonut sähkölaskun ja oven takana on velkoja vaatimassa omiaan. Tällöin hän voi vihdoin elää normaalia ja onnellista elämää kuten kunnon kansalainen.

Tosin eheytyneen kannattaa muistaa, että ylioppineisuus on ja pysyy. Jo pienikin sivu Tieteen kuvalehteä voi olla riittävä syy uuteen retkahdukseen. Ja pian sitä on jälleen vaarallisessa opintoviikkoputkessa, joka vaarantaa mielenterveyden, ystävien mielenterveyden ja koko yhteiskunnan tulevaisuuden. Vieroittauneen tahtoa kannattaa tukea esimerkiksi tosi-tv-ohjelmilla muulla tylsämielisyyttä edesauttavalla materiaalilla.

Koulutus
Subjektit: Amis - Lukiolainen - Opiskelija - Opettaja - Oppilas
Tutkinnot: Datanomi - Insinööri - Kleptonomi - Medianomi - Merkonomi - Sosiopaatti - Tradenomi
Laitokset: Aliopisto - Ammattikorkeakoulu - Ammattikoulu - Autokoulu - Elämänkoulu - Esikoulu - Kansanopisto - Peruskoulu - Päiväkoti - Lukio - Steinerkoulu - Yliopisto
Erikseen mainittavat: Espoon kristillinen koulu - Haurea-ammattikorkeakoulu - Metropolio - Keski-Suomen Opisto - Kymenlaakson ammattikorkeakoulu - Oulun yliopisto - Päivölän kansanopisto - Ressun lukio - Ukon yliopisto - West Pointin sotilasakatemia
Muuta: Erityisluokka - Humanisti - Innovaatiopedagogiikka - Maisterismi - Maol-taulukot - Opinnäytetyö - Oppiminen - Plagiointi - Pro gradu - Teekkari - Väitöskirja - Ylioppinut - Wilma